Следва

Всичко е Фрида Кало на модния подиум на Dior Cruise 2024 в Мексико Сити

Никой не си представяше, че ще носи минипола преди Мери Каунт, сега тя е музеен експонат

Голяма ретроспективна изложба се открива в Шотландия, за да проследи творчеството на емблематичната модна дизайнерка Мери Куант, която популяризира миниполата във време, когато никой не си представяше, че ще носи миниполи.

All fashion преди 10 месеца

Изложбата на V&A “Мери Куант: Модна революционерка” обикаля света, а от 20 май до 22 октомври 2023 г. ще направи последната си спирка в художествената галерия и музея “Келвингроув” в Глазгоу. Посветена е на зашеметяващата кариера на дизайнерката, която си отиде от този свят на 13 април тази година, на 93-годишна възраст.

Тя включва повече от 100 облекла, аксесоари, козметика и фотографии, взети от богатите колекции на музея, архива на Мери Куант и много частни колекции, а също и кафтан с качулка, предоставен от Хедър Тилбъри Филипс, която работи с дизайнерката в продължение на 14 години.

Хедър си спомня за времето, когато е била директор на Mary Quant Limited, като за "изключително завладяващо. Нямаше два еднакви дни, винаги се случваше нещо различно. Животът беше толкова трескав и забързан, че бяхме толкова заети, занимавахме се не само с текущите колекции, но и с нещата, които се случваха или вероятно ще се случат след 18 месеца. Всички бяхме толкова обсебени от това, което правехме, че невинаги се отдръпвахме и гледахме обективно", казва тя, неволно разкривайки тайната на успеха на един бранд - усърдна работа, отдаденост, да живееш това, което правиш. Съгласни сме.

Мери Куант прави революция със своите закачливи дизайни за по-младото поколение. Нейната минипола (четете още: Късо, по-късо, най: Как минижупът покори Света?) изцяло променя модата и ежедневното облекло. "Тя създаде революционно отношение към облеклото, като предложи дрехи, които младите момичета можеха да носят, да тичат, да се качват в автобуса и да танцуват. Вече не се налагаше да се обличат като майките си, както беше в строгите следвоенни години.”, казва още Хедър Тилбъри, която е работила за Куонт в продължение на 14 години и присъства в Глазгоу на откриването на изложбата.



Изложбата е посветена на периода от 1955 г., когато тя открива експерименталния си бутик Bazaar в Челси, през 60-те години, чак до 1975 г.

Джени Листър, куратор на изложбата за V&A, казва, че дрехите ѝ са били "овластяващи за хората". Мисля, че сега приемаме за даденост, че можем да носим буквално това, което ни харесва, докато тогава е било много по-строго. Хората са очаквали, че когато пораснеш, трябва да изглеждаш като майка си и да ходиш в едни и същи магазини. Разговаряхме с жени, които са преживели това време и ни разказаха колко освобождаващо е било да можеш да гледаш моделите на Мери Куант."

Изложбата представя и еволюцията на миниполата, новото използване на съвременни материали като PVC и как нейната марка Ginger Group се продава на международния пазар - от House of Fraser в Глазгоу до универсалните магазини в Сан Франциско и Сидни.

Според Ребека Куинтън, куратор на рокли в Glasgow Life: "Макар модата се променя, мисля, че тези идеи за иновации в практиката са нещо, което е наистина актуално за студентите по дизай и мода, за новите предприемачи, които се развиват в града."

Четете още >>> Много секси мъжете на лятото са в корсети, сатен и рокли

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 1 ден

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.