Следва

Elegant Rain или божественият Huawei P60 Pro

"Реших, че не искам да живея така": разтърсващото интервю на шампионката от Уимбълдън София Жук

Бившата тенисистка София Жук, която спечели изданието на Уимбълдън за юноши през 2015 г. и напусна тениса на 19-годишна възраст въпреки отличните перспективи, разказа в интервю за Sports защо е решила да се откаже от спорта, как спортната й кариера почти е унищожила връзката с майка й и защо е решила да създаде акаунт в OnlyFans

Celebrities преди 6 месеца

За тениса

Вече съм бивш тенисист и не искам да ме възприемат като тенисист. Приключих през 2019 г., това е в миналото. Сега сама управлявам два бизнеса, единият от които споделям със съпруга си. Имам съвсем различен живот, но да, тенисът е акцентът през цялото време.

Харесваше ми да играя в юноши, защото тогава беше просто игра. Обичах да играя. На 17-18 години, когато преминах към туровете за възрастни, също ми хареса, но тогава започнаха нервните сривове и десетки пъти исках да се откажа от тениса. След това, през 2018 г., изиграх първия си пълен професионален сезон, пълен график. И когато в края на годината си представих как ще изглежда животът ми през следващите 10 години, реших, че не искам да живея така.

За парите

Не видях наградите, родителите ми ги получаваха. Единственото нещо е, че поставих условие на майка ми да си купя кола от паричната награда, за която мечтаех от 13-годишна възраст, иначе нямаше да играя повече. Тя се съгласи и това са единствените пари, които получих от наградни фондове до последните два турнира. Тогава си помислих: е, добре, смятам да получа парите от наградата си. Ще си купя готина къща, кола. И какво, виждам ли я тази къща или не? Ще я видя няколко пъти в годината, например през ноември, което и извън сезона. Какъв е смисълът да имам тези красиви неща, щом не съм до тях?

За родителския натиск

Искаха да ограя на турнири и да печеля. Притискаха ме, а бях дете. Толкова завиждах на американските момичета, които идваха на турнирите с треньор, смееха се, говореха с всички, излизаха в града. Животът им продължаваше, освен тенис, те имаха и друг живот. Аз не можех да направя нищо.

Даже вечерта в хотела ми казваха: дай да изгледаме тренировката, да видим еди кой си мач, да научим как да правиш еди какво си на корта. Когато започнах да играя на турнири за възрастни - там в съблекалните не допускат никой друг, освен играчите - за първи път имах възможността да говоря с момичетата, които се опитваха да общуват с мен, но дотогава аз нямах правото да разговарям с тях. И когато проведох първите си разговори с тях установих, че нито една от тях не беше като мен. Майка ми беше с мен 24/7. Плачех, подух се от изтощение и тъга, затворях се в банята, за да остана сама. На турнири майка ми стоеше на входа на съблекалнята, за да не прекарвам повече от десет минути вътре. Контролът беше много строг. Толкова бях притисната, че бях постоянно нервна, постоянно усещах напрежение. Тя не го разбираше и смяташе контрола си за полезен - колкото повече, толкова по-добре. По-късно й казах: виждаш ли, има срив, има недостиг, няма баланс. 

За реакцията на майка й при отказа от спорта

Когато казах на майка ми преди Ролан Гарос през 2019 г., че спирам със спорта, тя си тръгна на следващия ден. Каза, че ще съжалявам, че не мога да правя нищо друго, че съм на 19 години и не умея нищо освен тенис, че след шест месеца ще й се обадя и ще плача: „Мамо, помогни ми". Но при мен е така - когато ми кажат, че нещо не може, аз се мобилизирам докрай. Оттогава не съм виждала майка си и не сме си говорили от много време. В продължение на две години, дори когато някак си общувахме, всеки път всичко завършваше с кавга. Така че просто започнах да избягвам всякакви разговори. Вече имам твърде много неща в живота си, за да преживявам това. 

За помирението с майката

Мама осъзна грешката си и че ако отношението й към мен не беше толкова грубо, може би всичко щеше да е различно. Тя ми се извини за много неща и аз наистина очаквах тези извинения. Но й бяха необходими две години, за да разбере какви грешки е допуснала, а аз все още имам много психологически травми в живота си, и в отношенията, и в работата.

