Следва

Всичко е Фрида Кало на модния подиум на Dior Cruise 2024 в Мексико Сити

Никой не си представяше, че ще носи минипола преди Мери Каунт, сега тя е музеен експонат

Голяма ретроспективна изложба се открива в Шотландия, за да проследи творчеството на емблематичната модна дизайнерка Мери Куант, която популяризира миниполата във време, когато никой не си представяше, че ще носи миниполи.

All fashion преди 11 месеца

Изложбата на V&A “Мери Куант: Модна революционерка” обикаля света, а от 20 май до 22 октомври 2023 г. ще направи последната си спирка в художествената галерия и музея “Келвингроув” в Глазгоу. Посветена е на зашеметяващата кариера на дизайнерката, която си отиде от този свят на 13 април тази година, на 93-годишна възраст.

Тя включва повече от 100 облекла, аксесоари, козметика и фотографии, взети от богатите колекции на музея, архива на Мери Куант и много частни колекции, а също и кафтан с качулка, предоставен от Хедър Тилбъри Филипс, която работи с дизайнерката в продължение на 14 години.

Хедър си спомня за времето, когато е била директор на Mary Quant Limited, като за "изключително завладяващо. Нямаше два еднакви дни, винаги се случваше нещо различно. Животът беше толкова трескав и забързан, че бяхме толкова заети, занимавахме се не само с текущите колекции, но и с нещата, които се случваха или вероятно ще се случат след 18 месеца. Всички бяхме толкова обсебени от това, което правехме, че невинаги се отдръпвахме и гледахме обективно", казва тя, неволно разкривайки тайната на успеха на един бранд - усърдна работа, отдаденост, да живееш това, което правиш. Съгласни сме.

Мери Куант прави революция със своите закачливи дизайни за по-младото поколение. Нейната минипола (четете още: Късо, по-късо, най: Как минижупът покори Света?) изцяло променя модата и ежедневното облекло. "Тя създаде революционно отношение към облеклото, като предложи дрехи, които младите момичета можеха да носят, да тичат, да се качват в автобуса и да танцуват. Вече не се налагаше да се обличат като майките си, както беше в строгите следвоенни години.”, казва още Хедър Тилбъри, която е работила за Куонт в продължение на 14 години и присъства в Глазгоу на откриването на изложбата.



Изложбата е посветена на периода от 1955 г., когато тя открива експерименталния си бутик Bazaar в Челси, през 60-те години, чак до 1975 г.

Джени Листър, куратор на изложбата за V&A, казва, че дрехите ѝ са били "овластяващи за хората". Мисля, че сега приемаме за даденост, че можем да носим буквално това, което ни харесва, докато тогава е било много по-строго. Хората са очаквали, че когато пораснеш, трябва да изглеждаш като майка си и да ходиш в едни и същи магазини. Разговаряхме с жени, които са преживели това време и ни разказаха колко освобождаващо е било да можеш да гледаш моделите на Мери Куант."

Изложбата представя и еволюцията на миниполата, новото използване на съвременни материали като PVC и как нейната марка Ginger Group се продава на международния пазар - от House of Fraser в Глазгоу до универсалните магазини в Сан Франциско и Сидни.

Според Ребека Куинтън, куратор на рокли в Glasgow Life: "Макар модата се променя, мисля, че тези идеи за иновации в практиката са нещо, което е наистина актуално за студентите по дизай и мода, за новите предприемачи, които се развиват в града."

Четете още >>> Много секси мъжете на лятото са в корсети, сатен и рокли

More All fashion