Следва

Хулия де Нунес играе младата ББ: "С Бардо открих чувствеността" и още

„Безтегловност“ на Калия Калъчева в Ракурси

6 юни – 4 юли 2023

Галерия „Ракурси“ има удоволствието да представи изложбата „Безтегловност“ на Калия Калъчева. За изложбата художничката казва:

Events преди 10 месеца

„Безтегловност е желанието ми за безвремие. Желанието за свобода и обхват на безкрая. Желанието за хармония.

Преди години фрази като „забързаното ежедневие, в което живеем“ ми се струваха абсолютно клише. Сега времето не е бързо, то е скорострелно. Забързано ежедневие не е тривиалност от миналото, за съжаление вече е тенденция, говори се дори за мода. Или може би безсмислено бързане?

Какво пропускаме, докато тичаме към бъдещето? Залезите и изгревите се гонят в един безкраен розов земен рай. Смесват се в един единствен момент, който или чакаме, или сме изпуснали. Отново стремеж за всичкоправене и всичкоможене. Всеобхватно напрежение.

Безтегловността в изложбата разглежда земната повърхност като платформа в космическа илюзия. Подземен космос от диамантни звезди. Желание за всемир. Изстрел в безвремието. Въртележка. Парк на удоволствието. А какво е то? Удоволствието от спечеленото време, удоволствие от безвремие.

С тази изложба представям размислите си от последните месеци - почти година - на скорострелни събития и лични, и обществени. Представям идеята си за момента на настоящето. За спокойствието, момент за любов, бавен момент от време за нещо, което не си направил, а много искаш.“

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?