За ефектите от натиска

Веднага щом човек направи някакъв минимален опит да ме контролира в нещо или да ми забрани нещо, се включва защитния ми миханизъм. Представям си какво следва: направи това, не го прави, в колко часа се прибираш, кога да те чакам... Изпитвах страх, че ще направя нещо лошо и ще ми се скарат. Това по-късно се прояви в личния ми живот и Сергей, съпругът ми, все още работи с това. Той ми казва: „Е, мислиш ли, че ако нещо се обърка, ще започна да ти се карам?“. Мозъкът ми все още работи по този начин понякога. 80 процента вече е възстановен, но понякога все още се подхлъзва.

Поуките от спорта

Имах моменти, когато всичко беше адски зле, имаше и такива, в които буквално спях в колата. В колата ми в този момент имаше много малко бензин, колкото да стигна до бензиностанцията, но нямах с какво да заредя, така че просто седнах в колата. Хранех кучето си вместо себе си, защото няма никакви пари. И дори от дъното, пак се изкачих до върха без чужда помощ. Не се обадих на никого, защото нямаше на кого да се обадя.

Всичко, което ми остана след спорта, е колата, която си уредих от майка ми от наградния фонд, и парите от Ролан Гарос и Уимбълдън 2019, където играх, след като майка ми напусна. Говорим за общо 63 000 долара. За всичко останало се погрижиха родителите ми.

След това отидох в офиса на WTA за парични награди и помолих: „Променете сметката ми - от името на майка ми на мое име.“ Това бяха последните ми два турнира и това беше. Може да се каже, че напуснах тениса с празни ръце. И започнах отначало. 

След като напуска спорта, тя първо подписва моделски договори, след което започва работа в офис за коли под наем в Маями. Работата е тежка - работи седем дни в седмицата, спи по два до три часа на нощ и си спечелва много здравословни проблеми, включително панкреатит. По-късно сменя много други работни места, като в крайна сметка стига до собствен бизнес, който управлява със съпруга си. Днес София притежава собствена компания за коли под наем и автопарк, както и салон за красота и друга фирма със съпруга си, който основно помага с документите.

За съпруга

Той е човекът, който ми помогна да се възстановя от стреса. Имах усещането, че съм абсолютно сама на света. Няколко години нямах никаква финансова, нито пък морална подкрепа. Така че, когато съпругът ми ми даде пари за първи път, изхлипах. Не разбрах: как така, защо го правиш? Не можех да повярвам. А той ме гледаше като някакво уплашено куче, което не разбира какво е грижа, защото никога не се е сблъсквал с нея. А за рождения ми ден ми подари колата на моята детска мечта - Мерцедес S63 кабриолет.

Живеем заедно повече от година, неразделни сме и непрекъснато поддържаме връзка. Понякога, ако е на среща и не вдига телефона си, имам чувството, че част от мен е откъсната. Седя и си мисля: по дяволите, къде е и какво прави. Ние, освен от нас двамата, нямаме нужда от нищо. Тази наша компания ни устройва идеално, въпреки че понякога съм доста социална. И понякога приятели ни звънят да излезем някъде, а ние се споглеждаме и отговаряме: „Не можем, болни сме“.

София се омъжи преди няколко месеца, но не разкрива подробности около личния си живот. В интервю бившата спортистка каза само, че съпругът й е от Москва и е с 20 години по-възрастен от нея.

За разликата със съпруга си

От една страна изобщо не я усещам. От друга страна научавам страшно много от него. Той ме научи на толкова много за живота за една година, че започнах да гледам на света с други очи. По-умен човек от него не съм срещала. Той е ходеща енциклопедия: задайте всеки въпрос по всяка тема и той ще сортира отговора по азбучен ред. Дори сега започнах да развивам tiktok, не знам как работи всичко там и той ми казва: ок, щракни тук, след това отиди тук, след това тук и активирай. Мисля си: откъде знаеш всичко това? А той: "Докато ти спиш, аз уча." Постоянно научава нова информация. Никога не съм виждала нещо подобно.

И буквално ме възстанови след всичко. За първи път в живота си усетих с него, че мога да бъда слаба, защото беше зад гърба ми и бях напълно защитена. Няма нещо, за което той да каже: "Няма да помогна, няма да го реша." Тоест, мога да разчитам на него по всяко време. Беше ми трудно да свикна, защото всичките ми приятели преди това бяха по-слаби от мен - във всичко. 

