Следва

Quartal Station – мястото в София, което уикендите ни обожават

Ядете ли достатъчно и защо въпросът изобщо не е глупав

Не само, че в хапването няма нищо лошо, напротив: недостатъчното хапване е проблем

Food преди 1 година

Какво си представяте, когато чуете думата „гориво“ за тялото? Ако в мисълта ви изниква спортист, който следва строг режим, за да захрани тялото си след тренировка или преди състезание, не бъркате. Но не само професионалистите в спорта трябва да мислят колко и какво ядат, за да заредят – това е също толкова важно за останалите от нас. Защото, се оказва, недостатъчното хранене е нещо, което може дори да не осъзнаваме, че правим.
В преследване на поредната диета, ограничаването на калориите за няколко дни в седмицата често се счита за постижение. Нека да погледнем на тялото като на автомобил. Ако не го поддържате, не му давате качествено гориво, не се грижите за него, той започва да ви прави проблем – амортизира се. Същото е и с телата ни. Какво става с тях ако не им даваме достатъчно гориво (храна) или ги лишаваме от необходими витамини, микро и маронутриенти следствие на диета (в автомобила масло, антифриз, спирачна течност…), ако махаме цели групи храни или конкретни продукти? Амортизираме ги. Самосаботираме се в желанието си да бъдем по-здрави, по-слаби, по-харесвани! За сметка на какво обаче?

„Живеем в общество, в което повечето послания за здравословно хранене са свързани с по-малко ядене“, коментира пред Woman’s Health диетологът Ема Джоунс. „Дори тенденции като периодичното гладуване са доказателство, че трябва да ядем по-малко, а не повече, за да бъде тялото ни здраво. Това се пропагандира отвсякъде към нас, дори и да не се опитваме да контролираме теглото си.

Истината е, че недостатъчното хранене е проблем в изключително широк спектър. „Това може да е дребно несъзнателно действие за много хора, като например винаги да избират по-нискокалоричната опция или да казват „Ще ям малко от това“, обяснява тя. Наблюденията й са, че свръхфокусирането върху това какво „трябва“ и „не трябва“ да се яде, кое е „добро“ или „лошо“, може да прерасне неусетно в хранително разстройство.


Мозъчна мъгла - какво е и как се справяме


Всъщност телата ни имат силен инстинкт за оцеляване. И ако изискванията към него надхвърлят количеството или вида гориво, с което зареждаме, то ще започне да дава сигнали. Те могат да бъдат под формата на умора, мозъчна мъгла, липса на концентрация, безпокойство, лошо настроение, постоянно усещане за студ, неефективни тренировка и лоша спортна форма.

В спорта има дори симптом, известен като „female athlete triad“, който прави връзка между недостатъчното хранене и проблемите в цикъла и лошото здраве на костите. Проучване на 40 спортистки, публикувано в Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports, разкрива, че около една четвърт попадат в и трите лагера. Причината – ограничителна диета, липса на достатъчно гориво.

Заредете с гориво

И така, ако подозираме, че не ядем достатъчно, как да започнем да възстановяваме баланса? Експерти препоръчват активната жена да яде по малко на всеки три часа. Оказва се, че справянето с този проблем е и психологически, зависи повече от начина на мислене. Затова първата стъпка е осъзнаване важността на това, какво се опитвате да направите за себе си. Бъдете реалисти, погледнете се отстрани и се попитайте – какво ям, имам ли енергия, чувствам ли се достатъчно здрав, мога ли да изпълнявам задълженията си? След това помислете как вашето хранене влияе на всичко това.

Промяната трябва да бъде маратон, а не спринт.

Ако липсата на време е причина да не се храните достатъчно, намерете рецепти, които да бъдат лесни и бързи за приготвяне (приготвили сме ви няколко), но и достатъчно питателни, за да заредите, но и да се погрижите за здравето си. Експериментирайте – всеки човек е различен, има различни потребности и нужди, намерете вашата рецепта за пълноценна и истинска храна.

Ето 5 енергийни закуски, които да опитате и които са идеалната комбинация на най-необходимите хранителни вещества (въглехидрати, протеини и полезни мазнини).

  • Кисело мляко + плодове + ядки
  • Хумус + пълнозърнести крекери + зеленчукови пръчици
  • Царевица + риба тон или яйце + авокадо
  • Крекери със семена + извара + домат
  • Плодово смути + ядково масло

В края на краищата тук става въпрос да бъдете добри към себе си. Не е нужно да променяте начина на хранене за една нощ. Просто обичайте себе си и давайте на тялото си горивото, от което се нуждае. Вашето тяло, ум, енергия, семейство, крайни срокове – и всичко между тях – ще ви благодарят.

More from View Sofia

Роклята на принцеса Маргарет, най-вдъхновяващата сватбена одежда в историята

Celebrities преди 2 години

На 6 май 1960 се състои една от най-елегантните кралски сватби в историята. В голяма степен това се дължи на невероятно красивата тържествена одежда на булката - принцеса Маргарет, сестрата на действащия монарх на Великобритания - Елизабет II. Елегантна, свежа и изключително модерна, по-малката сестра на кралицата от много млада знае точно какво й отива. За празничния ден тя избира моделиера Норман Хартнел - перфектният проектант на булчинската й рокля   

Не разхищавай, мисли, щади: взимаш 7, плащаш 10 яйца, остатъкът - за кауза

Food преди 2 години

Hellmann’s Bulgaria стартира благотворителна инициатива с лимитирана серия кутии „Добрите яйца“ в подкрепа на Българска хранителна банка. Кампанията цели да привлече общественото внимание към темата за разхищението на храна и се осъществява в партньорство с Яйца „Ангелов“ и търговска верига „Фантастико“

More Food