Следва

"Кралят на черния дроб" Брайън Джонсън, стероиди, органно месо и кръв

Истории от живота: Мери Кърк и Уолис Симпсън, двете жени и предателството

Годината е 1936. Една американка пристига в Лондон на почивка, а става част от планa на своята домакиня...

Celebrities преди 10 месеца

Историите за кралските смейства са по-заплетени от всеки ТВ сериал и имат интересни, непредсказуеми развои. Такава е и историята между Мери Kърк и най-добрата й приятелка Уолис Симпсън – американката, заради която крал Едуард VIII се отказва от трона. Странната история на Мери Кърк изплува отново в дните преди коронацията на принц (вече крал) Чалрз III. Точно тази безизвестна дама през 1936 г. има неволно, но основно участие в абдикацията на Едуард VIII.


Уолис Симпсън (вляво) и Мери Кърк (в средата) със съученичка в училището на Олдфийлд, 1910 г.

Мери Кърк и Уолис Симпсън са най-добри приятелки още от гимназията. Както разказва Anne Sebba в биографията „That Woman: The Life of Wallis Simpson, Duchess of Windsor“, Уолис, която по рождение се казва Беси Уилис Уорфийлд, е от прекрасно семейство от Балтимор. Родителите й я изпращат да учи в най-добрите училища - сред тях и престижното подготвително училище Oldfield’s в Мериленд - частна гимназия, в която бъдещата херцогиня на Уиндзор често нарушава правилата, пушейки в тоалетните и измъквайки се през нощта, за да се среща с възлюбените си.


Уолис Симпсън, в центъра, и двамата й първи съпрузи, Ърл Уинфийлд Спенсър младши (вляво) и Ърнест Симпсън.

Точно там Уолис се сприятелява с Мери Кърк. Двете момичета запазват контакт и след завършването, когато на 21 г. Уолис среща Ърл Уинфийлд Спенсър – пилот във военноморския флот на САЩ. Тя се омъжва за него през 1916 г., когато е на 22. По това време САЩ се включва в Първата световна война и младото семейство се мести в Сан Диего, където Спенсър е командващ офицер. Бракът им обаче не потръгва. Той постоянно е далеч от съпругата си, която започва любовни авантюри с други мъже. Най-пикантната клюка я свързва с Галеацо Чиано – зет на Мусолини. Твърди се, че тя забременява от него и прави аборт, а това я оставя стерилна. Не можем да знаем дали това е истина, или измислица на някой зъл език. Все пак тази жена се превръща в заплаха за монархията.

През 1925 г. Спенсър се завръща от Китай, където е на служба и с Уолис се развеждат. В търсене на нещо по-добро, през 1928-ма бъдещата херцогиня се омъжва в Лондон за Ърнест Симпсън – богат морски предприемач и бивш офицер от Coldstream Guards, който разваля брака с първата си съпруга, за да бъде с нея. Запознава ги старата й приятелка Mери Кърк, която иска да помогне на Уолис да се отърси от провала на първия брак. Новото семейство се установява в Мейфеър, Лондон, в невероятно жилище, в което тя разполага с цял екип прислуга. Когато през 1929 г. майка й умира след като е загубила всичко при краха на Уолстрийт, амбицията на Уолис започва да расте заедно със страха й от подобна съдба.

Четете още >>> Зад кулисите на коронацията на крал Чарлз III - важните моменти, които останаха незабелязани


Уолис Симпсън и Едуард, 1937 

Според разказите на английското висше общество тя започва да мечтае (както много американки по онова време) за благородническа титла. Първата й крачка за постигане на тази цел е новосъздаденото приятелство с Tелма Фърнес – любовница на принца на Уелс – Едуард. Фърнес допуска грешката да представи новата си дружка на наследника на трона и така амбициозната американка се сдобива с възможността често да кани най-големия син на крал Джордж V и кралица Мери на многобройните си партита, а междувременно тя самата е представена в кралския двор. За да поддържа този театър, Уолис харчи доста над възможностите си и поставя съпруга си в затруднено финансово положение. Все още никой не подозира, че тя вече е изместила Фърнес от сърцето (и леглото) на най-желания ерген в Европа и търси начин умишлено да провали брака си (четете още: Големите любовни истории: Принц Едуард и Уолис Симпсън). 