Относно акаунта й в OnlyFans

Стана ми интересно, честно казано, колко можеш да спечелиш там за, например, една седмица, без никакво голо или развратно съдържание. Никакви сексуални съобщения, нищо. Съпругът ми и аз просто се заинтересувахме: да опитаме какво ще стане. И направих $4500 за пет дни. Не направих нищо специално, не се показах гола. Нищичко. Само по бански, като в Instagram. Е, 130 човека се записаха веднага. Сложих снимка в огледалото за всички там - същата като вчера в стори, може би в друго огледало просто. И се оказа, че те купуват тези снимки за 20-30 долара. И така се оказаха 4 500 - без да правя нищо. Но мисля, че сега ще изтегля парите и ще закрия сметката си, просто защото това вече не ме интересува. Беше ми интересно само да проверя. Не си струва, защото започнаха всякакви статии и коментари, че съм курва. Хората пишат каквото си искат, без да знаят какво се случва наистина. Не искам това да се случва, за мен е неприятно, когато се измислят истории за мен, че съм ескорт, например, и се излива кал върху името ми. Искам да кажа на всички: „Преди да кажете нещо за човек, когото не познавате, с когото никога не сте общували лично, първо разберете какво наистина се случва там“ (прочтете още: А ти, склонен ли си да печелиш от OnlyFans - платформата за ексхибиционисти, артисти и всеки друг, който няма проблем с това).

За отношението към проституцията

Имам много лошо отношение към проституцията, към разврата за пари. Когато чуя момичета да казват: „О, нямах друг избор, не можех да направя нищо друго“... си мисля, че и аз имах моменти, в които можех да кажа, че нямам избор. Но си казах, че предпочитам да умра от глад, отколкото да отида при някого за пари...

Относно уголемяването на гърдите

Историята започна с факта, че веднъж сънувах, че съм с корсет и имам големи цици. Събудих се с тази мисъл и веднага смушках мъжа си с лакът. Учуди се, че го събуждам по това време: "Какво?". - "Искам цици." - "Ок, няма проблем, само ме остави да спя." Записах се за консултация същата сутрин, беше петък, веднага ме записаха за операция, още в понеделник сутринта. Платихме в брой, така че операцията беше насрочена веднага. Тук 90 процента от момичетата правят циците си на кредит. 

Три дни беше ад, не можех да вдигна ръка, нищо. Но след три дни острата болка намаля, имаше лек дискомфорт. Седмица по-късно свалих следоперативното горнище и започнах да ходя само по тениска. Първоначално гърдите застанаха по-високо, след няколко месеца се спуснаха и се оказаха на мястото си. И станаха меки. Дори не очаквах. Много съм благодарна на моя лекар, защото гърдите ми ми вдъхнаха голямо доверие. Започнах да нося тоалети, които изглеждат красиви с едри гърди. Белезите изобщо не се виждат, дори и да погледнете гърдите отдолу, шевовете също се разпаднаха сами.

За отношението към Русия

Цялото ми семейство е в Русия. Аз също се чувствам рускиня: израснах в Русия, прекарах цялото си детство там. Започнах да живея в Америка от 14-годишна възраст.

София Жук е руска тенисистка, победител в шест турнира на ITF на сингъл, бивш световен номер четири в ранглистата за юноши, победител в един юношески турнир от Големия шлем на сингъл.

Интервюто на София се обсъжда усилено в телеграм. Ксения Соловьова сподели спомени за момичето и своята визия за ситуацията: „Много ми е мъчно за София Жук... През 2019 г. София, неочаквано за всички, напусна тениса и стана „бикини модел“ в Маями. В социалните й мрежи имаше различни смущаващи снимки, а наскоро чух и новината, че си е направила гърди и печели пари в OnlyFans. Хората пишат не точно това, което наистина е, така че София даде интервю за Спортс. Който се интересува от тенис и професионален младежки спорт като цяло - горещо ви съветвам да го прочетете. Предлагам да не заемаме позиция, защото не знаем контекста (по-точно, знам го малко чрез IMG), но съм сигурна, че майка й, която София обвинява в натиска, който я е разбил, ще разкаже тази история различно. В интервюто има много емоции. Болка, разочарование, бунт. И в същото време в него има вихър от положителна енергия - усеща се като тялото и мозъка на издържливо и силно момиче, което умее да носи на изпитания и дори когато не става дума за физическо натоварване, става дума за друг товар. София - голям късмет в намирането на новото ти аз!"

More Celebrities

Драма и възторг: Катрин и всички други принцеси на Уелс в историята

Celebrities преди 40 минути

В историята е имало само 10 принцеси на Уелс. Въпреки че въпросните знатни дами вляха в монархията нова кръв и интелигентна различност, всички те са източник на очарование и... скандални клюки.