Следва

Меган Фокс полугола до Machine Gun Kelly след признанието, че не обича тялото си

"Кралят на черния дроб" Брайън Джонсън, стероиди, органно месо и кръв

"Аз съм измамник, който печели милиони"

Celebrities преди 10 месеца

Брайън Джонсън печели милиони последователи, популяризирайки доста грубо подвеждащи твърдения за така наречената „диета на предците"

Самопровъзгласилият се Крал на черния дроб, мускулестата звезда на TikTok и често дефилиращ без риза Брайън Джонсън, трупа милиони последователи, като популяризира диетата на „предците" ни, състояща се от говежди мозъци, тестиси на бик и суров животински черен дроб.

Наскоро обаче Джонсън публикува различен вид видео - извинение, в което признава, че е приемал анаболни стероиди, нещо, което многократно отрича в миналото. Изповедното видео е гледано повече от 2,6 милиона пъти в YouTube.

Брадат, с изпъкнала преса и нечовешки бицепси, Джонсън е една от най-пробивните звезди в социалните медии през изминалите две години, като бързо натрупва хиляди последователи, твърдейки, че един от ключовете към силата, щастието и оптималното здраве е богатата на месо диета, която дава приоритет на органните меса.

Излъгах и заблудих много хора", казва Джонсън пред камерата. „Да, приемал съм стероиди и, да, на стероиди съм."

Признаването за употреба със стероиди идва, след като друг фитнес инфлуенсър публикува видеоклип в YouTube, разкриващ лични имейли, в които Джонсън описва своя режим на стероиди. Той включва редица лекарства и хормони, включително редовни инжекции на мощни анаболни стероиди като Winstrol, Deca-Durabolin и тестостерон ципионат, както и Omnitrope, форма на човешки растежен хормон. Джонсън не отговаря на молбите за интервю.

Но за някои от неговите критици признанието му за употребата на стероиди не е изненада. „Няма начин да погледнете Краля на черния дроб и да си помислите, че е напълно естествен", пише в Twitter анализаторът на ESPN и бивш защитник на NFL Робърт Грифин III.

Джонсън, който е на 44 години, е собственик на Ancestral Supplements, която продава капсули от концентриран говежди черен дроб, органи, кости и други хранителни добавки. В интервю за GQ той твърди, че неговите бизнес начинания са му донесли повече от 100 милиона долара годишно.


Снимка: GQ

Джонсън за първи път започва да публикува като Краля на черния дроб в Instagram и TikTok през август 2021 г. и оттогава се радва на стремителен ръст на популярността съответно с над 1,7 милиона и 3,6 милиона последователи. Той е чест гост на популярни подкасти, организирани от интернет знаменитости като Логан Пол, където той твърдо отрича твърденията за употреба на стероиди.

Той призовава последователите си да водят начин на живот, за който се предполага, че е моделиран по този на нашите предци ловци-събирачи. Джонсън пробва да популяризира девет „изконни принципа" като ежедневни упражнения, излагане на слънце и студ, подходящ сън, социална връзка и противоречива диета, богата на месо, състояща се предимно от месо от органи и мускули, „жълтъци от органични пасищни яйца", костен бульон, сурово пълномаслено мляко и сирене, ферментирали зеленчуци и „хайвер от прясно уловена риба".

„Древните първични животни са еволюирали, изяждайки цялото животно, от носа до опашката, от рогата до копитата", казва той на уебсайта си.

Истинските хранителни навици на ранните хора

Диетите, богати на месо, придобиват популярност през последните години благодарение на Джонсън и редица други влиятелни лица във фитнеса. Но експертите казват, че характеризирането на диетата на „предците" като състояща се предимно или единствено от месо е подвеждащо и неточно.

Археологическите доказателства показват, че хората са еволюирали, за да ядат голямо разнообразие от храни, включително много храни с високо съдържание на въглехидрати като плодове, зеленчуци, нишестени растения и мед. И докато съвременните общества на ловци и събирачи, които съществуват днес, включват животни в диетите си, те също са склонни да консумират много фибри и въглехидрати, с някои редки изключения, каза Херман Понтцер, професор по еволюционна антропология и глобално здраве в университета Дюк.

Една такава група, която Понтцер и други антрополози са проучвали обстойно, е Хадза, общност в Северна Танзания, която е ловувала и търсила храна в продължение на десетки хиляди години.

Хадза имат ниски нива на сърдечни заболявания, диабет тип 2 и други хронични болежки. Те консумират това, което някои експерти наричат ​​най-старата диета в света, която се състои предимно от малки животни, влакнести растения като грудки и горски плодове и големи количества мед, събран от местни кошери.


