Следва

Кампанията на Celine Пролет 2023: Лулу Тени в Сен Тропе

След Поетите Live - Поетите във Vogue

Кой каза, че поетесите не разбират от мода? Vogue доказва обратното

All fashion преди 11 месеца

"Поетите във Vogue" обединява модния свят и поетичното творчество на седем авторки чрез изложба в Southbank Centre, Лондон. Гвоздеят на изложбата е емблематична тартанова пола, притежавана и носена от световноизвестната американска поетеса Силвия Плат, която се самоубива, пъхайки глава в газовата печка в кухнята, докато децата ѝ са добре обезопасени в детската си стая.


Tартановата пола на Силвия Плат

Изложена е и възстановка на червената „рокля за четене“ на Ан Секстън, друга американска поетеса от курса по творческо писане, в който участва Силвия Плат. Двете имат сходен стил на изразяване и тематика в поезията си. Креативни интерпретации на характерните визии на Одри Лорд, Едит Ситуел и Стиви Смит, текстилна адаптация на стихотворение от Гуендолин Брукс и дрехи на Тереза Хак Кюнг Ча.


Известната червена рокля на Ан Секстън

Изложбата в Националната библиотека за поезия в Southbank Centre, Лондон, е дело на изследователите Софи Оливър и Сара Паркър от Университета на Ливърпул и Университета Лафбъроу. Инсталациите са направени от майстора на костюми Геза Уернър, за да предизвикат отличителния стил и присъствие на поетесите. Организаторите казват, че целта им е била да преосмислят предположенията за повърхностността на модата, предлагайки нови перспективи за тесните връзки между езика и облеклото и наблягайки на поезията, която ще бъде изпълнена на живо.

Силвия Плат отвъд поезията

Последното, което си мислите за една поетеса, е стил и компетентност в облеклото. Но това съвсем не е така или поне не важи за всички поетеси и изложбата го доказва. Силвия Плат дори е работила за модното списание Mademoiselle, което става и тема на единствения ѝ роман (незавършен) “Стъкленият похлупак”. В книгата Силвия подробно описва какво означава да работиш в списание от този ранг и какво е напълно да се потопиш в модата. Поетесата прекарва и известно време в Париж - една от големите ѝ мечти - така че изобщо не може да се твърди, че поезията и модата не се съчетават в амплоато на една жена. Плат е заснета с въпросната пола в Париж през април 1956 г., на 23 години, а името ѝ е пришито на колана. Плат е обичала дрехите, а дневниците и писмата ѝ са пълни с описания и рисунки на нови покупки.

Силвия Плат в Париж

Публиката на първия Международен фестивал на поезията през 1967 г. в Royal Festival Hall очевидно е ужасена, когато Ан Секстън ѝ праща целувка. Нейните четения на живо – и нейната изповедна поезия – често са критикувани и определяни като скандални. Но внимателно изграденото присъствие на Секстън е решаваща част от нейните публични изяви и стиховете ѝ често отразяват целия спектър на чувствата. Години наред Секстън носи една и съща червена рокля на своите четения и дори е кремирана, облечена в нея. Роклята е пресъздадена с помощта на фотографска документация.

седем години по-късно си спомням
дългата червена рокля
прилепнала към тънката ти фигура
прорез кръв
в средата на сцената

Това кратко стихотворение пише по-късно Ан Хигинс относно роклята, носена на последното поетично четене на Ан Секстън преди смъртта ѝ.

Разширена интерпретация на роклята на Едит Ситуел

Смесени тъкани (полиестерен брокат, кадифе, коприна, филц), дърво, метал, стъкло. Въз основа на рокля, носена за ролята на лейди Макбет, изпълнена от Ситуел в Музея за модерно изкуство в Ню Йорк през 1950 г. и фотографирана от Джордж Плат Лайнс.


Интерпретация на роклята на Едит Ситуел

Едит Ситуел е известна с невероятната си външност, както и с поразителната си поезия. И двете комбинират богатствота на миналото с модернистичната иновация. Както тя обяснява в интервю за „Лице в лице“ през 1959 г.: „Не мога да нося модерни дрехи… Завръщам се към далечните си предци и изглеждам толкова необикновено, когато нося палта и поли.” Театралните рокли на поетесата често са правени от плат за завеси, както е и с тази интерпретация.

Кафтан с асиметричен принт


Копринената роба на Одри Лорд

През 1978 г. Одри Лорд е диагностицирана с рак на гърдата и дясната ѝ гърда е отстранена. Опровергавайки нормите за красота, тя предпочита да не носи протеза. След мастектомията Лорд все по-често носи – и проектира сама – дрехи и бижута, с които претендира за това, което тя нарича в The Cancer Journals (1980) „променените равнини на собственото тяло“. Подобно на нейната поезия, дрехите са начин за „преобразуване на мълчанието в език и действие“ и за артикулиране на нейната идентичност като чернокожа лесбийка.

Изложбата “Поетите във Vogue” продължава до 25 юни 2023 г. и определено си заслужава да бъде видяна.

More All fashion