Следва

И Златната палма отива при…

Извънредно интересната история защо именно Кан е Фестивалния град

И антагонизма с фестивала във Венеция

Movies & TV преди 11 месеца

На 16-ти май започна 76-тото издание на фестивала в Кан - едно от най-престижните филмови събития на годината, състоящо се в разгара на всеки май - на прага на летния сезон. С обявяването на кръстницата, гостите на червения килим, официалния плакат и филмите, които ще се борят за престижна награда, френското събитие всяка година пали любопитството на любители на киното, стотици звезди, прочути продуценти и т.н. Но много малко хора са наясно с причините, поради които тази прекрасна локация на Лазурния бряг е избрана за домакин на филмовия фестивал, подобен на този във Венеция, който е най-старият в света, датиращ от 1932 г. Наградите на Академията съществуват от 1929 г., но се отбелязват само в една вечер. Граф Джузепе Волпи, тогавашен президент на Венецианското биенале, скулпторът Антонио Мараини, генерален секретар, и Лучано Де Фео, директор на Международния институт за образователна кинематография, разбират потенциала наградите да се състоят в продължение на няколко дни, които да съберат каймака на европейското и американското кино.


Лиз Тейлър в Кан, 1957г.

Идеята веднага се харесва на фашисткото правителство, което позволява това да стане реалност във Венеция. Първото издание се провежда от 6-ти до 21-ви август на терасата на хотел Excelsior, но все още не е със състезателен характер. Заглавията се представят само на публиката. Въпреки това, нивото на тези заглавия е толкова високо, че те все още се смятат за класика – например Grand Hotel на Едмънд Гулдинг, The Champion на Кинг Видор, вечния Frankenstein на Джеймс Уейл, The Devil to Pay! на Джордж Фицморис, What Scoundrels Men Are! на Марио Камерини и Feedom for us! на Рене Клер.


Лени Рифенщал по време на снимките на Олимпия

Качеството на представените филми гарантира и важни гости. През тези години във Венеция гравитират хора от калибъра на Грета Гарбо ,Кларк Гейбъл, Джон Баримор, Джоан Кроуфорд, италианския идол Виторио Де Сика. С годините обаче натискът на пропагандата става все по-силен. Още през 1934 г. сред присъдените награди се появяват Купата на Мусолини и Големите златни медали на Националната фашистка асоциация на сценичните изкуства. Намесата става нетърпима през 1938 г., когато журито е подложено на тежък натиск, диктуван от фашисткото правителство. Победителите биват избирани от определени политически лица и така съдиите са принудени да присъдят награди само на Olympia на Лени Рифенщал – документален филм, посветен на Олимпийските игри в Берлин през 1936 г., и на Luciano Serra, pilot на Гофредо Алесандрини - два филма с изявена пропаганда. Въпреки че работата на Рифенщал е призната за един от шедьоврите на киното от 30-те, това решение отблъсква американското кино, което дотогава е било представяно често.


Роджър Мур пред хотел Carlton в Кан, 1977 г.

С влошаването на отношенията между фашисткия режим и съюзническите страни, а и за да се справи с тази негативна промяна, Жан Зай, френски министър на образованието и изящните изкуства, предлага да се открие нов филмов фестивал на международно ниво във Франция. Идеята е приета с ентусиазъм и остава само да се избере локацията. Екс-ле-Бен, Льо Туке, Довил и Виши са взети под внимание, но фаворитите са Кан, който е с гледка към Средиземно море, и Биариц на Атлантическия океан. В крайна сметка е избран вторият, но три месеца преди старта на събитието, Кан предлага по-високи субсидии за организацията и получава правото да бъде домакин. Първото издание е планирано за 30-ти септември, но заради избухването на войната то е отменено. Нищо не се споменава отново до 1946 г., когато краят на конфликта позволява на филмовият фестивал в Кан да бъде организиран, но през пролетта, за да се избегне припокриване на датите с Венецианското биенале, което винаги се провежда в края на лятото. Оттогава двете събития се борят за първенството на най-добрия европейски филмов фестивал. 

More from View Sofia

"Детска стая" – онлайн изложба на галерия "Лоранъ"

Events преди 4 години

Пролетната изложба „Детска стая“ на галерия „Лоранъ“, реализирана изцяло онлайн, разказва истории от света на фантазното, където любители на изкуството от всички възрасти могат да намерят вдъхновение за едно изпълнено с повече смисъл ежедневие във време на силна социална изолация.

Четиво в четвъртък: Да отровиш детето си, откъс от романа "Злодеянието“

Books преди 2 години

Елегантното софийско издателство Кръг представя разтърсващо тъжната история, международен бестселър, "Злодеянието" от Стефани Рубел. Сюжет, основан на истински факти, остър език, впечатляващо развити персонажи. От днес в книжарниците, приготвяме се психически, подхранваме интереса и въображението си с откъс от този неповторимо написан и дизайнерски представен трилър... 

More Movies & TV