Следва

Професия проститутка през обектива на Джоузеф Родригес

Дъщерята на Делон: “Пантерата на Рембранд е любимото произведение на баща ми”

“Имам спомен от дете, как баща ми гали тази пантера”

 

Events преди 11 месеца

По-рано ви споделихме за решението на Ален Делон да разпродаде частната си колекция с картини и скулптури, събирана десетилетия. „Тези произведения ме придружаваха през много години и бяха част от живота ми“, каза Делон с лека тъга. Произведенията ще бъдат продадени на търг в Париж този юни.

Дъщеря му Анушка Делон прекарва детството си в сърцето на личния музей на Делон. Тя споделя приятните си спомени с любимите произведения на изкуството от колекцията на баща й, които скоро няма да са част от семейното богатство.

Edgar Degas - Danseuse

Тази рисунка е част от живота ми, откакто бях малко момиченце. И двамата с баща ми много я харесваме и винаги сме били очаровани от гърба на танцьорката, мечтаейки да се обърне, да видим лицето ѝ.

Имах късмета да виси на стената на спалнята ми в продължение на няколко години и за мен е истинска привилегия да се радвам на такава красива творба. Развих такава страст към Дега, че той беше тема на мой проект в гимназията, когато бях на 17 години".

Rembrandt Bugatti - Panthère grognant

"Мисля, че тази пантера е любимото произведение на баща ми. Той много я харесва, особено заради изключителната ѝ патина. Изражението на голямата котка е спиращо дъха и толкова реалистично... Спомням си, че когато бях по-малка, гледах как баща ми гали тази пантера - той винаги е бил много тактилен с бронзовите си изделия. По този начин можеше да измери красивата работа на Рембранд Бугати. Това ме вдъхнови и аз да докосвам скулптурите винаги, когато мога.

Аз и по-малкият ми брат израснахме с тази пантера, тя е почти част от нашето семейство. Сега баща ми е много горд да я покаже на света - за да може да намери нов собственик, който да я обича, както той го е правил толкова години".

Raoul Dufy - La baie de Sainte-Adresse

"Обожавам тази картина. Обичам Дюфи, неговите цветове и линии. Има нещо успокояващо в изкуството му. Мога да гледам тази сцена на плажа в залива Сен-Адрес с часове и да се изгубя между различните герои.

Като малка бях много впечатлена от властното му присъствие - властно като баща ми, който също е много привързан към тази творба. Той ме научи, че Дюфи е участвал в движението на фовистите един много кратък период, през който е създал тази картина".

Fernando Botero Nature morte aux fruits

"Намирам този натюрморт за изключително възвишен. Обичам рисунките с червена креда също толкова, колкото и баща ми. Плодовете са толкова кръгли и съвършени, че ти се иска да ги докоснеш. Ботеро е известен с фигурите и жените си, по-малко с натюрмортите си, и точно това прави тази рисунка толкова специална за баща ми. Той ми каза, че е било любов от пръв поглед, когато е открил тази творба.

Тайно ми се искаше да я задържи още малко…"

Joan Miró Composition


"Много харесвам тази творба на Миро. Това е рисунка, която майка ми (нидерландският модел Розали ван Бремен, с която Делон е разделен от дълги години) особено харесваше, така че, естествено, я свързвам с нея. Напомня ми за нейната привързаност и за вкуса ѝ към по-съвременни произведения на изкуството.

Почти всеки ден се качвах да видя майка ми в кабинета ѝ и този Миро висеше там - верен на поста си - като нея...".

Вижте още >>> Домът на Серж Генсбур се превръща в музей

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?