Следва

"Анатомия на едно падение" със "Златна палма", Коджи Якушо е най-добър актьор и още за наградите в Кан 2023

И Златната палма отива при…

“Зоната на интерес”, "Мъртвите листа", "Страстта на Додин Буфан" - много бяха спрягани за победители, но Златната палма се печели само от един

Movies & TV преди 10 месеца

Край на ръкоплясканията, край на филмовите прожекции и бляскавите облекла на червения килим. Време е за победителите в 76-ото издание на Филмовия кинофестивал в Кан. В голямата зала “Люмиер” отекнаха звуци на радост от победата, след като председателят на журито Рубен Йостлунд съобщава имената на новите носители на почетните награди. И така, моля, затаете дъх, защото Златната палма отива при….

“Анатомия на едно падение” (Anatomie d'une chute) от Жюстин Трие

Филмът разказва за Сандра, Самуел и 11-годишният им син Даниел, който има увредено зрение. Семейството живее далеч от света в планината вече година. Един ден, на връщане от разходка с кучето си водач, Даниел вижда тялото на баща си да лежи неподвижно в снега. Всичко сочи, че той е паднал от таванския прозорец и е починал в резултат на това. Скоро обаче Сандра е обвинена в убийство.

Без други свидетели освен сина им, съдът ще направи дисекция на живота на двойката, чиито спорове са записани от съпруга. И ще разкрие всички властови отношения, неврози и скрити недостатъци.

Жюстин Трие, която се прочу с филма "Сибила и Виктория", отново изследва семейството и двойката в новия си филм, като пита: Как сме като двойка? Какво си даваме един на друг? Какво си дължим? Френската режисьорка споделя, че е построила филма като "пъзел", в който зрителят е хвърлен още в първата сцена и чийто смисъл се разбира едва по-късно.

"Този филм е като да влезеш в мозъка на тази жена, опитвайки се да разбереш коя е тя като жена, като майка, като артист", обяснява Трие.

Филмът изглежда повече от интересен и е заснет с типичният вайб на старото френско кино, което обожаваме.

А ето и останалите победители:

Голямата награда: “Зоната на интерес” (The Zone of Interest) от Джонатан Глейзър

Най-добър режисьор: "Страстта на Додин Буфан" (La Passion de Dodin Bouffant) от Хунг Тран Ан


"Страстта на Додин Буфан"

Награда на журито: "Мъртвите листа" (Les Feuilles mortes) от Аки Каурисмаки

Най-добър сценарий: Юджи Сакамото за "Чудовище" (Monster)

Най-добра актриса: Мерве Диздар в “Сухите билки” (Les Herbes sèches)

Най-добър актьор: Коджи Якушо в "Перфектни дни" (Perfect Days)


Кадър от "Перфектни дни"

Специалната Caméra d'or (Златна камера) отива при: “Дървото със златните пеперуди” (The Golden Butterfly Tree) от Тиен ан Фам

Златна палма за късометражен филм: 27 на Флора Анна Бюда

Четете още >>> Извънредно интересната история защо именно Кан е Фестивалния град

More Movies & TV