Следва

"Времеубежище" на Георги Господинов е в краткия списък на "Букър"

Кан 2023: 11-те филма, които всички чакат и защо

Фестивалът в Кан 2023 (16 - 27 май) обещава заглавия, за които ще се говори с години. Това е традиция за френския фест, затова и всички чакат събитието с огромен интерес. Вълнуващата серия от филми тази година включва всичко - от „Астероиден град“ на Уес Андерсън през новия "Индиан Джоунс" до поредното бляскаво превъплащение на голям екран на Кейт Бланшет

Movies & TV преди 11 месеца


Индиана Джоунс и реликвата на съдбата

Аристократичната гранд дама на европейските филмови фестивали, Кан е мястото, където се раждат сезонните кампании за награди, а изгряващите звезди затвърждават статуса си на мощни играчи в индустрията. По приятна традиция, афишът почти винаги съчетава блокбъстъри и интимни скъпоценни камъни, като миналогодишното издание събра в себе си буквално всичко: от Top Gun: Maverick и Elvis до Triangle of Sadness и Aftersun, всички от които си осигуриха номинации за Оскар. И така, кои горещо очаквани издания ще имат премиера на Кроазет следващия месец? Преди 76-ото издание на фестивала, което ще се проведе от 16 до 27 май, това са 11-те филма, които филмовата общност и целият свят няма да искат да пропуснат, защото Кан 2023 обещава наистина много >>> 

"Убийците на цветната луна" / Killers of The Flower Moon

Атмосферната адаптация на Мартин Скорсезе по публикациите на Дейвид Гран, които разказват истинската история на богата на петрол индианска общност от 20-те години на миналия век в Оклахома, чиито членове са убити при мистериозни обстоятелства, чака дълго време своята реализация - две години, за да бъдем точни, което означава, че очакванията са високи. Леонардо ди Каприо поема водещата роля заедно с Лили Гладстоун, Джон Литгоу и скорошния носител на Оскар Брендън Фрейзър. Джеси Племънс е в ролята на тексаски рейнджър, разследващ случая, а Робърт де Ниро е мозъкът зад престъпленията. Очаквайте зашеметяващи кадри на хълмисти равнини и сърцераздирателно прозрение в една вече забравена, но изключително важна част от американската история.

"Астероиден град" / Asteroid City

Най-новата перфектно рамкирана, възхитително луда лента на Уес Андерсън изглежда ще бъде толкова андеръонова, колкото смеем да очакваме: огряната от слънцето история на участници в конгреса на младежи звездобройци и космически кадети в пустинен град от 50-те, чиито животи са преобърнати от пристигането на извънземно. Визуализирайте незабавно блокиране на живота и развихрянето на екзистенциално шубе, докато ексцентричният набор от ученици, родители и ентусиасти – олицетворени от хора като Джейсън Шварцман, Том Ханкс, Скарлет Йохансон, Тилда Суинтън, Мая Хоук и Марго Роби – се чудят какво ли крие бъдещето.

"Май Декември" / May December

Джулиан Мур и Чарлз Мелтън от "Ривърдейл" са в основата на деликатната драма на Тод Хейнс, проследяваща жена в окото на обществен скандал по причина на любовния й роман с неин служител, по-млад от нея с повече от две десетилетия. Любвната история предизвиква таблоиден скандал, който обхваща цялата нация. Много години по-късно вече семейната двойка се готви да изпрати децата си в колеж, когато в живота им се появява филмова звезда (Натали Портман), надявайки се да опознае семейството им по-добре, преди да участва във филм за тях. Всеки от героите влага неистови усилия да преработи миналото си и да се изправи пред перспективата да се окаже напълно сам, на които фон емоциите избухват и адът заплашва да слезе на земята. 

Firebrand

Исторически епос, съсредоточен върху шестата и последна съпруга на Хенри VIII, Катрин Пар, изиграна от енигматичната Алисия Викандер, разказът на Карим Айнуз за отровни съперничества и дворцови интриги включва Джуд Лоу като прошарения, страховит монарх. Към каста се присъединяват Ерин Дохърти от The Crown в ролята на писателката, подложена на гонения и осъдена за еретизъм Ан Аскю, както и Еди Марсан и Сам Райли в ролята на политически настроените братя Едуард и Томас Сиймур. Пар се влюбва в последния при пристигането му в двора, но след като хваща окото на краля, не успява да устои на ухажването му. След като заема трона обаче, тя се сдобива със значителна власт и отказва да се отрече от любовта.

