Следва

Beauty Starter: Летисия Каста на 45 - спокойствие, масажи и няколко топ продукта

Може ли косата ви да побелее за една нощ?

Светът може да е доста несигурно място и буквално всяка тревога може да повлияе на външния ни вид

 

Hair преди 11 месеца

Въпрос: Възможно ли е да побелеете практически за една нощ?

Краткият отговор: Не. Дългият отговор: Знаете ли, че колкото повече остарявате, толкова по-бързо минава времето? Мисълта ни е, че въпреки че на косата ви може да й отнеме няколко години, за да побелее, може да изглежда, че се е случило за една нощ. Дерматологът и специалист по косата Хадли Кинг потвърждава, че истинска трансформация за една нощ е много малко вероятна.

За да започнем от корена на проблема: „Космените фоликули съдържат меланоцити, клетки, които произвеждат пигмент, наречен меланин", обяснява тя. „С напредването на възрастта производството на меланин намалява, така че косата, губейки пигмент, става сива и накрая бяла."

Възрастта, на която настъпват тези промени, до голяма степен се определя от генетиката, казва Кинг. Но скоростта на забавяне на производството на меланин и последващото побеляване може да се ускори от фактори като тютюнопушене, анемия, лошо хранене, ниски нива на витамини от група В или нелекувано заболяване на щитовидната жлеза.

Какво ще кажете за стреса? За травмата? Внезапен катапулт в черната дупка на екзистенциалния страх? „Хормоните на стреса не могат да накарат косата да побелее за една нощ", казва Кинг. Въпреки че те могат да бъдат фактор за оцеляването и/или активността на меланоцитната популация, не е добре установена ясна връзка между стреса и сивата коса. Една теория е, че хормоните на стреса могат да причинят възпаление, което стимулира производството на свободни радикали; възможно е тези свободни радикали да повлияят на производството на меланин. Но имаме нужда от повече данни, казва Кинг. Има проучване върху мишки, което подкрепя идеята, че компрометираната антиоксидантна активност в корените на побелялата коса допринася за унищожаването на меланоцитите в космения фоликул.

Но ако мислите, че е добра идея да противодействате на компрометираната антиоксидантна активност с антиоксидантни добавки, специалистът ви приканва да помислите отново. „Проучвания за хора, приемащи високи дози перорални антиоксидантни добавки, често завършват с повишена заболеваемост и смъртност, вероятно защото телата ни се възползват по някакъв начин от свободните радикали – нашата имунна система се нуждае от свободни радикали, за да помогне за убиването на раковите клетки, например", обяснява тя (проведени са седемдесет и осем рандомизирани проучвания с 296 707 участници. Повишеният риск от смъртност се свързва с бета каротин и вероятно витамини Е и А, но не и с витамин С или селен - доказателствата не подкрепят безразборната употреба на антиоксидантни добавки при пациенти с различни заболявания). Така че, бъдете внимателни.

Което ни навежда на втория въпрос:

"Похарчих маса пари за хранителни добавки. Обещават да спрат посивяването на вече прошарената ми тъмнокафява коса, която е най-голямото достойнство на визията ми. Гледайки как косата ми губи желанието си да произвежда пигмент, се чувствам като глупачка, особено докато флиртувам. Какво трябва да знам за продуктите, които вкарвам в тялото си?"

Не искате да кажете, че хората с побелели коси не трябва да флиртуват, нали? Разбира се, че не! Що се отнася до добавките, обаче, Кинг посочва, че няма много данни в подкрепа на твърденията им за забавяне на процеса на побеляване. Въпреки това, една от съставките - палмитоил тетрапептид 20 амид, е доказано, в малки проучвания, че запазва функцията на фоликуларните меланоцити и насърчава пигментацията на косата (известна още като забавяне на загубата на меланин).

И все пак има два проблема, които леко отблъскват: трябва дълго, много дълго време да приемате добавките, за да работят, така че по същество имате безкраен абонамент за аптеката. И, както е в случая с повечето магически продукти или устройства, излизат доста солено. Така че, прегръщаме посребрените си коси, флиртуваме колкото си искаме и се радваме на всеки ден! 

More Hair