Следва

49-ият парламент стартира в сряда: мъжете са 6 пъти повече от жените, средната възраст е 46 години

Лесен и вкусен Великден с ценните съвети на Мирослав Гочев от “Готвене за начинаещи”

Макар и времето навън все още да ни напомня, че е неразумно да прибираме зимните си пуловери, пролетното настроение се прокрадва от всеки ъгъл и, разбира се, от всеки добре зареден с великденски изкушения магазин на Lidl - любимата локация за вкусни и достъпни гастро-приключения. И тъй като в редакцията ни сме абсолютни фенове на предстоящия празник, но пък не сме чак така вещи в кулинарията, решихме да почерпим опит от един истински професионалист, отдаден на това да ни показва как да приготвяме бързо и лесно вкусни и ефектни гозби не само на Великден, а всеки ден

Food преди 1 година

Вижте вкусния ни празничен разговор с Миро от популярния канал “Готвене за начинаещи” и как той самият планира да празнува Великден, какво ще сложи на трапезата и кои са любимите изкушения, с които обича да глези сладкото си семейство.

Здравей, Миро, разкажи ни за първия си спомен за Великден, който свързваш с трапезата и традициите за този празник. Как празнувахте Великден, когато беше дете?

Първото нещо, което си спомням, е изобилието от козунаци и боядисани яйца. Доста често прекалявах и с двете, но бабите ми правеха уникално вкусни козунаци и просто не можех да им устоя. Буквално 2-3 дни изкарвах само на тях, защото имаше различни видове – с орехи и канела, с лимонови кори, с локум, с шипков мармалад… исках да опитам от всички! Естествено на трапезата ни присъстваха и другите традиционни ястия с агнешко и зелени салати.


Автор на рецептата: Мирослав Гочев

Кои са любимите ти великденски изкушения?

Определено фаворит ми е печено агнешко с дроб сарма или както ѝ казваме в Шуменския край - дробено. Характерно за нашето дробено е, че има и заливка от прясно мляко и яйца, доколкото ми е известно, в Софийския край се приготвя без заливка. Наскоро открих и друго прекрасно традиционно ястие, наречено Стомна кебап, което се приготвя от късове агнешко, бавно готвени в глинен съд с много пресен лук, джоджен и зеленчуци. Агнешката курбан чорба, която обикновено приготвям от костите и накъсано месо, също не е за изпускане. Нещо шоколадово и сладичко също винаги е добра идея на празник като този. Фен съм на серията Favorina в Lidl – шоколадът им буквално се топи в устата.

Почитател на сладкото или на соленото си?

Като сладкар бих казал, че сладкото ме изкушава повече, затова и всяка година се опитвам да преоткривам нови рецепти за козунаци и десерти с тях. Тъй като понякога се застояват и след 3-4 дни вече са малко сухи, измислям различни варианти да ги сиропирам и трансформирам в торта или пък да запека на фурна със заливка за крем карамел. Получава се страхотен пудинг!

Как се зароди любовта ти към кулинарията? 

Наследих любовта към готвенето от семейството си, макар че не е имало никой, който да се занимава професионално с кулинария или поне на мен не ми е известно. Когато се отделих и заживях сам, по-скоро от практична гледна точка започнах да си готвя и лека-полека се усъвършенствах, докато един ден не реших да запиша и професионален курс по готварство. От тогава до сега животът ми е неразривно свързан с храната по един или друг начин.

Без какво не може великденската трапеза според теб?

На първо място това е семеен празник, които събира роднините около масата и всеки носи по нещо, за да се изяви. Кой с най-добре боядисаните яйца, кой с уникални козунаци на конци. За мен задължителни неща са агнешко печено, зелена салата, дроб сарма, красиво нашарени яйца и добре оплетени козунаци, а не на последно място и доброто настроение! Много е важно човек да може да се подготви бързо и лесно за празника, без излишен стрес именно, за да му остане време за важните неща – този начин за мен е близкият Lidl.


Автор на рецептата: Мирослав Гочев

Как би насочил читателите ни, които може би за първи път ще приготвят празнично великденско меню? Откъде да започнат?

На първо място си направете кратък списък с всичко, което бихте искали да сложите на масата за празника. След това подберете рецептите и по тях съставете списък за необходимите продукти. Така ще сложите ред в хаоса и няма да се притеснявате, че ще забравите нещо и ще трябва в последният момент отново да ходите на пазар. Направете реалистичен план за времето, което ще ви е необходимо за приготвянето на всичко, особено ако нямате много опит в кухнята. Така ще си спестите нерви и стрес. Готвенето трябва да е приятно и зареждащо занимание, а не повод за притеснения. Подберете качествени продукти, за да сте сигурни в добрия резултат от вашите усилия.

