Следва

Може ли косата ви да побелее за една нощ?

Какво е Daxxify и ще ни осигури ли трайна младост, както твърдят

Daxxify издържа два пъти по-дълго от своите ботокс конкуренти. Дали е вярно и има ли странични ефекти?

Face преди 11 месеца

Преди време ботулиновият токсин се е използвал просто за подпомагане на хора, които са имали страбизъм или кръстосване на очите. Но както се случва с някои от най-блестящите медицински иновации, лекарите забелязали, че бръчките между очите изчезват при лечението. Ботоксът, такъв, какъвто го познаваме, е щастлива случайност. Днес, когато използването на одобрените невромодулатори (Botox, Dysport, Xeomin и Jeuveau) за козметични цели е обичайна практика, иновациите са на най-високо ниво. Съвсем наскоро нов невромодулатор, наречен Daxxify, получи одобрението на Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ (четете още: 10 криворазбрани факта за Ботокса, които е нужно да обясним).

Какво представлява Daxxify?

"Daxxify е невромодулатор за отпускане на динамичното движение на мускулите с цел намаляване на бръчките, причинени от израженията на лицето", обяснява сертифицираният дерматолог в Schweiger Dermatology д-р Брайън Хиблър. "Той е подобен на други невромодулатори, като Botox, Dysport, Xeomin и Jeuveau, но е покрит с пептид, който му помага да се свърже по-бързо и да остане на мястото си по-дълго."

Daxxify е петият невромодулатор на пазара, одобрен от Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ, и въпреки че основните принципи на мускулната парализа остават същите, пептидният му дизайн му позволява да се държи по малко по-различен начин. "Това е абсолютно същият ботулинов токсин А като всички останали невромодулатори на пазара, но това, което отличава Daxxify, е, че той е заобиколен от положително заредени пептиди. Проучванията, проведени от компанията, показват, че тази нова структура, обграждаща ботулиновия токсин, му позволява да се свързва с рецепторите в синаптичното съединение", обяснява сертифицираният дерматолог и основател на Niche Dermatology д-р Шари Марчбейн пред сп. Мари Клер. В резултат на това той е в състояние да спре стрелбата на невроните и свиването на мускулите (довиждане на бръчките), което важи за всички невромодулатори.

Но благодарение на този заобикалящ го пептид Daxxify може да отиде още една стъпка напред. "Той не се отмива толкова бързо. Остава в това синаптично съединение и позволява по-дълга продължителност на действието", обяснява тя. На практика дерматолозите и пациентите също забелязват, че ефектът се проявява по-бързо, като пълните резултати са видими само след около 48 часа. Твърди се, че издържа около шест месеца, за разлика от останалите изброени продукти, чието действие е само три месеца, и като цяло е запазен за пациенти, които вече са си поставяли инжекции.

Къде се поставят инжекциите с Daxxify?

Инжектирани 40 единици Daxxify се поставят в областта на глабелата, известна още като 11-те линии, които обикновено се появяват между веждите. За справка, това е приблизително два пъти повече от обема, използван при други невромодулатори. Тъй като потребителите трябва да закупят цяла спринцовка, Daxxify се използва "извън етикета" и в други области на лицето, като челото и страничните линии около очите. Най-голямата разлика е в това колко голямо количество инжектори се използват по лицето.

"Обикновено правя одобреното от Агенцията за контрол на храните и лекарствата количество в глабелата и нормалното количество навсякъде другаде", казва д-р Марчбейн. "Ако сложа огромно количество на челото на някого, в крайна сметка ще избутам веждите му надолу." Това е балансиран акт, поради което е важно да се обърнете към лекар или медицинска сестра, които са добре обучени в областта на Daxxify.

Колко време издържа?

Продължителността на действието на ботокса зависи от няколко фактора - използваният невромодулатор, скоростта на метаболизма и силата на мускулите ви. С традиционните ботокс, Dysport, Xeomin или Jeauvou, пациентите обикновено получават тримесечен резултат. Daxxify продължава от шест до девет месеца според проучвания на Revance Therapeutics.

Въпреки това д-р Марчбейн, която е сред първата група дерматолози, използвали новата формула, е забелязал, че ефектът на Daxxify може би отслабва по-бързо от очакваното при подгрупата пациенти с изключително силни мускули. "Някои пациенти, на които давах по-висока от одобрената доза, започнаха да ми се обаждат, че са възвърнали някои движения по-рано от шест месеца", отбелязва тя. "Все още нямаме яснота и не знаем какъв е резултатът - инжектирам го едва от четири месеца" (вижте също: Многото нови приложения на чудодейния токсин БОТОКС)

Подходящ ли е за вас този ботокс?

Като правило, Daxxify вероятно няма да е подходящ за потребители, които за първи път използват ботулинов токсин. Въпреки че вашият дерматолог ще бъде най-добрият източник на информация по отношение на вашия личен курс на лечение, д-р Марчбейн е установила, че Daxxify е подходящ за три категории хора. Първата - и най-популярната: лица, които имат изключително силни мускули, които не са реагирали толкова добре на други невромодулатори. "Имам пациенти, които се нуждаят от максимални дози Dysport, Botox или Jouevau и все още имат много движения. Виждала съм много, много добри резултати с Daxxify", обяснява тя.
Втората кохорта чудесни кандидати са лица, които не могат да посещават дерматолог за ретуши на всеки три месеца. Които живеят в чужбина, пътуват или имат специални събития, които им пречат да посетят кабинета.

