Следва

Има много кинофестивали, но Кан е един! Обожаваният Майкъл Дъглас в откриващата вечер и Катрин Деньов с почит към Украйна

Незабравимите кино костюми: "роклята с дупето" на Мирей Дарк във "Високият рус мъж с черната обувка”

Дали "Високият рус мъж с черната обувка" щеше да направи такова впечатление без култовата сцена със супер изрязаната на гърба рокля на Мирей Дарк, която издава онази най-хубава черта, продължаваща гръбначния ѝ стълб? Едва ли. Следва историята на най-емблематичната рокля във френското кино

Movies & TV преди 10 месеца

Черна рокля с дълги ръкави, минималистичен силует... Нищо отпред не подсказва какво се случва отзад с роклята, носена от Мирей Дарк във филма "Високият рус мъж с черната обувка". През 1972 г. актрисата с прякор "Скакалецът" вдига температурата в киносалоните и затвърждава статута си на секссимвол. Това култово творение всъщност се ражда по молба, отправена от самата актриса, към дизайнера Ги Ларош (Guy Laroche). През 2016 г. Мирей Дарк разкрива тайните зад тази скандална рокля в телевизионното предаване 50' Inside. Повече или по-малко свободна в избора на тоалети за ролята си, тя открива, че ще получи само 8 снимачни дни, за да се докаже. Готова да нанесе удар, актрисата решава да разбуни духовете по друг начин - с няколкото реплики, които ѝ се дават във филма.

Готови за изненада…

Заедно с модния дизайнер Ги Ларош тя се забавлява, създавайки провокативна рокля в стил съвременната Мата-Хари. Въпросът е: “Докъде можем да стигнем?” Дизайнерът си представя рокля с две лица, създадена специално за агента-шпионин Кристин (Мирей Дарк): строга отпред и разкриваща всичко - или почти - отзад.

Вдлъбнатият отвор от раменете до седалището е украсен със семпла златна верижка на талията, която допълнително подчертава изящната фигура на Мирей Дарк. Очарован от роклята на Ги Ларош, режисьорът Ив Робер поръчва на Франсис Вебер съвсем нов сценарий с тази необичайна цепка, която се превръща в самостоятелен персонаж.

Когато посреща цигуларя Франсоа (Пиер Ришар), който ѝ дава частни уроци в апартамента си, Мирей Дарк го съблазнява с чувствен поглед, но нищо не подсказва на Пиер за това, което ще последва. Гърбът на роклята, пазен в тайна до заснемането на сцената, предизвиква у актьора зашеметяваща и неподправена реакция, резултат от неговата изненада. Високият рус мъж попада под чара на шпионката едновременно със зрителя. Голият гръб на Мирей Дарк се превръща в култов момент, а през 1974 г. актрисата се завръща в “Завръщането на високия рус мъж” (Le Retour du Grand Blond) с версия на роклята на Ги Ларош в цвят слонова кост, която е също толкова чувствена.

Съкровището на френското кино

Смятана за една от най-запомнящите се малки черни рокли в киното, роклята на Мирей Дарк се намира в Музея на декоративните изкуства в Лувъра от 2005 г. насам. Актрисата, която призна, че не е готова да види друго дупе в тази зашеметяваща дреха, я дари след търг на най-известните си дрехи. Когато филмовата икона почина през 2017 г., артистичният директор на Ги Ларош - Ришар Рене отдаде почит към нея по време на Седмицата на модата. На модното ревю на марката на 27 септември 2017 г. дизайнерът облече моделите в разпознаваеми черни тоалети и им сложи руси перуки.


50 години след излизането на "Високият рус мъж с черната обувка" хипнотизиращият външен вид на Мирей Дарк продължава да вдъхновява дизайнерите. На червения килим те се надпреварват в изобретателността си да пресъздадат рокли с деколте на гърба, толкова ефектни, колкото и оригиналната версия (вижте още: Незабравимите кино костюми: червената рокля на Джулия Робъртс в Pretty Woman).

Четете още >>> Миналото: "Класика в Кан" прожектира култовия "Презрението" с Бриджит Бардо, по повод 60 години от премиерата

More Movies & TV