Следва

Карл Лагерфелд в Музея Метрополитън: “Аз не съм артист, аз съм моден творец" и останалото за тази невероятна изложба

Бела Хадид на корицата на Vogue Italy: когато фотографията си играе с изкуствения интелект

Реални снимки на въображаем фон, създаден от програмата за изкуствен интелект DALL-E. Великолепна фотосесия и истинско предизвикателство 

All fashion преди 11 месеца

Бела Хадид в майския Vogue Italy е звездата на серия снимки с "нереален" фон. Уникалната фотосесия с Бела Хадид е родена в резултат на творческото сътрудничество между фотографката Карлийн Джейкъбс, стилиста Имрух Аша и програмата за изкуствен интелект DALL-E. Подкрепен от художника на изкуствения интелект Чад Нелсън, Джейкъбс поема необичайното предизвикателство да превърне творческата си визия в напътствия за "машината", в резултат на което се получава очарователно взаимодействие между човешкото творчество и изкуствените изображения.

Това е взискателно сътрудничество, изпълнено с разочароващи моменти, но и с изненади и обрати, което, за да се постигнат желаните резултати, изисква прецизиране на работна стратегия, преработвана няколко пъти в хода на проекта. Как се случва “магията”?

“След като измислихме груба концепция за всяка снимка, заснехме Бела в студиото, след което се опитахме да генерираме фонови изображения с програмата за изкуствен интелект. Оказа се, че трябва да преведа визията си на камерата с няколко ключови думи, наречени "подсказки": нелека задача за фотограф, свикнал да работи с изображения, а не с думи. Отначало се опитах да давам произволни указания, но скоро осъзнах, че ако искам да се доближа до идеята, която имах предвид, точността на указанията ми е от решаващо значение”, споделя Карлийн Джейкъбс.

Защо изкуствен интелект?

“Сътрудничеството с изкуствен интелект за фотосесия от такова ниво изисква специална комбинация от таланти. Трябва да притежавате заедно талантите на визуален артист, поет и художник на ИИ, които рядко са концентрирани в един и същи човек. Сътрудничеството между Чад и Карлийн беше супер интересно за наблюдаване: Карлийн, с безграничното си въображение, стимулираше креативността на ИИ с постоянно променящите се идеи, които Чад, владеещ до съвършенство изкуството да говори пред камерата, успя да превърне в ефективни подкани”, разказва Имрух Аша.

Карлийнк казва още: “Докато използвахме програмата, осъзнах колко е трудно да повериш визията си на преводач. Въпреки богатия опит на Чад с инструмента, представянето на DALL-E зависеше от степента на точност на подсказките, а намирането на правилните, които да вдъхнат живот на конкретното ми виждане, се оказа доста трудно и неведнъж разочароващо. ИИ трябва да разбере визията, която е в главата на фотографа. Затова опитах силите си и в търсенето на ключови думи - изкуство, което планирам да изуча в близко бъдеще.”

“Бела също го хареса, като предложи ключови думи! Което ни накара да се замислим, че в бъдеще моделите ще могат да споделят визията си с фотографите”, допълва Аша.

"Създаването на тези хибридни изображения се оказа по-сложно и отнема повече време, отколкото очаквах. И за да завърша работата в разумен срок, в крайна сметка обработих с фотошоп повечето от изображенията, получени с помощта на изкуствен интелект", споделя още фотографката.

“Съгласен съм, че работата с ИИ беше всичко друго, но не и лесна. Оказа се, че трябва да преразгледаме метода на работа няколко пъти: повечето от изображенията на тези страници са много и се различават от начина, по който ги бяхме замислили", казва Аша.

Относно корицата, Чад Нелсън споделя, че първоначалната идея е била да има синхронни плувци в басейн и циркова обстановка. “За да създадем обстановката в басейна, предложих филма "Русалка за милион долара" на Бъзби Бъркли. Добавихме димни частици на заден план, за да създадем определена атмосфера около модела. За да се доближим възможно най-много до настроението на филма, след това поисках естетика на винтидж фотографска камера.”

"Представяхме си Бела да виси на халки. Когато трябваше да интегрираме изображенията, генерирани от изкуствения интелект, със снимките на снимачната площадка, се сблъскахме с истинско главоболие: въпреки че я бяхме изобразили в различни пози и от различни ъгли, Бела неизменно беше твърде далеч или в неправилна поза", споделя Карлийн.

“След няколко опита разработихме ефективна стратегия. Предоставихме на изкуствения интелект като входни данни изображенията на Бела в студиото - чудесна отправна точка с указания за осветлението, сенките", казва Чад.

 

Ще ни замени ли изкуственият интелект или хората все още играем  решаваща роля в творческия процес?

 

"Работата с ИИ е нещо като "куратор", който подпомага "машината" в нейния творчески процес. Теоретично вече е възможно да се разминем без сценограф и да помолим компютър да изработи обектите и да настрои осветлението за дадена фотосесия. Въпреки това, човек трябва да вложи много време и енергия, за да направлява изкуствения интелект. Машината не знае по природа какво е естетично, така че човекът трябва да я придружава стъпка по стъпка, като ѝ показва какво работи визуално", заключава Чад.

"Можем да използваме ИИ, за да замени човешката креативност или като инструмент, който да я стимулира, разширява, да преодолее традиционните ѝ ограничения. Ако изберем втория вариант, вълнуващи времена очакват онези от нас, които имат щастието да живеят в тази епоха, работейки в творческия сектор", категорична е Карлийн. 

Вижте още >>> Новото рекламно лице на Louis Vuitton - Зендая в пълен блясък

More All fashion