Следва

Много секси мъжете на лятото са в корсети, сатен и рокли

Истории от живота: Франко Москино, un Italiano vero

Животът и най-важните моменти от кариерата на Франко Москино. От старта под крилото на Джани Версаче до международната слава, Москино създава една игрива и иронична мода, която бележи историята завинаги

All fashion преди 11 месеца


Франко Москино с имитатор на кралица Елизабет на партито по представянето на новия аромат на Moschino, 1991 г. Ню Йорк

Кариерата

Франко се ражда през 1950 г. в малкия град Абиатеграсо, близо до Милано. От малък е силно интригуван от изкуството и рисува много. През 1967г. се записва да следва в Академията за изящни изкуства в Милано, като междувременно започва да прави скици и илюстрации за списания и модни къщи. През 1971 г. се присъединява към екипа на Джани Версаче като художник на скици за рекламни кампании, като също така прави и дизайни за Genny (по онова време фирмата също е под ръководството на Джани). През 1976-та Франко започва първата си работа като дизайнер в италианската марка Cadette, взимайки мястото от Уолтър Албини. През 1983 г. напуска Versace, за да отвори своя агенция – Moonshdow на Via Ceradini в Милано и за да лансира собствената си марка: Moschino. Успехът го връхлита с първите ревюта. Moschino е изключително харесван от пресата бранд заради игривия си характер и способността да нарушава правилата в модата. Франко е считан за носител на наследството на Schiaparelli, тъй като работата му притежава същата комбинация от артистичност, сюрреализъм, непочтителен и иновативен дизайн. По онова време останалите модни къщи са ужасени от огромния успех на Moschino, а феновете искат все по-завладяващи произведения, смели стилове и иронична мода. Франко Москино е социален коментатор и се радва да осмива ексцесиите на 80-те със слогани, лога и апликации, които те карат да се замислиш. Неговият хумор често приема формата на трансгресивни действия, например като осмива костюма на Chanel, на който е придаден Moschino привкус и на мястото на традиционния златен колан пише „This is a waste of money”.


Реклами, появили се в L'Officiel Paris между 80-те и 90-те години

Couture

През 80-те години създава линиите Moschino Couture и Moschino Uomo, а през 1987-а представя първия дамски парфюм “Moschino”. През 1988 г. отваря първия си бутик на улица San’Andrea в Милано. След това лансира нов парфюм „Cheap and Chic”, характеризиращ се с леки, флорални и плодови нотки със забавна референция към персонажа на Оливия от комикса Попай Моряка. През 1994 г. стартира колекция couture, като използва само екологични платове и бои. Интелигентното чувство за абсурдност на Франко си личи в почти всичко, което прави и казва. Неговият моден усет надхвърля правилата на съвременното, класическото и установеното. Самият дизайнер е лесно разпознаваем с неговия запомнящ се мустак, а още повече и че той е част от рекламна кампания, която го показва в различни образи, сред които папа, мафиот, дете и травестит.

Силно повлиян от сюрреализма на 20-те, Франко е известен с това, че декорира костюми с истински прибори за хранене, използва десетки плюшени мечета като шапка или шал и създава пола, която е от вертикални ципове вместо плат. Той покрива гърба на якета с изображения като женски очи или огромна карта за игра, прави бяла мъжка риза с изключително дълги ръкави, които се увиват около тялото и напомнят усмирителна риза, а на гърба пише „For Fashion Victims Only”. „Добрият вкус не съществува. Това е нашият вкус. Трябва да се гордеем с него“, заключава Франко. По свой собствен начин, той е ранен привърженик на това, което сега наричаме high-low мода: всеки път, когато някой носи чанта с надпис „This Is Not an It Bag” или пък оранжева тениска Homies, която имитира класическото лого на Hermès, отдава почит на Moschino.

Във всичко това виждаме способността на шивача – Франко създава дрехи с перфектни кройки, шапки с формата на картечница, самолет, гигантска електрическа крушка и спасителна жилетка. „Аз не съм дизайнер“ заявява Москино през 1991 г. в интервю за New York Times. “Аз съм художник, декоратор. Не съм автор на никаква нова ера“.


