Следва

Юпитер в Телец от днес: вълнението става голямо

От sex coach до дипломат - коя е Олеся Илашчук, новият посланик на Украйна у нас

Новият ръководител на посолството обещава да работи по въпроси от отбранително и хуманитарно значение

All About Life преди 11 месеца

Президентът на Украйна Володимир Зеленски назначи нов ръководител на посолството на Украйна в България през декември. Управлението бе поверено на Олеся Илашчук, която никога досега не е работила в дипломацията или на каквато и да е държавна служба, а животът ѝ преди назначаването повдига някои въпроси. Смяната на посланика стана веднага, след като България отпусна оръжейна помощ на Украйна, която обаче бе засекретена. Както и да е, красивата госпожа Илашчук връчи акредитивните си писма на президента Радев на 7 април, а ние се опитваме да разберем как и дали назначаването на посланик без никакъв опит в конфликтната ситуация около войната в Украйна ще се отрази на отношенията с приятелската страна и би ли могло да се провиждат катастрофични последици в това решение на Зеленски. 

Коя всъщност е Олеся Илашчук?

Министерството на външните работи така и не публикува официалната ѝ биография, но информация за миналото ѝ все още може да се намери в интернет. В социалните мрежи тя нарича себе си клиничен психолог, системен семеен терапевт, гещалт терапевт и сексолог-консултант. В предаване за украинския Канал 5 Олеся споделя повече за работата си и мотивировката за нуждата от нейните услуги:

“Щастливата връзка е свързана и с подкрепа отвън. И с тялото е същото. Ако имаме ресурсно тяло, то живее, изживява своя живот, своята сексуалност, всички особености на своя пол или на това, как той или тя го виждат. Тогава от другата страна ще получавате секс.” Чудесно! Само че как този челен опит ще послужи на Олеся в новото й амплоа?

Повечето от нейните видеоклипове бяха премахнати от интернет след отразяването им в пресата. Самата Олеся Илашчук създаде канал в телеграм, като написа: "В интернет се публикува невярна информация за моя живот. Някакъв враг прави това, но не мога да го назова. Тези, които пишат статии без доказателства и изопачават фактите по свой начин, които подкопават нашето общество по време на военното положение, работят за врага. Наистина ли моята биография има значение за нашите войници, точно сега? За хората, които са загубили домовете си и се нуждаят от незабавна помощ? Разбира се, че не! Само конкретни решения на проблемите - и ние го правим, не само на думи”. По-късно посланикът добави чувството си на възхита от българската природа, отбелязвайки, че тя много си прилича с украинската.  

Преди да започне кариерата си като дипломат, Олеся Илашчук има известен опит и в бизнеса. Учи в Чернивци, родният град на Мила Кунис. Правителството смята, че това е достатъчно, за да представлява Украйна в България. “Тя има квалификация на специалист в областта на международните отношения и като преводач. Владее свободно английски език”, заявяват от украинското външно министерство.

Очевидно човек може да стане посланик и без дипломатически опит. Това не е изненада. Нито за Украйна, нито за други държави. Оксана Маркарова е посланик на Украйна в Съединените щати. Тя не е работила в посолство, но е оглавявала министерство. Юлия Ковальова е ръководител на посолството в Канада, отново без предишен дипломатически опит. Бившият главен прокурор Ирина Венедиктова, която стана посланик на Украйна в Швейцария, е юрист по образование. Няма друго определение за тези назначения, освен - политически.

"Със сексолог, при цялото ми уважение към тази професия, ще имаме провал. Разбира се, един ден Киев просто ще трябва да я смени. Но няма ли да е по-добре да го направим сега? Да признаем грешката, която президентската канцелария направи, когато започна да промотира човек, който е напълно неподходящ за тази работа", каза по-рано Сергей Сидоренко, редактор на изданието "Европейска правда". Очевидно и колегите в Украйна нямат достатъчно информация за мадам Олеся, освен че е бивш консултант по брачни и сексуални проблеми. Не се знае омъжена ли е, има ли деца, какви са професионалните й виждания за дипломацията и междудържавните отношения. На практика - нищо. 

Така е не успяваме да си отговорим на въпроса дали родената на 10 март 1976-та година амбициозна синеока дама е опит да се вгради поредното странно като послание лице в българската политика или просто наблюдаваме възхода в кариерата на една жена благодарение на личните ѝ умения в някои сфери (допускаме, не точно дипломатически в буквалния политически смисъл). Ако ви хрумва верният отговор, очакваме ви в коментар. 

More All About Life

Tanqueray с нов продукт в България

All About Life преди 3 дни

Световноизвестната марка джин Tanqueray пуска нов продукт на българския пазар. Продуктът е изненада за мнозина, тъй като е безалкохолната алтернатива на Tanqueray London Dry и е създаден за безалкохолни коктейли със същия, неустоим вкус. Идеята на бранда е, че всеки може да се наслади на Tanqueray 0.0 без да прави компромис с вкуса.

Може ли чешмяната вода да съсипе кожата и косата ни

All About Life преди 1 седмица

В обществото битува схващането, че някои видове чешмяна вода могат да повлияят негативно на кожата и косата ни, но преди да навлезем в дълбочината на въпроса, нека първо се попитаме къде се корени проблемът.