Следва

Машината за успех Loreen - Евровизия е нейна

Миналото: "Класика в Кан" прожектира култовия "Презрението" с Бриджит Бардо, по повод 60 години от премиерата

Филмът на Жан-Люк Годар, адаптиран по романа на Алберто Моравия, е избран в категорията "Класика" на фестивала в Кан и ще бъде прожектиран, като новият плакат е повече от вдъхновяващ

Movies & TV преди 10 месеца

 Киното - казва Андре Базен - замества нашия поглед със свят, който отговаря на желанията ни. “Презрението” (Le Mépris) е историята на този свят. Това изречение въвежда първата сцена на "Le Mépris" на Жан-Люк Годар, който умира на 13 септември 2022 г. на 91-годишна възраст. Модерна драма на фона на антична трагедия, с участието на Бриджит Бардо, Мишел Пиколи и възвишения саундтрак на Жорж Делер, в разкошната обстановка на вила "Malaparte". За да отпразнува 60-годишнина на филма, тази година фестивалът в Кан го включва в селекцията си "Класика в Кан" и ще го покаже в реставрирана 4K версия. Филмът ще бъде пуснат отново по кината на 24 май.

Шедьовърът на Жан-Люк Годар

60 години след премиерата му този филм остава един от ключовите в творчеството на Жан-Люк Годар и несъмнено най-забележителната роля в кариерата на Бриджит Бардо. Налице са всички елементи, които го превръщат в култов филм, подробно описани в прочутия му трейлър: "Жената, мъжът, Италия, киното, с Бриджит Бардо и Мишел Пиколи, Алфа Ромео, гръцката статуя, пистолетът, шамарът, спалнята, целувката...".” Le Mépris” разказва за разпадането на двойката, съставена от Пол (Мишел Пиколи), сценарист, натоварен да напише сценарий за адаптация на "Одисей", подготвена от режисьора Фриц Ланг (играещ себе си), и съпругата му Камил (Бриджит Бардо).

Когато Пол подтиква Камил да се качи сама в колата на един актьор, за да се повози, Камил вижда в това доказателство, че съпругът ѝ се опитва да я превърне в обект на желание, за да демонстрира егото си. И неминуемо се появява презрението. Филм за любовта и неразбирателството, но също и за киното и образи, в който Бардо и Пиколи почти не се появяват. Интересно е, че Франк Синатра и Ким Новак са били поканени да изиграят Пол и Камил, но важно е не кой е можел да бъде, а кой е.

След като Синатра се отказва, Карло Понти, един от продуцентите на филма, предлага Марчело Мастрояни и София Лорен, за която е женен. В крайна сметка френските актьори получават ролите в този високобюджетен филм (от който хонорарът на Бриджит Бардо представлява почти половината).

Вижте още >>> Без "Опенхаймер" и "Барби" в Кан...

Международна копродукция, която е свързана с редица ограничения: твърди се, че след като филмът е завършен, продуцентът Сам Левин извиква Жан-Люк Годар, за да добави голи сцени, заявявайки: "Не, не, това не е правилно, искам да видя задника на Бардо", за да привлече публиката. Заповед, която ще даде началото на най-известната реплика от филма, прочутата "А моите задни части, харесват ли ви моите задни части?". Една модерна история на фона на гръцка трагедия във възвишената обстановка на вила "Malaparte" и оригиналния саундтрак на Жорж Делер. Май е време да си го пуснем отново, а ако не сте го гледали - бързо поправете тази грешка.

Вижте още >>> Официалният плакат на 76-ия филмов фестивал в Кан с Катрин Деньов

More Movies & TV