Следва

Vivacom представя "Безкрайна вселена" на LUNAR 2023

Чаша портокалов сок всяка сутрин? Обезателно, с малки предупреждения

О, да, ефект има! И то скъпоценен

 

Health преди 11 месеца

За много хора няма нищо по-освежаващо и ободряващо от чаша портокалов сок със сутрешното хранене ( прочетете също: Великото бадемово мляко: по колко пием за имунитет и блестящо лице и как го приготвяме). Освен това тази напитка е не само вкусна, но и полезна, защото оранжевият плод буквално бъка от витамини и минерали. Но освен ползите за организма, портокаловият сок може и да му навреди. Говорим за положителните и отрицателните страни на напитката, която принципно обожаваме. 

Портокаловият сок е склад за витамини

Портокаловият сок, както всички цитрусови сокове, има високо съдържание на витамин С. Този витамин укрепва имунната система чрез производството на лимфоцити и фагоцити, които са отговорни за борбата с инфекциите в тялото ни. Освен това човек не е в състояние сам да произвежда витамин С, така че трябва да прибягвате до външни помощници: подходящи добавки и добро хранене. За щастие, чаша портокалов сок съдържа 93 милиграма витамин С, при дневна норма от 75 до 90 милиграма.

Между другото, витамин С засяга не само здравето, но и външния вид. Той е необходим елемент за синтеза на колаген в организма, който от своя страна прави кожата ни гладка и сияйна.

Портокаловият сок също е богат на витамин D, който е толкова труден за набавяне в облачни дни. И въпреки това е много важен, защото влияе на доброто ни настроение и спомага за усвояването на калция, който пък е отговорен за здравината на нашите кости.

Сокът е много полезен за бременните жени

Важно е бременната жена да приема голямо количество от необходимите витамини, за да може детето в нея да се развива с правилното темпо. Един от важните елементи за предотвратяване на дефекти в нервните тъкани е фолиевата киселина, на която е много богат портокаловият сок. И така, чаша прясно изцеден портокалов сок дава на бъдещата майка 15% от общото количество фолиева киселина на ден. А това е наистина ок, като се има предвид, че останалото количество може да се набави с помощта на добавка с фолиева киселина, задължителна по време на бременност. 

Портокаловият сок е богат на антиоксиданти

Портокаловият сок съдържа редица антиоксиданти, включително флавоноиди, които помагат на нашия мозък да старее по-бавно. В допълнение, флавоноидите помагат на хората с диагностицирана болест на Паркинсон: тези, които насищат диетата си с храни, богати на флавоноиди, имат по-ниска смъртност от тези, които не го правят.

Друг важен антиоксидант, открит в цитрусовия сок, е цитратът. Намалява киселинността на урината, чието високо съдържание провокира образуването на камъни в бъбреците. Освен това портокаловият сок е полезен за хора със сърдечни заболявания. Антиоксидантът хесперидин намалява възможността от запушване на кръвоносните артерии, намалява риска от инсулт, и нормализира кръвното налягане.

Вреден е за диабетици

Въпреки че плодовете съдържат по-малко вредна захар от, например, блокче млечен шоколад, те са известни с голямото си количество естествена захар. Тази захар е вредна за диабетиците, защото често не се приема добре от тях. Ако въпреки проблема си не искате да се откажете от любимата напитка, опитайте да я разредите с вода, за да намалите остротата на прилив на захар в тялото. Също така запишете всяка чаша сок, за да проследите безпроблемно безопасния прием на захар на ден.

Портокаловият сок провокира киселини

Поради високото съдържание на естествена киселина, цитрусовите сокове са причинители на киселини при хора, предразположени към тях. Киселината, попадайки в стомаха, го дразни, което причинява неприятно усещане за парене. Трябва да се отбележи, че не само портокаловият сок е провокатор на киселини, но и много други популярни напитки, като кафе и червено вино.

За жалост, оранжевият еликсир вреди на зъбите ни

Ежедневната консумация на портокалов сок причинява кариес поради високото съдържание на киселина и захар. Ако все още не сте готови да се откажете от тази приятна добавка към закуската, препоръчваме да добавите малко вода към чашата сок, за да намалите концентрацията на киселини. Също така си струва да опитате да изпиете сока по-бързо, като не разтягате удоволствието през цялото хранене. Така ще сведете до минимум наличието на сок в устната кухина, което означава да избегнете свързаните с това неприятни последици.

Заслужава да се отбележи, че въпреки изобилието от продукти на рафтовете на магазините, прясно изцеденият портокалов сок все още остава най-полезният вариант за тялото. Ако предпочитате закупена напитка, трябва да дадете предпочитание на нещо, което съдържа голямо количество пулпа, което нормализира храносмилателния тракт. Обърнете внимание и на количеството захар или други добавени подсладители.  

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.