Инфлацията или Moschino Spring 2023 READY-TO-WEAR


Смъртта

За голямо съжаление Франко си отива само на 44 години през 1994 г. Розела Джардини, главен дизайнер и Марко Гобети, управляващ директор, поемат ръководството на Maison Moschino. Заедно се опитват да продължат напред по същия забавен и екстравагатнен начин, както го прави Франко. През 2001 г. марката е придобита от Aeffe SpA – модна група, основана от Алберта Ферети. Джардини остава в ролята на креативен директор до 2013. За годините работа тя носи обновен живот и модна привлекателност на марката, без да губи контакта с наследството на Франко, изпълнено с хумор. Преждевременната смърт на Франко Москино лишава модния свят от неговата енигматична и ослепителна същност, от неговите еклектични изказвания и от авангардните му визии.


Moschino Пролет/Лято 1986

Последното му модно шоу се състои през октомври 1993 г. и е ретроспекция на 10-те години съществуване на бранда. То завършва със сцена, пълна с жени, мъже и деца, облечени в бяло и закачили сатенени панделки в подкрепа на борбата със СПИН. Преди смъртта си той основава “Fondazione Moschino“ – организация, която получава част от приходите на Moschino и подкрепя пациенти с ХИВ по целия свят.


Moschino Есен/Зима 1993


Moschino Пролет/Лято 1994

След смъртта му в Museo della Permanente в Милано има ретроспективна изложба, озаглавена „X години на Kaos“ и е издадена книга със същото заглавие, съдържаща рисунки на дрехи, картини и рекламни кампании на Moschino.

От 2000 до днес

Франко Москино води модната си къща в продължение на 10 години и също толкова е времето, прекарано от Джеръми Скот начело на Moschino. Той се оттегли от тази роля през март 2023 г. Роден през 1974 г., Джеръми учи в Pratt Institute в Ню Йорк, след като не го приемат във Fashion Institute of Technology в Ню Йорк с аргументацията, че не е достатъчно оригинален. След като се мести в Париж и след множество опити да успее да стане част от някоя френска модна къща, през 1997 г. Скот самостоятелно организира първото си модно шоу „Body Modification”, в което създава дрехи от отпадъчни материи, а формите на облеклата покриват женското тяло по сюрреалистичен, провокативен начин - подобно на колаборацията му (2003-2015) с Adidas, за която създава кецове с форма на крила, горила, пудел и т.н. Поп стилът на Скот прави директна препратка към Moschino. Сходствата между двамата дизайнери кара Масимо Ферети, CEO на Aeffe Group да му предложи да стане творчески директор на Moschino през 2013 г.

Заемайки мястото на Розела Джардини, която до този момент ръководи бранда, и продължавайки стилистическото наследство на основателя Франко, Скот поема щафетата, преразглеждайки театъра на абсурда, замислен от Москино. „Аз не говоря италиански, но говоря Moschino”, заявява Джеръми. Консуматорската култура, бързата храна, домакинските продукти (като перални препарати), плюшените мечета, така обичани от Франко, се трансформират в калъфи за телефони и други дизайнерски предмети. Ерата на логата, поп музиката и масовата индустрия нахлуват в модните ревюта на Джеръми Скот. Сред любителите на работата му са Бионсе, Никол Кидман, Джесика Алба, Кейти Пери, Алиша Кийс и Парис Хилтън.


Джеръми Скот на Moschino Есен/Зима 2023-24

Mint Museum

Експозицията в Mint Museum през 2015 г., която включва работата на Франко Москино от 1983г. до 1994г., е съставена от 40 дрехи и аксесоари: малката черна рокля Be Simple!, якетата Smiley и Domani è un altro giorno (Утре е нов ден), част от колекцията Cartoon Couture. Тези дрехи, на пръв поглед забавни и игриви, все още правят силно впечатление - може би защото, както казва Елза Скиапарели: „В трудни моменти модата винаги е трансгресивна“.

Известни цитати от Франко Москино

  • „Ако не можете да бъдете елегантни, поне бъдете екстравагантни.“
  • „Причината, поради която върша тази работа е, че започнах като художник, а да се изкарват пари чрез изкуство беше много трудно. Едно от най-интересните и лесни неща от икономическа гледна точка беше модата. Модата плаща.“
  • „Няма свобода без хаос. Концепцията Moschino се състои в това да дадем повече свобода на избор. Настройките са забранени. Tова, което се използваше миналата година, ще се използва и следващата година, и по-следващата.“


 

More All fashion