Следва

В Япония така: официалното посещение на Кралица Рания и всички тематични ансамбли

Традициите на семейство Джаферович за Великден

Великден наближава и това добавя още една доза щастие към пролетното настроение, което идва въпреки колебаещите се температури. Използваме повода да надникнем в кухнята на една вдъхновяваща дама - супер майка, съпруга за пример и успешен гримьор и артист. За менюто, за бюджета, за традициите и, разбира се, за хората около трапезата, разказва Жени Джаферович:

Food преди 1 година

Как празнува Великден интернационалното семейство Джаферович? 

Израснала съм в семейство, в което Великден винаги е бил голям празник. Детските ми спомени за боядисването на яйцата с мама, обикалянето на църквата и мисията да занесеш огъня от църквата до дома още са много ясни и топлят съзнанието ми. Затова се старая да предам това и на моите деца. Забавното при нас е, че често правим всичко по две, защото празнуваме и католическия Великден, когато сме в Загреб.

Сподели ни кои са твоите любими традиции за празника и има ли нещо, което смяташ, че е типично само за вашето семейство? 

Разбира се, за мен, като артист, най-любимо е декорирането на яйцата, дома и изобщо всичко, свързано с току-що настъпилата пролет и ароматите около Великден. Мога да споделя по-скоро нещо, което преди беше нетипично за мен (усмихва се многозначително), а именно - агнешкото. Никога не съм го харесвала, но откакто съм с Ваня, постепенно свикнах с него и дори го готвя вкъщи. 

Какъв беше Великден за теб, когато беше дете? А какъв е сега? Направи паралел.

Шарен, весел, на село или в града, без значение. Имам прекрасни детски спомени, които искам да запазя завинаги. Сега не аз съм детето, но се старая спомените да останат и в моите деца. Те, също като мен, обичат този празник и са особено щастливи, когато е двоен в годините, в които християнският и католическият Великден се разминават.

Кои са трите ти любими традиционни ястия за Великден, без които не минава нито един празник за теб?

Агнешко със зелена салата с репички, мноооого козунак и яйцата, разбира се ☺ Видях, че тази година агнешкото за Великден в Lidl е изцяло българско и това много ме радва - винаги се старая да купувам продукти родно производство.

В Хърватска имат и един специалитет - варена шунка, която се прави винаги за Великден. Те си обичат мезетата и имат специална нагласа към тях.

Колко рано започва подготовката за Великден във вашия дом? Как пазаруваш за празниците? Имаш ли стратегия? Всичко наведнъж или постепенно във времето?

Подготвям се винаги навреме. Обичам да ми е спокойно и да имам повече време в подготовка у дома. Не правя списък, защото когато пазарувам в Lidl, знам къде се намира всичко и не ми се налага да губя време. Спокойна съм, защото знам, че във веригата има всичко нужно - от пресни и качествени продукти за трапезата до декорация за празника и дори красиви цветни лалета всеки ден.

Как изглежда традиционното меню за празника у вас?

Зависи къде се намираме, но и в София, и в Загреб имаме агнешко - на фурна или чеверме. Зелената салата с репички също присъства задължително. От варените яйчица обичам да правя и яйчен пастет. Не минаваме и без козунак. Изключително удобно е, когато сме свикнали да пазаруваме в Lidl, независимо дали сме тук в София или в Загреб, намираме едни и същи продукти за празника, което ме улеснява и ми спестява време, което да подаря на семейството си, вместо да обикалям по непознати хранителни магазини.

Миналата година беше един невероятен Великден. Успяхме да се съберем цялото семейство в дома на родителите ми. Една голяма маса, много вкусни ястия и всичките ми любими хора на едно място. Дори свекърва ми беше успяла да дойде от Загреб. За съжаление, тази година сме се пръснали на няколко континента и няма да се съберем толкова много роднини заедно, но отново ще празнуваме семейно, както подобава.

Ако сега си в Lidl с количката за пазар, какво ще избереш от празничните серии Favorina и Deluxe?

Прекрасните сладки изкушения от Favorina от години са любими на моите деца. Няма как без шоколадови зайчета и бонбони. Ако сме на двор, винаги организираме играта “търсене на яйца”. Децата много се забавляват тогава. Харесвам и различните вкусове, които предлага серията Deluxe. При родителите ми имаме традиция да си правим мелби и сладоледите от серията са ни любими за тази цел. Добавяме и натрошени бисквити с лешници за разкош.

Довърши изречението “На Великден винаги похапвам…”
Яйца с козунак.

Сподели ни няколко лесни трика за бързо приготвяне на великденската трапеза.

Красиви пролетни цветя от Lidl (във вазата слагам жълти стотинки, за да издържат по-дълго), шарени салфетки, кошничка с яйчица (може да добавим перушинки за декорация), красиви чинии с вкусно домашно агнешко със стрък пресен лук и много усмивки на близките ни.

Сама ли приготвяш козунака за празника или предпочиташ да си закупиш готов?

За съжаление, не съм толкова сръчна или поне досега не съм се осмелявала да го направя сама. Обичам да си купя готов от пекарната, направен от професионалист или от серията на Favorina.

На какво искаш да научиш децата за Великден и какви традиции държиш да останат в тях завинаги?

Искам и знам, че те обичат Великден и един ден, без значение къде се намират по света, ще го празнуват с техните деца. Да си спомнят весели моменти от тяхното детство и да ги правят щастливи.

Пожелай нещо на читателите ни за предстоящия Великден.

Пожелавам да прекарат един прекрасен празник със семействата си, за бъдат здрави, да са щастливи и благословени!

More Food