Следва

„Да бъдеш Майстора“ – филм за личността и творчеството на Владимир Димитров – Майстора по БНТ

С голи ръце (и тела) срещу рака на гърдата

Голи до кръста, 21 жени и 1 мъж танцуват като част от визуална инсталация в Милано, посветена на борбата с болестта

Events преди 11 месеца

В района на железопътната гара и транспортен възел „Порта Дженова” в Града на модата тези дни се случва нещо необичайно. 21 жени и 1 мъж, които танцуват в новата визуална инсталация в стил стрийт арт на италианския визуален артист и режисьор Юри Катания. Творбата е озаглавена: „Несъвършен. Аз съм съвършен” и е реализирана чрез техниката в стрийт арта, наречена „отпечатване”. Работи се директно върху стената, като най-напред се правят снимки и рисунки, след това се принтират на огромни платна или хартиени пана и се залепват на стената. Произведението на Катания е с дължина 120 метра и обща площ от 360 квадратни метра. За да бъде инсталирано, за били необходими усилията на над 100 души.

В този натоварен от трафик регион, танцуващите няма как да останат незабелязани. Това е и целта. Юри иска да насочи вниманието на обществеността по темата за рака на гърдата, от който, между другото, страдат не само жени, но и мъже. Затова сред танцуващите девойки има и един мъж. Артистът го прави по скандален начин, но не е ли пренебрегването на собственото здраве по-скандално и, за разлика от неговата инсталация, лишено от всякаква логика? Всяка година на 100 000 жени се диагностицират 150 случая на рак на гърдата, а при мъжете съотношението е 1,7 заболели на 100 000 мъже, сочат данни на Европейската мрежа на онкологичните регистри, цитирани от италианското издание на „Венити феър”.(Вижте още: "6 модни пролетни изложби - от Ню Йорк до Москва, които да не пропуснете")

Визуалният артист Юри Катания е снимал 22-ма души, преминали през ада на операциите заради рак на гърдата. На огромните принтове върху хартия се виждат ясно белезите от операциите, съвсем умишлено подчертани чрез японската техника на кинцуги, при която се използва злато или златен лак за възстановяване на счупена керамика и така се превръща в произведение на изкуството.

Според Юри Катания хората, преживели тежки операции заради рак на гърдата, не трябва да бъдат възприемани като осакатени и несъвършени. Това са хора, избрали да бъдат „изрязани” и променени завинаги в името на живота. Следите от операциите им остават, но животът им продължава.


"Наследството на Хелмут Нютън": в Милано, до Юни


Всъщност, идеята за инсталацията идва от Джулия Руджери, 42-годишна съпруга и майка на три деца, диагностицирана с рак на гърдата през април 2021 г. Операцията извършва доктор Пиетро Калдарела, заместник-директор на отдела по гръдна хирургия към Европейския институт по онкология - базиран в Милано център за лечение на онкологичните заболявания. Когато Джулия споделя с него идеята си за подобен творчески проект, който да запознае хората със заболяването рак на гърдата и да ги накара да съдействат за кампаниите за информираност, превенция и лечение, специалистът решава да се свърже с Юри Катания.

Инсталацията е част от кампанията „Последвай розовото” на „Фондация Монцино” към Европейския институт по онкология. Фондацията, кръстена на името на италианския предприемач и щедър дарител Итало Монцино, носител на италианския Орден на труда, е специализирана в изследователската дейност в областта на онкологичните и кардиологичните болести. Това е четвърто издание на кампанията „Последвай розовото”, която цели на направи хората по-информирани относно рака на гърдата и да подпомага усилията за превенция, ранно диагностициране и лечение на заболяването. Розовият цвят се асоциира с всички кампании за борба срещу рака на гърдата. Затова в инсталацията на Юри Катания 22-те разголени тела танцуват на розов фон.

Инсталацията, разположена край коловозите на гара „Порта Дженова” - от паркинга в началото на улица „Вентимиля” до пешеходната зона, свързваща улиците „Вентимиля” и „Привата Бобио”, ще остане там до юли. Всеки има възможност да „осинови” участък от стената, на която телата са изложени. Осиновяване вече са направили няколко големи италиански компании, като средствата отиват за кампанията „Последвай розовото”, а също и за Центъра за лечение на женски онкологични заболявания към Европейския онкологичен център. Ще бъде възможно и да се закупят участъци от стрийт арт творбата под формата на принтове в рамка със сертификат от твореца Юри Катания или във вид на незаменими токени. Поръчките могат да се направят на сайта на твореца www.yuricatania.art до края на юни.


Изложба на Вермеер в Амстердам разкрива вечната мистерия около картините на художника


По време на снимките Юри дава възможност на моделите символично да се освободят от мисълта, че са несъвършени, под формата на танц, следващ сякаш една хореография на възраждането на тялото и на съзнанието. Творбата е вдъхновена и от статуята на Венера Милоска, изложена в Лувъра в Париж и превърнала се в символ на неокласическата красота, въпреки че е несъвършена и няма ръце. Тази скулптура заедно с „Джокондата” на Леонардо да Винчи са магнити за посетителите на прочутия парижки музей.

Юри Катания, създателят на инсталацията „Несъвършен. Аз съм съвършен”, е роден в Милано през 1975 г. Понастоящем живее в Швейцария. Работи като фотограф и режисьор, основно в областта на модната индустрия. Има фотографски и филмови награди, представял е творбите си в редица самостоятелни изложби. Работи и в областта на стрийт арта чрез техниката на „отпечатването”. Реализирал е и градски фотографски проекти.

 

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.