Следва

Още в подкрепа на тезата, че дъщерята на Моника Белучи е новото голямо име в модата

Чешмяната вода за козметични нужди - да или не

Наистина е вярно, че някои видове чешмяна вода могат да повлияят на кожата и косата ни, но преди да навлезем в дълбочината на въпроса, нека първо се попитаме защо си задаваме този въпрос сега

Health преди 10 месеца

Може би сте виждали или чели за филтъра за душ, създаден за „по-добра кожа, коса и телесно благополучие"? Или може би сте чули слуховете, че френските жени не позволяват и на капка от чешмата да докосне лицата им? Или че някои знаменитости мият косата и кожата си с бутилирана вода? Независимо от причината, поради която питате, отговорът е един и същ: Всичко зависи какво съдържа вашата вода, което пък обикновено зависи от мястото ви на живот.

В някои градове „чешмяната вода може да съдържа минерали, окислители, калций, магнезий, силициев диоксид и желязо, които могат да оставят натрупвания върху кожата и косата, като премахват естествените мазнини и причиняват сухота и дразнене", казва сертифицираният дерматолог Денди Енгелман. Но като цяло е по-вероятно да имате проблеми, ако живеете на място с твърда вода, което означава, че нивата на калций или магнезий са над 7 GPG.

Тестването е най-добрият начин да определите твърдостта на вашата вода (можете да използвате обикновени ленти или да закупите луксозен комплект за пълна лабораторна обработка). Можете също така да се свържете с местното ВиК, за да получите сводка за качеството на чешмяната вода за вашия район, или да използвате една от базите данни с пощенски кодове, създадени от компании, продаващи филтри за вода. 

Твърдата вода може да бъде наистина проблемна за кожата ви, защото оставя след себе си разтворени минерали, които могат да причинят дразнене. Те могат да влязат във взаимодейства с вашия почистващ препарат или сапун, създавайки филм, който компрометира кожната бариера и пречи на производството на масло, според сертифицирания дерматолог Шийла Фарханг. Най-често срещаният кожен проблем, причинен от тази реакция, е сухота или ксероза. „Живея в Аризона, за която е известно, че има по-висока концентрация на твърда вода – това, в допълнение към сухия климат, наистина е шоково за кожата ми", казва Фарханг. Известно е също, че твърдата вода влошава кожните заболявания като акне, псориазис и екзема, допълва тя. Но ако нямате суха кожа или някой от тези проблеми, тогава чешмяната вода не би трябвало да е проблем за вас

Вашата коса обаче е друга история. Енгелман казва, че минералите в твърдата вода могат да повлияят на естествените мазнини върху косата и скалпа, карайки косата да стане суха, чуплива и по-податлива на накъсване. И ако боядисвате косата си, трябва да внимавате не само за твърда вода. Част от водата идва през медни тръби, които могат да оставят следи от метала, които с течение на времето оказват влияние върху цвета на косата ви, казва химикът Трефор Еванс, директор на изследванията в TRI Princeton, фирма за тестване и консултантска фирма за коса. Чешмяната вода може също да съдържа хлорамини или хлор; някои обществени водоснабдителни системи използват тези химикали за дезинфекция на водата си и ако нивата са твърде високи, те „могат да притъпят или премахнат отенъка на косата ви или дори да променят цвета изцяло", казва Енгелман. Така че, ако имате сух скалп или суха или боядисана коса, определено тествайте водата си за хлор и метали. 

Ако живеете някъде с твърда вода или прекомерно съдържание на хлор или метали, което не важи за София, може да преразгледате миенето на кожата и косата си с чешмяна вода. Разбира се, бихте могли да използвате бутилирана вода, но повечето хора вместо това избират някакъв тип система за филтриране. Просто се уверете, че сте избрали такъв, който третира конкретния замърсител или проблем, който имате. Много филтри за душ премахват хлора и някои метали, но не се справят с твърдата вода, докато някои системи за омекотяване на водата в домакинствата омекотяват твърдата вода, но не са предназначени да премахват хлор или метали. 

И сега, след като предадохме съветите на експертите, бихме предложили: Ако като цяло сте доволни от начина, по който изглеждате и се чувствате, и кожата и косата ви изглеждат здрави, тогава не си създавайте ненужни проблеми за решаване и се наслаждавайте (четете още: Новият тренд в грижата за кожата - любезността). 

Още повече, че водата в София е наистина вълшебна, защото: 

Средната стойност за показател “обща твърдост” във водоснабдителната система в град София е < 0,75 mgeq/l или около 2 dH, което означава, че е много мека. Причината е, че се захранва предимно от планински източници. След това преминава през пречиствателни станции, които отнемат някои от елементите, които повишават твърдостта. Питейната вода в София е с ниско съдържание на разтворени соли в нея, затова е подходяща за ежедневна употреба и полезна за нормалното функциониране на клетките в организма. Питейната вода в София се добива от планински водоизточници в Рила, които се събират в язовирите Бели Искър и Искър.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.