Когато през януари 1936 г. крал Джордж V умира и нейният любовник става крал, Уолис трябва да ускори темпото и час по-скоро да измисли план, който да я освободи бързо и лесно от така нежелания брак. За целта тя кани в Лондон най-добрата си приятелка Мери Кърк, която е прясно разведена и има нужда да се разсее. Мери остава зашеметена, когато пристига в пищния лондонски дом на семейство Симпсън, и се възхищава на близкото приятелство между Уолис и краля (без да подозира за аферата им). Тя все още не знае, че е основна пешка в плана на близката си приятелка да стане кралица консорт. Разбира го един ден, когато Уолис я кани да отидат на опера, но не се появява и я оставя сама със засрамения си съпруг. На следващия ден пуска слуха, че съпругът й Ърнест й изневерява с най-добрата й приятелка, дошла на гости от САЩ. Подобно твърдение се оборва трудно. Ърнест се опитва да отрече грозната клевета и театрално гони гостенката от къщата си, мятайки багажа й на улицата. Мери събира всичко, качва се на такси и отива в хотел, където на следващия ден той я открива, за да се извини за пъкления план, скроен от жена му.


Мери Кърк и Ърнест Симпсън

По ирония на съдбата двамата наистина се влюбват. Той я убеждава да остане в Лондон, купува й апартамент и вече и той иска да се разведе с жена си. Затова Ърнест измисля план за действие, който ще му помогне да се разведе по-лесно и бързо, а именно: да наеме хотелска стая и жена, която да се престори за негова любовница, а после да плати на служител на хотела да свидетелства, че ги е видял заедно. Мери се съгласява, но с условието, че името й няма да фигурира в документите за развод. Планът се проваля, когато Уолис представя в съда писмо, адресирано до съпруга й от Мери, което слага край на тяхното приятелство.

Цялата тази история излиза на бял свят, благодарение на писмата, които разочарованата Мери Кърк изпраща на сестра си. В едно от тях тя коментира, че съдбата трябва да накаже Уолис. Мечтата на Уолис Симпсън да стане кралица е разбита от министър-председателя Невил Чембърлейн и висшите членове на Английската църква, които няма да допуснат Обединеното кралство да изпадне в криза, оставяйки краля да наруши желязното правило: забрана за главата на църквата да се омъжи за разведена жена с жив бивш съпруг (а в случая с Уолис съпрузите даже са двама).

В този случай крал Едуард решава да абдикира заради любовта си към Уолис. „Не завиждам за живота й с този труден и малък мъж“, пише Мери през 1937г. на сестра си. Уолис трябва да даде обратно всички скъпи подаръци от любовника си, защото те принадлежат на короната. Разочарованието й е толкова голямо, че се кълне във вярност на Хитлер в замяна на обещанието да върне Едуард на трона, когато нацистите превземат Великобритания.


Херцогът на Уиндзор Едуард и Уолис Симпсън през 1941 г., пет години след абдикацията им

В същото време Мери е щастлива с Ърнест, а през 1939 на двойката се ражда момченце – Хенри. За съжаление, по-късно „другата госпожа Симпсън“ (както я нарича сестра й в биографията, която пише за нея) е диагностицирана с рак на гърдата. Самият Уинстън Чърчил, благодарен на нея и съпруга й за начина, по който се справят с неудобната афера, изпраща самолет, който да върне в Англия сина на Мери, изпратен в Балтимор, и да го защити от немските бомбардировки. Тя успява да е близо до детето си през последните месеци живот, които й остават. Умира през 1941 г. Британците й отдават чест с тържествено погребение и красива гробница в Уелс.


Уолис и Едуард живеят във Франция 

С коронацията първо на Джордж VI и след това на кралица Елизабет, аферата Едуард VIII-Уолис Симпсън се превръща в тема, която се избягва в Обединеното кралство. Дори дневникът на Мери Кърк липсва и ако репортерът на Airmail Луис Роджърс не беше споменал името й в навечерието на коронацията на крал Чарлз III, може би историята на тази американка, без която Чарлз III сега нямаше да е на трона, щеше да бъде забравена.

Четете още >>> Дясната ръка на Чарлз III през годините му на принц е жена, а разказът ѝ е повече от трогателен

More Celebrities

Драма и възторг: Катрин и всички други принцеси на Уелс в историята

Celebrities преди 5 часа

В историята е имало само 10 принцеси на Уелс. Въпреки че въпросните знатни дами вляха в монархията нова кръв и интелигентна различност, всички те са източник на очарование и... скандални клюки.