Следва

Слънце в Chanel, асцендент в Burberry и Луна в Gucci? За всяка зодия - бранд

Руската марка Ushatáva, новата колекция и обвиненията в плагиатство на украински бранд

Заподозряха руската марка за булчински облекла Ushatáva в плагиатство... от украински бранд. Нова сватбена колекция Tie The Knot беше спряна от производство

 

All fashion преди 10 месеца

След пускането на новата си рекламна кампания Ушатава бе обвинена в копиране на дизайна на една от роклите, досущ идентична с тази на украинската марка Anna October. Руският екип коментира ситуацията и каза, че са решили да спрат роклята в стила на 20-те години от производство.

Компанията отбеляза, че в много колекции има сходни рокли, а в този конкретен случай дизайнерите са решили да съчетаят горната част на модела от 20-те години с макси пола. Оказало се е трудна задача, обаче, и екипът е решил да изреже дълбоко гърба, за да отнеме от обема на полата.

„Въпреки това приликата на роклята на Ushatáva с Anna October е очевидна. Ние уважаваме работата на нашите колеги в модната индустрия и тъй като този силует беше въведен в марката преди нашия, взехме единственото възможно решение - да премахнем слип роклята ала 20-те от продажба и да изтеглим цялата партида, вкл. от производство. Креативността, честността и човечността са най-важните приоритети на модна къща Ushatáva", се казва в изявление на марката в Instagram.


Ushatáva


Anna October

Решението на Ушатава предизвика полемики в телеграм. Мнозина смятат постъпката на руската марка за благородна, има и такива, които наричат ​​ситуацията преувеличена, а някои виждат политически оттенък в обвиненията. 

„Безпрецедентно съзнание и уважение към авторските права на други хора показа руската марка Ushatáva. Работата е там, че комбинираната рокля (между другото, много красива) от новата колекция излезе безумно подобна на роклята на друг дизайнер - Анна Октомври. Други биха казали „не ни интересува" или изобщо не биха реагирали на сравненията. Но те не го направиха, а разказаха подробно как са стигнали до същите резултати в процеса на проектиране на модела. И обявиха, че са решили да изтеглят роклята от продажба и производство. Това е ниво!", коментират в мрежата. 

"Дали Ушатава постъпиха красиво - да, определено. Дали е било необходимо да го направи, това е големият въпрос. Меко казано, а и често срещано явление, жанрът не блести с оригиналност и да говорим за нововъведения в толкова комерсиална ниша е твърде ласкателно. Но случаят е готин. Обичам ги, уважавам ги още повече", пише Osd.

Наскоро марката показа новата си рекламна кампания, заснета в Тел Авив. Според Нино Шаматава, съосновател на Ushatáva заедно с Алиса Ушакова, решението за мястото на снимане е взето от само себе си след посещение в града. Дизайнерките са привлечен от атмосферата на морския бряг и любезността на местните жители.

"Преди два месеца за първи път дойдох в Тел Авив и полудях от атмосферата, от хората. Колко са гостоприемни, колко много ме потопиха в града, колко се влюбих... Решението дойде от само себе си", каза Нино в Телеграм. 

Рекламната кампания на колекцията е заснета по улиците на града без първоначално одобрение на конкретни локации. Кадрите включват модели, облечени в дрехи на марката, както и местни жители, животни и други атрибути на градския живот.

„Така е, когато се вдъхновиш от мястото и снимаш всичко, което видиш“, добави Нино Шаматава. „Единственото нещо, с което наистина се занимавахме, беше да снимаме по залез слънце, в определено време. Всичко останало се получи органично, по прищявка и мисля, че се чете.“

Колекцията Tie The Knot се основава на нетипични и сложни визии за булки, състоящи се от рокли, костюми и бельо за този специален повод.

„Докато работихме върху колекцията, имахме предвид образа на модерната булка, която не е обременена със задължението да играе „традиционна сватба“, както и всички опции за декор, в които може да се разгърне нейният празник“, се казва в уебсайта на марката .

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 5 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.