Хадза

Друга група, която антрополозите са проучили задълбочено, е Цимане, общност от фермери, ловци и събирачи в Боливия. Цимане са известни наред с други неща с впечатляващото си сърдечно-съдово здраве: те ядат богата на въглехидрати и фибри диета, която съдържа неща като царевица, ориз, маниока, банани и риба и дивеч.

„Има много доказателствата, които показват, че всички диети на ловци-събирачи и на предците ни са били близки до хищническите, с много месо и почти никакви плодове и зеленчуци, и просто няма абсолютно никакви доказателства за това изобщо", каза Понтцер, който е живял с Хадза и е публикувал проучвания, изследващи диетите на ловци-събирачи. „Реалността е, че хората са яли и все още ядат доста разнообразно."

Понтцер отбелязва, че някои култури по света исторически са яли храна, богата на месо, като инуитите, които живеят в Северна Канада, Гренландия и Аляска, където е твърде студено за растения. Друга група, Masaai, скотовъдска общност, която отглежда добитък в Кения и Танзания, е известна с това, че яде много месо и пие кръвта на животните, които колят. Но Понтцер уточнява, че хората се занимават със земеделие много по-дълго, отколкото отглеждат добитък.

„Земеделието е на около 10 000 до 12 000 години, а скотовъдството е на по-малко от 10 000 години", твърди той. „Отглеждането на растения е започнало много преди хората да започнат да отглеждат животни."

Понтцер разкритикува погрешното изобразяване на диетите на предците от Джонсън и вмъква, че не е изненадан от признанието му за употребата на анаболни стероиди, отчасти защото неговата екстремна бодибилдинг физика „не е нещо, което виждате, когато работите с ловци-събирачи или фермерски общности".

„Човекът е обявен за измамник", казва той. „Лесно е да се направят паралели между измамния начин, по който се е държал, и измамния начин, по който хората говорят за диетите на предците."

Изцяло месните диети могат да причинят проблеми с храносмилателния тракт

В TikTok и на други места фитнес инфлуенсъри и онлайн знаменитости рекламират почти или изцяло „месоядни" диети от години. Но Нанси Оливейра, управител на службата за хранене и здраве в Brigham and Women's Hospital, каза, че „почти няма публикувани изследвания" в подкрепа на хищническата диета.

Месоядната диета изключва всички източници на фибри, което може да доведе до запек и да повлияе пагубно на чревния микробиом на човека, общностите от трилиони микроби, които живеят в храносмилателния ни тракт и влияят на нашето здраве, казва Оливейра.


Нанси Оливейра

Много хора се опитват да изключат преработените храни от диетата си, което със сигурност може да подобри здравето ви, показват проучвания. Червените меса, подобно на животинските органи, са чудесни източници на желязо и могат да бъдат много питателни.

Но, каза Оливейра, тялото се възползва от набор от различни плодове, зеленчуци и фибри. Тя допълва, че ако някой дойде при нея и изрази желание да не яде нищо друго освен месо, тя би му предложила вместо това да опита палео диетата, която включва риба, яйца и месо, но също така позволява плодове, зеленчуци, ядки, семена и други растения.

„Мисля, че Палео е много по-здравословна", изтъква Оливериа. „Не знам защо страната ни е толкова крайна, където трябва да правят всичко или нищо."

Рисковете от употребата на стероиди

Според личните имейли, за които се твърди, че са изпратени от Джонсън, в един момент той е харчил поне 11 000 долара на месец за флакони с човешкия растежен хормон Omnitrope. В своето извинение Джонсън казва, че все още използва стероиди. Дългосрочната употреба на стероиди може да доведе до уголемяване на сърцето, бъбречна недостатъчност, увреждане на черния дроб и повишен риск от инсулт или инфаркт, както и екстремни промени в настроението, раздразнителност и нарушена преценка, според Националния институт за злоупотреба с наркотици.

Джонсън също така признава, че Liver King е публична личност, създадена да стане вирусна „като експеримент", за да разпространи посланието си за „живота на предците ни".

Джонатан Джари, научен комуникатор в Службата за наука и общество на университета Макгил, който редовно проучва здравна информация онлайн, казва, че „дори ако кралят на черния дроб изпадне в немилост", той ще бъде заменен от друг влиятелен човек. Той е само един в дългата поредица от инфлуенсъри, които се опитват да продадат тайната за загубата на тегло.

„Instagram, TikTok и всички тези други социални медийни платформи ще продължат да произвеждат хора с влияние върху здравето", каза Джари. „Те продават прости решения на сложни проблеми."

More Celebrities

Драма и възторг: Катрин и всички други принцеси на Уелс в историята

Celebrities преди 10 часа

В историята е имало само 10 принцеси на Уелс. Въпреки че въпросните знатни дами вляха в монархията нова кръв и интелигентна различност, всички те са източник на очарование и... скандални клюки.