Следва

Месечен ХОРОСКОП - Юни 2023

We Love: сватбата на Франческа Рагаци от Vogue - роклята на мама и всички други емоции

На 12.09.2020 г. Франческа Рагаци избира най-специалната булчинска рокля за своя голям ден - тази на своята майка

Love преди 10 месеца

Едно винтидж творение, създадено от Лоренцо Рива през 80-те, обсипано с ръчно изработени цветя от плат. Taзи година за Деня на майката, талантливият креативен директор на Vogue Италия сподели спомени за създаването на роклята.

Още от старта на планирането на сватбата й с Франческо Дзукини, Франческа Рагаци няма никакви съмнения: „Винаги съм знаела, че ще облека роклята на майка ми“.


Паола Вила, майката на Франческа Рагаци, в деня на сватбата й през 1988 г. с приятели

Майка й Паола Вила е бивш модел. Омъжва се за баща й Маурицио Рагаци – баскетболен играч, на 11.06.1988. „Беше любов от пръв поглед“, казва Паола. „Нашата любов е велика още от старта й и сме много щастливи, че Франческа се появи скоро след това. Когато се бракосъчетахме, тя вече беше в утробата ми от 5 месеца и усещаше обичта ни. Тогава работех като модел. Булчинската ми рокля е създадена от Лоренцо Рива като специален подарък за мен. Когато дъщеря ми ми каза, че иска да я облече на сватбата си, беше много емоционален момент. Извадихме я от гардероба, но по нея имаше петна. Въпреки това, тя не се отказа – искаше я на всяка цена“.

Така започва пътешествието, което трансформира винтидж творението в мечтаната рокля на Рагаци. „Като тийнейджърка гледах снимки на майка ми от сватбата и най-голямото ми желание беше да облека същата рокля на моя специален ден. Разбира се, исках да имплементирам и личния си почерк в това и да скрия петната, формирали се от 30-те години, прекарани в гардероба, което направих с помощта на стайлинг преобразяване.“


Паола Вила в деня на сватбата си през 1988


Маурицио Рагаци и Паола Вила в деня на сватбата им през 1988г

Винтидж булчинската рокля на Лоренцо Рива е вечна висша мода

Дизайнът на роклята все още виждаме като съвременен, но носи своите признаци на старост – на някои места цветът на коприната е избледнял. Също така, тъй като майката на Франческа е бременна по онова време, размерът е по-голям. Поради тези причини със сигурност има нужда от преобразяване. „Реших да добавя цветя от плат в розовата и бежовата палитра“, разказва Рагаци.

Булката има нужда от помощта на майстор-шивач, който да превърне визията в главата й в реалност. Така тя намира в Елеонора Костенаро точно това, което търси. „Започнахме като адаптирахме корсажа към мерките на Франческа, след това експериментирахме, създавайки колани от коприна в констрастиращи цветове, но след това отхвърлихме идеята“, казва Костенаро. „Трябваше някак да скрием малките признаци на износване и продължихме като изпробвахме нови техники и хрумвания.”


Франческа Рагаци на една от пробите 

“Идеята за булчински цветя от плат е перфектна“, продължава Костенаро. „Правя цветя от хартия с майка ми от няколко години насам или по-точно - през повечето време я гледам как тя ги прави. Въпреки че да ги създаваш от хартия е малко по-различно, уменията са същите. Франческа предложи да експериментираме с виолетки и пера. За първите използвах техниките, научени от майка ми, но добавих и собствения си почерк – всяко венчелистче накъдрих с маша, за да му придам ефект на движение. Следвах различни туториали, за да ги сглобя, а един приятел кожухар ме научи как да ги правя с пера и лепило.”


Булчинската рокля в процес на работа

Цветята са като магическата връзка между булката, шивачката и техните майки

Между булката и Костенаро има мигновена химия. „Когато се свържа с човека, с когото работя, креативността ми се подпалва.“ казва шивачката. „С нейния ентусиазъм и усмивка Франческа ме мотивира да дам най-доброто от себе си. Това беше едно невероятно, дори терапевтично преживяване, което ми помогна да се справя в един доста труден за мен период, защото по това време губех майка си. Когато видях цветята и това колко са красиви, разбрах защо майка ми прекарваше цели дни, правейки нови и нови постоянно. Даването на нов живот на роклята беше истинско предизвикателство. За мен е истинска чест, че имах удоволствието да работя върху база, създадена от велик дезайнер, но и леко се притеснявах в началото. Най-важното нещо бе да видя Франческа щастлива и доволна. А заради тази красива рокля и двете бяхме много развълнувани.“

Ръкавиците са подарък от Доменико Долче и Стефано Габана

Два дни преди сватбата Франческа е във Флоренция за фотосесия с Моника Белучи. Звездата е с флорална couture рокля на Dolce&Gabbana. „Дизайнерите знаеха, че аз ще бъда там с тях точно преди големия ден и ми подариха дълги ръкавици в телесен цвят, които завършиха тоалета“, спомня си Рагаци. „Бях ги видяла в последната им колекция и се влюбих в тях“.


