Следва

Бормашина, зеге, винтоверт и флекс: майсторски флирт с Филип Буков

Зад кулисите на коронацията на крал Чарлз III - важните моменти, които останаха незабелязани

Всичко, което не видяхте на церемонията, споделено от репортер на кралското семейство, който вече осем години работи за фамилията 

Celebrities преди 10 месеца

Когато през 1838 г. кралица Виктория е коронясана, тържествената церемония в Уестминстърското абатство е недостатъчно репетирана и зле организирана. Високопоставени духовници пристигат на церемонията с огромно закъснение, след като се "загубват" по пътя, придружителките на монарха неколкократно се спъват по време на процесията, а коронационният пръстен на Виктория е изработен в напълно погрешен размер.

Въпреки че е бил премерен предварително със златото, сапфирите, рубините и диамантите, кралският златар неправилно е направил пръстена за малкия пръст на кралица Виктория, вместо за безименния, което означава, че архиепископът на Кентърбъри буквално е трябвало да напъха със сила пръста ѝ в твърде тясното бижу, за да завърши церемонията. По-късно кралицата разкрива, че пръстенът е бил толкова болезнено тесен, че буквално е остъргал кожата на пръста ѝ, докато е бил притискан, за да пасне.

Така че, когато Джъстин Уелби, настоящият архиепископ на Кентърбъри, постави тежката корона "Свети Едуард" на главата на крал Чарлз III в Уестминстърското абатство на 6 май тази година, беше разбираемо, че той провери няколко пъти дали тя пасва, преди да се отдръпне и да заяви: "Бог да пази краля" (прочетете още: Не без пръстена ми: бижуто на Чарлз III, което никога не слиза от ръката му).

За разлика от предишни коронации - включително катастрофалния момент, когато разтопен восък се излива върху главите на гостите при коронясването на Джордж IV - по време на коронацията на крал Чарлз през изминалия уикенд около абатството и по протежение на процесията бяха разположени 150 телевизионни камери, които улавяха всеки момент, независимо дали е добър или лош, в кристално чиста 4K резолюция. Мястото за грешки беше нулево, казва репортерът на кралското семейство Омид Скоби. Благодарение на седмиците репетиции, в които кралските особи участваха преди коронацията, денят премина гладко. Всъщност, с изключение на това, че принц Уилям и принцеса Катрин се присъединиха към процесията със закъснение (за което бяха виновни децата), а присъстващите придворни дами на Камила - сестра й Анабел Елиът и компаньонката на кралицата, маркизата на Лансдаун - случайно създадоха злополучен момент с копринената рокля на Брус Олдфийлд по пътя към абатството.

Бяха взети всички предпазни мерки, за да се избегнат грешки. Имаше дори дискретни знаци, поставени на пода на абатството, така че ключовите членове на паството да знаят къде да стоят. И все пак, нищо не можеше да скрие нервите, изписани по лицето на крал Чарлз, когато той влезе в абатството. Макар че това беше момент, очакван през целия живот, кралят изглеждаше дълбоко замислен и дори объркан на моменти. Само за кратко стоманената му фасада се пропука и се усмихна при вида на внука си принц Джордж, който беше един от четиримата почетни членове, помагащи му да държи мантията си. Джордж - вторият по ред претендент за трона - се грижеше да не се вижда нито една гънка по лилавото копринено кадифе всеки път, когато дядо Чарлз се движеше.

Повечето от гостите на Уестминстърското абатство за първи път станаха свидетели на древния ритуал. Принц Хари, който пристигна със самолет в деня преди церемонията, изглеждаше спокоен и се чувстваше удобно, седнал на третия ред до принцеса Беатрис и Едуард Мапели Моци и принцеса Юджини и Джак Бруксбанк. Източници твърдят, че той е искал да подкрепи баща си в най-важния ден в живота му, но също толкова е искал да се прибере у дома навреме, за да види сина си, принц Арчи, на четвъртия му рожден ден.

Нежният момент между принц Уилям и баща му, докато той четеше "Почит на кралската кръв", беше рядък момент на топлина по време на службата. Кълнейки се в безусловната си вярност към крал Чарлз, Уилям обеща да бъде негов "пазител на живота и здравето", преди да целуне монарха по бузата.

Кралица Камила сякаш на моменти не знаеше какви емоции да изрази. Несъмнено осъзнавайки смесените чувства, които обществото изпитва към коронясването ѝ, тя може би е смятала, че твърде широката усмивка ще изпрати погрешно послание.

Но нервите, които се виждаха по лицето ѝ в началото на службата, скоро се разсеяха след усмивките на внуците и правнука, които Камила избра за свои почетни придружители. Тийнейджърите Луис и Гъс (последният със счупена ръка след инцидент с велосипед) се усмихнаха на баба си няколко пъти по време на церемонията, което явно я успокои. В момента, в който тя беше помазана и коронясана и десетилетната ѝ трансформация от любовница на престолонаследника в кралица завърши, тежестта върху раменете ѝ сякаш се беше стопила.

Вижте още >>> Нечовешки шик: Кралица Летисия на коронацията на Чарлз III

Разбира се, денят не мина без спорове - принц Андрю се появи в кралските си одежди, след като беше помолен да не привлича внимание, а десетки активисти на Републиката бяха арестувани в близост до шествието, въпреки че имаха законното право да протестират мирно, според кралският репортер Омид Скоби.

Освен това се наблягаше много на разнообразието и приобщаването, които бяха демонстрирани по време на тази модерна коронация. С гости от различни среди, представители на всички вероизповедания и дори госпъл хор по време на церемонията (макар че, доста любопитно, хорът всъщност не изпълняваше госпъл музика), мнозина обявиха тази коронация за доказателство, че кралят приема многообразието.

Пътят на британската монархия може и да е труден (безбройните проучвания продължават да показват бързо нарастваща апатия към кралското семейство в Обединеното кралство и в цялата Общност), но докато крал Чарлз и кралица Камила махаха от балкона на Бъкингамския дворец на публиката, гръмотевичният рев на Кралските военновъздушни сили Red Arrows и радостните възгласи на събралото се множество бяха достатъчни, за да заглушат всички опасения за бъдещето. Бог да пази Краля.

Вижте още >>> Принцеса Шарлийн и Принц Албер II, Олена Зеленска, Кралица Максима - още от коронацията на Крал Чарлз III

More Celebrities

Драма и възторг: Катрин и всички други принцеси на Уелс в историята

Celebrities преди 8 часа

В историята е имало само 10 принцеси на Уелс. Въпреки че въпросните знатни дами вляха в монархията нова кръв и интелигентна различност, всички те са източник на очарование и... скандални клюки.