Следва

We Love: Скарлет Йохансон за Galleria bag на Prada

Всичко е Фрида Кало на модния подиум на Dior Cruise 2024 в Мексико Сити

Шоуто на Dior Cruise 2024 в Мексико Сити се проведе на територията на колежа, в който известната художничка (с невероятен личен стил на обличане, от който можем да вземем много) Фрида Кало се среща с Диего Ривера - мъжът, който разбива сърцето ѝ, но я прави велика художничка

Runway преди 10 месеца

Този уикенд Антигуо Колегио де Сан Илдефонсо в Мексико Сити бе домакин на ревюто на Dior Cruise 2024 г. Мястото разкри красотата на тази изпълнена с история страна, като беше съпътствано от невероятна шоу програма - с мариачи, мексиканска музика на живо и всичко задължително за една традиционна мексиканска вечер, в съчетание с висшата мода. Предимно мексикански модели преминаха по подиума на културния център във визии, които черпят вдъхновение от стила и картините на Фрида Кало, а усещането беше свежо и напомнящо за заслужената лятна почивка.

Тъй като сезонът на круизите дава възможност да се изберат далечни дестинации и да се играе със сценографията по по-креативен начин, отколкото при ревютата Ready-to-Wear и Haute Couture, много модни дизайнери избират да хвърлят светлина върху някои от градовете и страните, които са били вдъхновение за марката през годините.

Връзката на модна къща Dior с Мексико има богата история - вкусът на Кристиан Диор към пътуванията и чуждите култури се проявява в ранните му колекции. Една от първите му рокли дори е наречена "Мексико". Тя е последвана от "Акапулко", "Соаре в Мексико" и още една "Мексико" рокля от тюл, бродирана със златни люспи, която той създава за ревюто Есен-зима 1951 г.

За Cruise 2024 Мария Грация Кюри избира да почете това ранно увлечение на Диор в Мексико, прославяйки всички интересни аспекти на мексиканските занаятчийски практики, включително и изкуството на Фрида Кало. Известна със своята естетика на мъжкото и женското начало, художничката говори не само за пола, идентичността и бисексуалността - революционни за времето, в което живее - но и за борбата с едно тяло, което на младини е било буквално потрошено и сглобено наново.

Мария Грация Кюри споделя: "Всички гледат повърхностно на иконографията на творбите ѝ, но животът ѝ е невероятен, защото тя е изследвала връзката между тялото и дрехите си. Фрида е говорила за уврежданията и изковаването на собствената си идентичност още през 30-те и 40-те години на ХХ век.

Вижте още >>> Джони Деп сключи рекордна сделка за 20 милиона долара с Dior

За да канонизира още повече Кало, Мария Грация Кюри избира изключително специално място за изложбата - Антигуо Колегио де Сан Илдефонсо, където мексиканската художничка е учила и където за първи път среща съпруга си Диего Ривера. Шоуто на Dior Cruise 2024 посрещна внушителен брой гости, сред които Наоми Уотс, Алиша Кийс и различни местни знаменитости като Карла Соуза, Ялица Апарисио и Белинда.

Сред визиите на ревюто е знаменитата диафановата рокля, напомняща на тази, която Фрида Кало носи на един от автопортретите си. Това е красотата на крехкостта, гласят бележките към ревюто. На модния подиум присъстваха и плитките "уроборос" на фризьора Гуидо Палау. Самата Фрида е обичала да сплита косата си, така че символиката е съобразена отвсякъде.


Големите любовни истории: Фрида Кало и Диего Ривера


"Шоуто е в тази красива академия, в това красиво училище - навън става прекалено, ако сложиш твърде много грим. Много по-хубаво е, ако лицето е свежо", казва гримьорът и творчески директор на Dior Beauty Питър Филипс. "Това е почти като момичета, които отиват в това училище и възприемат цялата мексиканска култура, наследство, изкуство и занаятчийство. В него има свежест."

Четете още >>> Cruise 2024: дебют на Gucci в Сеул, меката на богатите

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 1 месец

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.