Vogue сватба: Бий & Франческо си казаха "Да"


Булчинска рокля от миналото, съчетана с обувки от бъдещето

Работата в модния свят – и по-специално във Vogue – повлиява на много от решенията на Рагаци, особено говорейки за аксесоари. За обувките Франческа се обръща към един нов популярен дизайнер. „Помолих Николо Берета за помощ и той любезно предложи да направи уникален чифт в цвета на роклята специално за мен.“, обяснява Рагаци. „Николо е много млад, но е брилянтен дизайнер – той е джентълмен, креативен артист и бизнесмен в едно. Във Vogue сме големи фенове на работата му!“

Персонализираният воал и гримът, направен от приятелка на майка й

За воала Рагаци се доверява на дизайнера Джорджа Рапеци. „Избрахме тюл от Sophie Hallette”, казва Рапеци. „С тази рокля се връзваше перфектено – къс и семпъл. Първоначално воалът беше бял, но го боядисах в същия цвят като базата на роклята.“ За грима си Франческа залага на по-естествен вид, създаден от близка приятелка на майка й – Изабела Джузарди. „Тя също е била модел и винаги е гримирала всички, когато пътуват по работа“, казва Рагаци. За прическата се грижи Виторио Парукиери, който работи с певеца Чезаре Кремонини. „Преди да тръгна от вкъщи към църквата реших да сложа короната от цветя на майка ми. Мисля, че това е моментът, в който започнах да усещам важността на този ден“, казва Рагаци.


Паола Вила и Франческа Рагаци носеха една и съща цветна корона на сватбените си дни през 1988 г. и 2020 г.

Сватбения ден в Болоня

И Франческа Рагаци, и Франческо Дзукини са от Болоня. Въпреки че се запознават още в гимназията, техният романс започва по-късно след като се срещат отново вече като възрастни. Сватбата първоначално е планирана за 18.07.2020 в Riviera Romagnola – семейния дом на младоженеца в Габиче Монте - село, разположено на хълм, с гледка към Римини и Ривиерата. „Трябваше да сменим датата заради COVID”, споделя Рагаци. „След като живяхме толкова дълго време в чужбина, нямаше как да отпразнуваме без най-близките си приятели, които живеят далече.“ Към края на юни, когато във въздуха започва да се усеща лек оптимизъм в Италия относно предстоящите месеци, двойката най-после решава да започне подготовка за възможно най-близката дата – 12.09.2020г.. „Единственият начин събитието да се случи беше да е в тесен и интимен кръг“, казва тя. „Направихме всичко в нашия квартал в Болоня.“

По традиция Рагаци пристига в църквата директно от дома на родителите си, където е прекарала предната нощ. „Бях с баща ми, който ме возеше в бяла Pagoda“, припомня си тя. „Напомняше ми за Ричард Гиър от филма "Американски жиголо". Колата беше същата! Прекарахме си чудесно. Когато стигнахме до църквата, бяхме посрещнати от приятели, както и от непознати, които бяха дошли да гледат церемонията.“ И Рагаци и Дзукини не спират да се усмихват през цялото време.

Приемът се провежда в двора на дома им – всичко е декорирано с цветя в различни нюанси на розово и червено, които са част от аранжировката, направена от Fleur d’Ame. Главните флорални елементи са поставени в кристални купи със стъклени основи, осветени от нежни светлини и украсени с нарове. Между тях са разположени високи златни свещи. Златото присъства и по кантовете на чиниите. Кетърингът е от La Terrazza на Тициано Зирондели. В края на вечерта булката облича много семпла винтидж миди рокля с дантела и волани.

„Накрая бяхме толкова щастливи, че се оженихме, въпреки че ни липсваха толкова много скъпи приятели“, казва Рагаци. „Любовната история на мама и татко е моят абсолютен фаворит. Ето защо тази рокля винаги е била единственият ми избор. Родителите ми все още са толкова влюбени, че знаех, че тази рокля носи добри емоции и късмет!“

 

More from View Sofia

Кой кой е в d:istinkt, Агенцията на годината: Боян Иванович

All About Life преди 1 година

View Sofia пристъпва в царство d:istinkt, PR агенция на годината според BAPRA Bright Awards 2022. d:istinkt обслужва брандове като Yettel, Европейски парламент, Европейска комисия, Samsung, Каменица, Клет и др. С тях се работи леко, с удоволствие и споделен нюх, задружно, креативно и много модерно. Зад розово-лилавата компания стои палитра от уникални личности, с които се запознаваме отблизо и с които трудно се разделяме. Те са the d:istinkt creators - всеки от тях създава част от комуникационните продукти, носители на редица световни награди за компании. Следва професионално-лична среща Последна...

More Love