Следва

Опра Уинфри издава книга за щастието

Изложбите, които си струват: „Гласовете си виждам“ на Атанас Хранов в "Ракурси"

11 май – 3 юни 2023

Events преди 10 месеца

Галерия „Ракурси“ има удоволствието да покаже изложбата на Атанас Хранов „Гласовете си виждам“, представена от писателя Александър Секулов:

„Гласовете си виждам“ е най-личната, най-изповедната изложба, рисувана от художника Атанас Хранов.

В нея той е едновременно и мирянин, и проповедник. Творец алхимик, който открива тайната на превръщането на земните елементи в злато, но решава да я пренесе до зрителя именно като тайна, а не като формула. Защото през житейския си път е разбрал, че в света има място, където човешкият глас става видим. Като къпиновия храст насред библейската пустиня, който внезапно пламва от присъствието на Бога.

И гори къпиновия храст, и не изгаря, и гласът, който човек чува, е и неговият собствен, и Божият. Когато човек чуе този глас, когато се научи как да го призовава, как да разговаря с него, как да мълчи, когато се налага, как да се моли – тогава човек вече не е сам. Превръща се в крепост за околните, във фар за себе си. Неслучайно в изложбата има покъртителна творба, която едновременно прилича и на амвон, и на раковина. Така както морето спи в раковината и пее, така човек се приютява в словото и живее.

Вижте тази изложба!"

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура".

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.