Изложбите, които си струват: срамежливо интимните фотографии на голямата Лоте Михайлова в СГХГ

Изложбите, които си струват: срамежливо интимните фотографии на голямата Лоте Михайлова в СГХГ

Изложбата на голямата българска артистка ще бъде открита на 4 април 

Не само ръкописите не изгарят, но и фотографиите. Фондация ФотоФабрика изважда от архивите произведения на една от най-значимите жени в българската фотография - Лоте Михайлова. Цели 60 кадъра от личния архив на авторката, създадени в периода между 60-те и 80-те години на XX век, ще бъдат изложени в Софийска градска художествена галерия между 4 април и 14 май 2023 г.


"Нежност", 1977

Фотографиите на Лоте Михайлова не са просто илюстрация на действителността, нито опит тя да бъде прикрита или преиначена. Те представляват една опоетизирана действителност, пречупена през призмата на емоцията, така че да изпъкне не конкретната ситуация, действие, сюжет, а емоционалното състояние зад образа. В цялото творчество на авторката образът на жената е централна тема - женското присъствие в света, нейната собствена реалност, връзката на жената със земята и природата и, в крайна сметка, смисъла и образа на женското начало. Чрез изключително проникновената си женска сензитивност фотографката запечатва всекидневното по необикновно изящен начин.

Приказните творби на Лоте са и опозиция на фотопропагандата, която върви по онова време. Родена на 27 ноември 1925 г. в Перник, Лоте Михайлова започва да твори в смутните години на налагане на комунистическия режим в България. В този смисъл, фотографиите ѝ са своеобразен бунт срещу онази действителност, която комунистите опитват да наложат, като си опитват да убедят обществото в нейната единствена правилност. 
 

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.