Следва

Дуа Липа е гост-дизайнер за Versace, дебютът на колекцията е в Кан

Дизайн за вдъхновение: новият флагман на Tiffany & Co. в Ню Йорк отдава чест на Одри Хепбърн

След петгодишен ремонт магазинът на Tiffany & Co. в Ню Йорк най-накрая отвори отново врати. Поканена от легендарния архитект Питър Марино да открие помещенията, Лин Йегер ни предлага да се запознаем с тази изключителна витрина

All fashion преди 10 месеца

"Светло и ярко! Нищо сиво или кафяво! Искам бял мрамор и огледала, а не нещо тъмно и страшно. И искам грандиозно откриване след Ковида, признание за величието на Tiffany & Co.", казва архитекта Питър Марино, застанал в невероятно красивия, зашеметяващ и дългоочакван нов магазин на бижутерската къща. Три дни преди официалното откриване на това, което марката нарича The Landmark, Питър Марино, легендарният архитект и дизайнер, отговорен за преосмислянето и възобновяването на 10-етажната феерия, е готов да покаже новото пространство през редакторката на Vogue Лин Ягер. Той е облечен за случая с кожен ансамбъл с шапка, подобна на тази на Марлон Брандо в "Дивият", с тройка сребърни кръстове на врата и пръстен, състоящ се от три огромни преплетени сребърни птици.

"Одри Хепбърн е първият ми спомен за Tiffany's във филма на Труман Капоти", казва той. Очевидно проектът му е вдъхновен от тази нейна изтънченост, каквато е характерна и за самата марка.

Първата спирка е 10-ият етаж,етаж, който Питър обожава. Той е запазен за най-заможните ВИП клиенти и е подреден така, че да прилича на апартамента на самия Питър Марино. Червено-черната цветова гама е вдъхновена от Елза Перети. По това време архитектът работи с легендарния дизайнер на бижута Tiffany & Co. Ако сте гладни, вътре има трапезария и ресторант на Даниел Булуд, проектирани с мисъл за вас. Стените са украсени с творби на Джени Холцер и Сара Се, наред с други. Има дори възстановка на оригиналния салон на Жан Шлумберже, създал някои от най-известните бижута на ювелирната къща. А сред многобройните прочути творения е неустоимата диамантена брошка "Птица върху скала".

Следващата спирка е 7-ми етаж, до който може да се отиде по един от 8-те асансьора. За справка, преди ремонта са били само 3. Това е диамантеният етаж. Стените са лакирани и инкрустирани с перли, а Питър е проектирал няколко жестоки витрини. Да излагаш бижута е трудно. “Ето защо печеля много пари. Те са изработени от същата леярна, която прави нещата за мен във Франция. А тези сини вази изработих в Мурано, Италия - можете да видите филм как ги правя в YouTube”, споделя архитектът.

Спускане по монументалното извито стълбище, за което той казва, че е вдъхновено от характерната костна гривна на Перети, отвежда до етажа за домакински стоки (прочетете също: Елза Перети, дизайнерът на Tiffany & Co., преди която среброто не бе достоен материал за бижута). Маса и столове, вдъхновени от "Закуска в Тифани", инсталирани от Джулиан Шнабел, заедно с две негови картини, се намират близо до асансьорите. В задната част на етажа Лорън Санто Доминго, новият артистичен директор на Tiffany Home, е проектирала изложените прибори за хранене.

В ресторант Blue Box Cafe ни очаква изненада: стотици сини кутии Tiffany & Co висят от тавана. Даниел Булуд - главният готвач, се шегува: "Ако познаете броя на кутиите, ще получите безплатен обяд!" Марино е създал веселия, цветен под и дори е проектирал приборите за хранене, а художничката Моли Хач е интерпретирала бижутата на Tiffany & Co. от XIX век в изложените творби.

Почит към Одри Хепбърн и филма “Закуска в Тифани”

"На четвъртия и петия етаж се печелят най-много пари" - споделя Питър Марино. Там има много неща на всевъзможни цени - канцеларски материали, чанти, гравьор на ваше разположение, за да персонализирате покупките си - но акцентът е едно специално пространство. На заден план звучи песента Moon River, а Одри Хепбърн, облечена във вечерна рокля, стои пред магазина от филма, който се върти непрекъснато. Във витрина е изложена истинската рокля на Givenchy, която тя носи в лентата. След три дни тя ще бъде фон за безброй селфита.

Вижте още >>> We Love: Бионсе пак за Tiffany & Co., този път сама

"Казах им: Трябва да го направя, трябва да го направя!" Питър Марино обяснява колко важна е тази почит за него, за всички, които са открили бижутера чрез този филм и които могат да се идентифицират с Холи Голайтли, която се стреми към нещо недостижимо, бляскаво и прекрасно. Все още не сме приключили. Питър показва "Gold on Four", където е инсталирал картина на Пикасо. Това е мястото, където Палома Пикасо, която отдавна работи с Tiffany & Co, има стая, посветена на нейните бижута. "Видях я във Венеция! Тя ще направи нови неща за нас. Ще дойде на откриването.”

Следващата спирка е сватбената зона, където розовата атмосфера ни кара да се почувстваме като в началото на една връзка, сякаш се носим на облак. Старинна лампа на Tiffany & Co. украсява апартамента с божури - частна ВИП стая. Тъй като американската марка традиционно използва много полускъпоценни камъни, Питър представя баня, покрита с розов оникс.

Новата гореща точка на Tiffany & Co.

Накрая е време да видим и основния етаж, който хиляди, милиони посетители ще посетят за първи път през следващите месеци и години. Стъкленият таван с форма на диамант в небето е предназначен да напомня за покривен прозорец. Огромна скулптура на Джеф Кунс, която все още не е пристигнала, ще се извисява над главния вход. Разбира се, има витрини, пълни с изящни бижута. Едва ли ще можете да откъснете поглед от огромните видеоекрани, които обгръщат помещението. Тази спираща дъха инсталация предлага възхитителна гледка към въображаем Ню Йорк, в който от време на време прелитат двойка птици на Шлумбергер. Те летят над един фантастичен Ню Йорк, в мечтан пейзаж, една грандиозна забележителност, която скоро ще бъде открита на 57-а и 5-а улица.

Да, истинска фантазия, многократно надминаваща “Закуска в Тифани”.

Вижте още >>> Карл Лагерфелд в Музея Метрополитън: “Аз не съм артист, аз съм моден творец" и останалото за тази невероятна изложба

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 1 ден

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 2 дни

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.