La Chimera

Режисьорката на "Щастливия Лазаро" Алис Роруочър се завръща в Кан, завършвайки своята лирична и богато пресъздадена трилогия за италианската идентичност с история, разказана от странна странична перспектива: тази на млад британски археолог (Джош О'Конър), въвлечен в сенчестия свят на иманяри, които ще направят всичко необходимо, за да си осигурят ценни етруски артефакти през 80-те години. Докато управлява тази обширна престъпна мрежа, Изабела Роселини го играе пенсионирана оперна певица, а сестрата на режисьорката, Алба, е в ролята на международен трафикант на скъпоценни предмети.

Monster

Откакто спечели "Златна палма" със своите нежни "Джебчии", Хирокадзу Корееда ръководи френски (филма с Катрин Деньов и Жулиет Бинош "Истината") и корейски проекти (трогателният "Брокер" със звездата от "Паразит" Сонг Канг). Сега той се завръща на родна, японска територия с изключително нестандартната си лента, разказана в рашомонски стил и  от три гледни точки: на майка, учител и младо момче, замесени в жесток скандал в училище. Сакура Андо и Ейта Нагаяма правят нокаутиращи роли, а саундтракът, от който косите настръхват, е дело на покойния велик маестро Рюичи Сакамото.

Strange Way of Life

Премиера на Педро Алмодовар всеки път е повод за празник, дори когато става дума за късометражен филм (кой би могъл да забрави възхитителното изпълнение на Тилда Суинтън в "Човешкият глас" в точно 30-минутния преден филм на режисьора). Да, отново става дума за къс, 30-минутен, странен уестърн с участието на Итън Хоук и Педро Паскал от The Last of Us, облечени от глава до пети в Saint Laurent от Антъни Вакарело. Двамата играят шериф и фермер, стари приятели, които се събират отново десетилетия, след като са работили заедно като наети стрелци. Скоро става ясно, че срещата им не е случайна. Докато испанският автор пази останалите подробности само за себе си, спокойно обещаваме велики обрати и чувствено изследване на съвременната мъжественост.

The Old Oak

Крал на реализма и хроникьор на британските несправедливости, Кен Лоуч обръща своя дълбоко съпричастен и непоколебим поглед обратно към североизточната част на Англия – където са снимани и сърцераздирателните "Аз, Даниел Блейк" и "Извинявайте, че не ви намерихме" - за едно нюансирано изследване на общността, загубата, страха и надделяващата надежда. Действието е съсредоточено върху последната останала в западащото бивше миньорско селище в окръг Дърам кръчма - единственото останало обществено пространство за тези, които все още живеят наблизо. Когато падащите цени на жилищата водят до приток на сирийски бежанци в района, напрежението избухва. Но след това хазяинът на кръчмата (Дейв Търнър) създава невероятно приятелство с млад сириец (Ебла Мари) и възниква въпросът могат ли тези две маргинализирани фракции да намерят общ език.

Club Zero

Джесика Хаузнър ("Малкия Джо") е привлякла изключителната Миа Вашиковска да води този зловещ психологически трилър, който се развива в елитен интернат, където влиятелен учител се стреми да въведе нов предмет, който тя нарича „съзнателно хранене“. След като създава силни връзки с петима ученици, тя насърчава тийнейджърите да намалят драстично потреблението си, да предизвикат обществените норми и да се отделят от родителите си. Преди нейните колеги преподаватели – изиграни от Сидсе Бабет Кнудсен и впечатляващия Амир Ел-Масри, наред с други – да осъзнаят какво се случва, вече е твърде късно.

The New Boy

Новата блестяща роля на голям екран на Кейт Бланшет след майсторската й, номинирана за Оскар роля в Tár, е на монахиня ренегат, която управлява отдалечен манастир през 40-те години в Австралия. Разтърсващата религиозна сага е на местния режисьор Уоруик Торнтън. Деликатно балансираният свят на Божията служителка е нарушен, когато внезапно в мъртвешки тъмна нощ в манастира пристига деветгодишно аборигенско сираче (пленителният дебютант Асуан Рийд), което е в отчаяна нужда. Това, което следва, е остро изследване на колониализма, духовните борби и истинската цена на оцеляването.

"Индиана Джоунс и реликвата на съдбата" / Indiana Jones and the Dial of Destiny

Петата и последна част от емблематичния, воден от Харисън Форд екшън приключенски франчайз ще включва Антонио Бандерас, Мадс Микелсен като стоманения злодей и Фийби Уолър-Бридж като кръщелницата на нашия титулярен герой. Тя изважда от унеса любимия археолог, който сега е на прага на пенсиониране, въвличайки го в опасна мисия да открие мистериозен циферблат, който има силата да промени хода на историята. Под ръководството на Джеймс Манголд тази пета част на сагата го представя да скача от самолети, да язди кон в метрото и да кара рикши по покривите. Единственото нещо, което липсва е (вероятно) повторното събиране на Харисън с Шорт Раунд.

More Movies & TV