Следва

Руската марка Ushatáva, новата колекция и обвиненията в плагиатство на украински бранд

Cruise 2024: дебют на Gucci в Сеул, меката на богатите

Италианската модна къща представи Cruise 2024 колекцията си в двореца Кьонбокгунг в Сеул. Събътието съвпадна с 25-годишния юбилей на Gucci в Южна Корея - страната, в която се потребява най-много луксозна мода в света 

Runway преди 10 месеца

Gucci затвърди още повече статута на Южна Корея като процъфтяваща дестинация за луксозна мода, превръщайки историческия дворец Кьонбокгунг в подиум на открито за представянето на колекцията си Cruise 2024. Странно или не, това е първото шоу в страната в историята на марката.

Важен момент за Gucci - бранд с дългогодишни връзки с Южна Корея, където успешно се налага от 1998 г. насам. Всичко започва преди 25 години с откриването на първия бутик в Сеул и се разраства неспирно до днес. “Дворецът Кьонбокгунг е едно от онези чудеса на света, които ни накараха да почувстваме мигновена връзка с корейската култура и хората, които я създават”, заяви главният изпълнителен директор на Gucci Марко Бизари в изявление.

Дворецът Кьонбокгунг датира от 14-и век от времето на династията Чосон. Разрушен и опорочен е по време на войните през XIX в. и 35-годишната окупация на Южна Корея от Япония между 1910 и 1945 г., а от 90-те години на XX в. е възстановен, като наследството му е старателно реставрирано и съживено за новите поколения. Това е първото модно ревю, организирано в него. Дворецът блестеше от светлини, докато моделите преминаваха през заобикалящите ги колонади - едно шоу за предани ценители, които боготворят и миналото, и настоящето, и бъдещето на Gucci. 

Около 600 гости бяха посрещнати в древния дворец, сред които световни имена като Дакота Джонсън, Елизабет Олсън, Саоирс Ронан, Джоди Търнър-Смит, моделът Лиу Уен, както и местни знаменитости, сред които певицата Биби, фигуристът Ча Джун-Хуан, режисьорът Парк Чан-Уок и актьорите Джунг Кюн-Хо, Лим Джи-Йеон и Ким Хье-Су.

Привлекателността на Южна Корея никога не е била по-голяма за световните марки благодарение на експлозивната популярност на нейната поп култура, която, логично, бе подчертана и в снощното шоу. Южна Корея, с бързо забогатяващите си хора, е едно от най-намагнетизираните места в Азиатско-тихоокеанския регион за луксозните марки, докато съседите ѝ, включително Китай, бяха засегнати от затварянето на куп магазини заради Covid пандемията.

Други марки, които се стремят да се възползват от нарастващия културен престиж на Южна Корея, са Dior, която миналата година организира първото си в историята шоу в страната, и останалите в редицката Louis Vuitton, Chanel, Сен Лоран, Селин, Бърбъри и Джорджо Армани.

Колекцията на Gucci е замислена като диалог между наследството на марката и южнокорейския пазар. Всяка дреха и визия представлява смяна на поколенията: например силуети, напомнящи на Gucci от края на 90-те години, но с цветова палитра от 2010 г.; или пък първокласни елементи, като пола от букле, копринена блуза и котешки токчета, съчетани с елементи на спортно облекло, вдъхновени от ежедневието в Сеул. За вдъхновение служат и неопреновите костюми, носени от уиндсърфисти и джет скиори по река Хан.


Модулната мода също играе важна роля: видяхме подвижни ръкави, които се превръщат в аксесоари; ципове, които позволяват на панталоните да разширят формата си; яке-бомбър, което се превръща във вечерна пола; и яке за велосипедисти, което спокойно удължаваме до палто. В частта с аксесоарите видахме адаптации на възродената чанта Horsebit, нови ботуши с тънки подметки, чанти с форма на сърф и слънчеви очила с плътни рамки. Това е последната колекция, създадена от вътрешния екип на Gucci преди идването на новия творчески директор Сабато де Сарно през септември.


Тази колекция е повторение на множеството идентичности на Gucci в нейните 102 години живот - марката облича еднакво майсторски Джаки Кенеди, Мадона, Елтън Джон, Хари Стайлс - всички с ярко изразена индивидуалност и коренно различен стил.

Четете още >>> Много красота на шоуто на Bvlgari във Венеция - Зендая, но и останалите

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.