Следва

Никак нелош: Balenciaga с първи лукбук след скандалите

Chanel отвори най-големия си бутик в САЩ - перлите присъстват и в интериора

Бутикът в Бевърли Хилс дизайнерски акцентира върху основателката на модната къща Коко Шанел

All fashion преди 11 месеца

Докато Бруклин все още се подготвя за първия си бутик на Chanel това лято, Калифорния празнува откриването на нов флагман на Chanel в Бевърли Хилс. Но това не е просто още един магазин: той е най-големият в Съединените щати, с четирите си етажа, разположени на повече от 30 000 квадратни метра.

Архитектът Питър Марино реконструира и преосмисля пространството като празник на миналото, настоящето и бъдещето на Chanel. Екстериорът изглежда като стъпаловиден куб, разделен от стъклен атриум от бяло кристализирано стъкло. Вътрешността представлява строго бяло пространство, осеяно с тънки стъклени витрини, пълни с чанти, аксесоари, фини бижута и парфюми.

Приземният етаж е едноцветен, в знак на почит към единия от характерните за къщата два тона, а от високия таван висят светещи полилеи Goossens от планински кристал. Задният двор може да се види през светлите прозорци от пода до тавана, които осветяват целия бутик.

На първия етаж вдясно от атриума са разположени чанти и аксесоари, вляво - салон, посветен на часовници и висок клас бижутерия, а след него - секция за парфюми и козметика. На втория етаж са изложени изтънчените облекла на марката, а на третия са разположени два ВИП апартамента и пробни. Четвъртият етаж е пентхаус, снабден с градина на покрива с алуминиеви решетки в черна рамка и забележителна гледка към Родео Драйв. Малка препратка към апартамента, който се е помещавал в магазина на Коко Шанел на ул. “Камбон” в Париж, макар да не го е използвала за живеене, а като пробна.

Вижте още >>> Карл Лагерфелд в Музея Метрополитън: “Аз не съм артист, аз съм моден творец" и останалото за тази невероятна изложба

Всяко ниво предлага различно изживяване, но естетиката на Chanel е навсякъде - шкафове от японска куродана, лакирани в черно и злато, съвременни масички за кафе на Ингрид Донат и лампи от туид на Delos и Ubiedo, които говорят за легендарното дизайнерско наследство на модната къща. Централното произведение на изкуството е "Златното ласо" - поръчкова скулптурна творба на френския художник Жан-Мишел Отониел, която се спуска от тавана на първия етаж и напомня за перлената огърлица на мадмоазел Шанел, която се поклаща от върховете на пръстите ѝ. "Заглавие TBC, 2022 г." е друго произведение на абстрактното изкуство, изложено във фоайето, дело на израелския художник Михал Ровнер, който е вдъхновен от цветето мак, с блър, за да напомня гледката на цъфтенето на цветя, появяващи се в съня.

Първата колекция, която може да бъде закупена в бутика, е колекцията ready-to-wear за Пролет/Лято 2023, създадена от Виржини Виар, която беше представена на модния подиум през октомври миналата година в Париж. Много туид и леки черни рокли от шифон - идеални за калифорнийското слънце.

Вижте още >>> Дизайн за вдъхновение: новият флагман на Tiffany & Co. в Ню Йорк отдава чест на Одри Хепбърн

More All fashion