На какви продукти да заложим при подготвянето на празничната трапеза?

Моята задължителна препоръка е домакините да си осигурят прясно българско месо, яйца и зеленчуци, с проверено качество и сигурен произход. По възможност месото да е пакетирано в защитена среда.

Традиционните продукти правят всеки празник отличим и характерен, уютен и топъл, особено когато миризмите на гозбите ни връщат в миналото и отново се чувстваме като дете, което няма търпение да си отчупи ароматно парченце козунак. 

Сподели ни топ 5 на продуктите, които би подбрал от Lidl за Великден - на какво залагаш ти, когато пълниш празничната кошница?

Задължително ще се заредя с пресни зеленчуци и подправки. За козунаците обичам да взимам брашно “Родна Стряха” тип 650, защото е по-силно - необходимо условие, за да се получат хубави козунаци. Агнешко месо и комплект за дроб сарма, а ако реша да направя студени плата за предястие, бих взел фует, хамон и сирена от Deluxe серията. Дъщеричката ми пък много обича шоколад. За да я изненадам, бих взел от разнообразните и шарени шоколадовите фигурки Favorina. За жена ми – прекрасни лалета, които са налични в магазините на веригата всеки ден – те буквално канят пролетта в дома ни.

Има ли хитрини за нещо много бързо, но ефектно, с което да изненадаме неочаквани гости, например, за Великден?

Да кажем, че вече сте опекли месото, имате сварени яйца и дори няколко начупени най-вероятно. Много лесно предястие можете да направите като разрежете яйцата наполовина, извадите жълтъците и ги намачкате с майонеза, горчица, малко лют пипер или сос. Овкусете със сол, пипер и лимонов сок, щприцовайте полученият крем в белтъците – получава се бързо и много вкусно мезе. Изпеченото месо пък може да трансформирате в екзотично ястие буквално за 5 минути, като го накъсате и минете с малко масло през тигана, овкусете с арабски микс подправки бахарат и сервирайте върху канапе от хумус, който се приготвя като смелите в чопър консерва нахут с лимонов сок, чесън, сол, черен пипер, кимион и малко вода.


Автор на рецептата: Мирослав Гочев

Няма как да не те попитаме има ли специални трикове за традиционната салата с маруля и репички. Издай ни някоя готварска хитринки за нещо толкова просто, което да впечатли всеки, който я опита.

В на пръв поглед елементарната салата няма какво да се обърка. Задължително за мен е, след като се измият добре салатите, да се подсушат в центрофуга за салата или с помощта на кърпа или кухненска хартия. Това е наложително, защото ако по листата маруля има останала вода, сосът няма да може да полепне добре по тях и да ги овкуси, което ще разводни вкуса и като цяло няма да се получи добър резултат.

Следващият ми съвет е да накъсате салатата, а не да я режете. Повечето домакинства разполагат с не особено добре наточени ножове, които мачкат салатата вместо да я нарязват прецизно, затова по-добрият вариант е салатата да се накъса. Можете да я разнообразите като добавите настърган морков, малко рукола или други по-екзотични попълнения като цикория и радичио. Овкусяването може да бъде от стандартен сос винегрет приготвен от 1 част киселина (лимонов сок, оцет) и 3 части зехтин, допълнително може да сложите съвсем малко горчица. Друг вариант, който също е много вкусен, е да овкусите с балсамов оцет и зехтин.

А сега за яйцата - какви са твоите насоки, за да не се напукат, когато се варят?

Едно от важните неща, за да не се напукат яйцата, е да не са ледено студени преди варене. Най-добре ги оставете за няколко часа на стайна температура. За по-ефектно боядисване може да вземете от яйцата с бели черупки. На дъното на тенджерата аз поставям дебела хавлиена кърпа, отгоре подреждам яйцата и заливам с хладка вода. Добавям 2-3 с.л. сол и, след като водата заври, веднага намалям котлона, оставям на степен колкото едва едва да къкри, за да не се получава бурно кипене и съответно яйцата да се удрят едно в друго. Аз не обичам преварени яйца с получен сив ринг около жълтъка, затова си ги варя стандартно около 6-7 минути.

А какво е твоето конкретно меню за този Великден?

Тази година ще разнообразя и ще приготвя задушени агнешки джолани с червено вино и розмарин, вместо стандартната агнешка плешка. Ще ги поднеса с картофено пюре и зелена салата. За десерт, разбира се, ще има козунаци и може би торта гараш по желание на семейството.

Пожелай нещо за празниците на нашите читатели.

Пожелавам им трапеза, отрупана с вкусни гозби, уют, добро настроение и много незабравими моменти с близки хора!

More Food