Третата група е интересна - жени, които се опитват да забременеят. "Ние не правим козметични процедури на пациентки, които са бременни", казва д-р Марчбейн. "За повечето бременни жени е трудно преживяване, когато ботоксът им свърши на третия месец. Така че, ако мога да им дам нещо, което ще издържи през по-голямата част от бременността им, то е за предпочитане."

Daxxify не е за всеки - той е тежък и не придава естествен, мек вид. "Първоначалната поява на невротоксинът може да доведе до "замръзнал" вид, който е нежелан за много пациенти", обяснява д-р Хиблър. "Следователно има компромис между използването на твърде много единици и замръзналия вид (но ефектът на мускулна релаксация продължава по-дълго) и използването на по-ниска доза с постигането на приятно омекотяване на линиите и по-естествено изражение (но тогава има необходимост от по-често връщане за корекции)."

Д-р Марчбейн добавя, че макар по-високите единици в глабелата да спират движението, все още е възможно да се постигне по-мек вид с Daxxify в други области на лицето. "Определено е по-силен и ще се чувствате по-стегнати. Това ще бъде лично решение дали ви харесва този вид, или не", казва тя. "Аз го имам в други области на лицето, където съм направила типичната схема на инжектиране и имам движение" (вижте още: По ръба на лъжата: 5 популярни козметични процедури, които ускоряват стареенето).

Вижте още >>> Новият тренд в грижата за кожата - любезността

Има ли рискове?

Първо и най-важно: "Daxxify като цяло се понася добре и е безопасен", казва Соча. "При клиничните си проучвания изследователите не са открили никакви сериозни странични ефекти от лечението. Най-често срещаните странични ефекти са били главоболие (6% от потребителите), увиснали клепачи (2% от потребителите) и лицева асиметрия (1% от потребителите)."

Все пак съществуват рискове и странични ефекти, които съпътстват и другите невромодулатори. "Пациентите могат да получат зачервяване, подуване, синини или лек дискомфорт на мястото на инжектиране до седем дни след лечението", казва сестра Тара. Обикновено това се преодолява от само себе си. Макар и необичайно, съществува и възможност за по-тежки усложнения. За да получите пълен списък на потенциалните странични ефекти, консултирайте се с вашия сертифициран дерматолог.

Д-р Шари Марчбейн е сертифициран дерматолог и член на Американската академия по дерматология. Академичните и клиничните интереси на д-р Марчбейн включват лечение на акне, по-специално акне при възрастни жени, белези от акне и розацея. Тя също така специализира в различни естетични процедури и лазерна хирургия. Д-р Марчбейн е търсена като лидер в своята област за лечение на акне и розацея и е публикувала множество статии за патогенезата и лечението на акне. Тя е изнасяла доклади на известни национални конференции по темите за акне и розацея, включително на годишните срещи на Американската академия по дерматология и Advances in Dermatology. Д-р Марчбейн получава бакалавърската си степен от Държавния университет на Ню Йорк в Бингхамтън, където завършва Summa Cum Laude и става член на Националното почетно дружество "Златен ключ" и Националното почетно дружество "Phi Beta Kappa".

Медицинска сестра Тара внася в екипа на Пластична хирургия "Нейнщайн" обширното си обучение и степента си на медицинска сестра като водеща медицинска сестра инжектор. За да осигури изключителните резултати, с които е известна, Тара се ангажира с безопасността на пациентите, като се стреми към по-високи нива на образование чрез непрекъснато обучение, ентусиазъм за развитие на практиката си и усъвършенстване на уменията си. Тара вярва в естествената красота и в работата с пациентите си за постигане на техните уникални естетични цели. Крайната цел на Тара е пациентите ѝ да се погледнат в огледалото и да видят най-добрата версия на себе си!

Д-р Брайън Хиблър е сертифициран и обучен в Харвардския университет медицински и козметичен дерматолог в Schweiger Dermatology Group. Д-р Хиблър получава бакалавърска и медицинска степен от университета в Уисконсин. След това завършва ординатура по вътрешни болести в Memorial Sloan Kettering Cancer Center и още една по дерматология в New York-Presbyterian Hospital. След резидентурата д-р Хиблър завършва престижна програма по лазерна и козметична дерматология в Харвардското медицинско училище, Масачузетската обща болница и Центъра за фотомедицина "Уелман" - един от водещите лазерни и козметични центрове в света.

Айнджъл Соча е медицинска сестра, лицензирана в Ню Йорк и Ню Джърси. Тя получава магистърска степен по здравни грижи от университета в Пенсилвания, за да стане семейна медицинска сестра. Получава бакалавърска степен по биоповеденческо здраве от Пенсилванския държавен университет. Клиничният ѝ опит в Пенсилванския медицински университет включва медицина в спешното отделение, кардиология, женско здраве и дерматология. Тя специализира в инжекции с ботокс и е преминала обучение при водещи в бранша лекари. Уникалният ѝ подход, насочен към пациента, ѝ позволява да осигури на клиентите си несравними резултати, като същевременно им предостави естетичен план, който отговаря на дългосрочните им цели за красота и благосъстояние.

Вижте още >>> Феноменът Ozempic Face: „лошото“ лице в примери

More Face