Протеин за вечеря? Може, ако

Протеин за вечеря? Може, ако "бърз" и други важни детайли

Какво не знаем за протеина? Можем ли да си го набавяме по алтернативен начин? Кой от всички е най-подходящ за нас? Диетолози споделят мнение

Постоянно слушаме за ползите от протеина - основният строителен материал на нашето тяло, който прави мускулите и кожата ни префектни, освен че е крайно необходим за производството на хормони. Изключително важно е да знаете, че протеините, за разлика от мазнините и въглехидратите, не могат да се акумулират, така че си струва да следите съдържанието им в диетата си.

За какво е нужен протеинът?

● Поддържане на имунитета чрез образуване на антитела за борба с инфекциозни заболявания.

● Нормализиране на водния баланс благодарение на глобулина и албумина, които спомагат за задържането на вода в клетките.

● Скеле на телесните тъкани: протеините са влакна, които помагат за втвърдяването на клетките.

Протеин или растителен протеин - какво да изберем?

Диетолозите обичат да говорят за ефективността на храните с високо съдържание на протеини. Основният плюс тук е, че протеинът е отговорен за ситостта - по този начин интуитивно намаляваме съдържанието на калории в диетата. Но не всички протеини са полезни.

Протеинът е изключително ценен за нас, тъй като съдържа онези аминокиселини, които организмът не може да синтезира сам. Можем да си го набавим основно чрез млечните продукти, яйцата, рибата и някои меса, където се съдържа в най-големи количества. Растителните протеини не съдържат необходимия набор от аминокиселини и се усвояват много по-слабо. За да се получат всички полезни вещества, е необходимо да се комбинират растителни и животински протеини.

Протеинът в диетата влияе ли на загубата на тегло?

Проучване, проведено във Вашингтон, доказва ползите от протеина в диетата за отслабване. В експеримента участват момичета с наднормено тегло. В продължение на три месеца те се придържат към диета с необходимата доза протеин (до 30%). Резултатът показва, че всички участници са свалили средно около 5 кг, като никой от тях не е проследил дневния си калориен прием. В допълнение, протеинът позволява да поддържате теглото си по време на връщане към обичайната диета.

Има ли нормална консумация на протеин?

Препоръчителното количество протеинов прием варира в зависимост от индивидуалните особености на човека – възраст, пол, тегло, мускулна маса и физическа активност. Някои казват, че нормата е 0,8 g на килограм тегло, докато други експерти опровергават това и смятат, че такава доза не е достатъчна. Средно възприетото според различни международни нормативи е, че за жена с тегло от 60 до 70 kg ще са необходими 1,2 g протеин, а за мъж с тегло от 70 до 90 kg - 1,5 g протеин.

Как да разберете, че имате липса на протеин в организма?

Ако нивото на протеин в организма е недостатъчно, могат да се развият симптоми на "протеинов глад":

  • слаба коса;
  • загуба на мускулна маса;
  • постоянно чувство на глад;
  • бавно заздравяване на драскотини и рани;
  • чести инфекциозни заболявания.

Ако забележите тези симптоми, трябва да се консултирате със специалист.

Мога ли да ям протеин за вечеря?

Храносмилането на протеинови храни отнема много време и е сложен процес за нашето тяло, така че трябва да бъдете по-внимателни не само по отношение на вашата вечеря, но и на цялата си диета. В допълнение, високото съдържание на протеини увеличава натоварването на черния дроб и бъбреците.

За вечеря е най-добре да консумирате лесно смилаеми протеини: морски дарове, риба, яйца, тофу. Не забравяйте, че дори леката вечеря трябва да бъде час или два преди лягане, така че тялото да има време да смила храната и да си почине, докато спите, а не да продължи да работите усилено.

Примери за здравословна вечеря с протеин

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.