Следва

Яж, дишай и обичай: проста дихателна практика с разкошен резултат

Кариера за завиждане и личен живот за оплакване: животът на Мерилин Монро, родена днес

В първия ден на лятото се ражда най-големият секссимвол на ХХ век, емблематичната блондинка Мерилин Монро. Изглежда, че тя има всичко, за което човек може да мечтае, но животът й не може да се нарече щастлив. Разкошната външност, лоялните фенове и невероятният успех не успяват да й помогнат да заглуши сърдечната болка. Разказваме трудната история на легендарната актриса, към която съдбата се оказва противоречиво благосклонна... 

Celebrities преди 10 месеца

Тежко детство

Мерилин Монро е родена на 1 юни 1926 г. в Лос Анджелис. Истинското име на емблематичната блондинка е Норма Джийн Мортенсън. За родителите на бъдещата звезда нейното раждане не е радостно събитие. Майка й, Гладис Пърл Бейкър, се разделя с баща й преди да роди детето, така че в акта за раждане на дъщеря й е посочено името на втория й съпруг. Докато расте, Монро многократно се опитва да се свърже с родния си баща, но мъжът няма никакво намерение да я допусне в живота си.

Детството на бъдещата звезда е твърде сложно: нито майка й, нито баба й имат желание да я гледат. Мерилин или живее в приюти, или се скита из приемни семейства. Тя прекарва първите седем години от живота си в дома на Алберт и Ида Болендер, които стават временните й настойници. Мама Гладис периодично посещава дъщеря си и превежда пари, за да помага за изддръжката й, докато в един ден не решава да я прибере при себе си - майката на актрисата успява да купи малък апартамент и двете могат да заживеят заедно.

Изглежда така, сякаш от този момент животът на Монро ще е по-спокоен, но скоро Гладис е  диагностицирана с психично разстройство. Диагнозата е шизофрения, лечението е принудително. Мерилин се връща в сиропиталището и сменя няколко семейства, докато не я взима най-добрата приятелка на майка й, която по-късно става неин настойник. Съпругът на жената обаче многократно се опитва да изнасили момичето, поради което бъдещата актриса бяга и се мести да живее при леля си. Разбира се, купищата изпитания не остават без следа - Мерилин започва да заеква силно - отнема й години да преодолее този говорен дефект.


The Blonde Curse: вещите на Мерилин Монро носят нещастие


Мерилин попада в киното

Преди срива майката на Мерилин Монро работи във филмово студио като монтижист.  Бъдещата актриса обаче започна да работи в съвсем различна област. На 17-годишна възраст тя получава работа във фабриката за самолети Padioplane Co. Монро дори не допуска, че именно там ще започне кариерата й на модел. И така, през 1945 г. й е предложено да се появи в поредица от пропагандни плакати. Армейският фотограф Дейвид Коновър не можа да не обърне внимание на красотата на младата жена и я кани да позира за снимките. Мерилин, без никакво колебание, напуска работата в предприятието и започна да снима фотосесии, което й осигурива приличен доход. През същата година тя подписва договор с агенцията за модели Blue Book.

Постепенно външният вид на мис Монро започва да се променя. Тя разбира, че за да се изкачи нагоре по кариерната стълбица, трябва да изглежда различно, в смисъл на още по-добре. Така от момиче с кафява коса и заоблени форми тя се трансформира в ярка блондинка. Между другото, за да избере правилния цвят, фризьорът се налага да боядиса косата на ММ повече от 12  пъти, докато уцели точното платинено. Резултатът определено си заслужава.

Абсурдно е "новата" Мерилин Монро да остане незабелязана. В един хубав ден я вижда Бен Лион, ръководителят на студиото на 20th Century Fox, и на мига й предлага да се пробва в киното. Жадна за слава, Монро приема примамливото предложение - тя буквално мечтае за екрана. Норма Джийн започва да сътредничи на студията и именно в този момент променя името си - в чест на актрисата Мерилин Милър, като решава да добави моминското име на майка си към новото си име, което ще я направи световноизвестна. 

Успехът

В самото начало Мерилин Монро играе епизодични роли, но красавицата прави всичко по силите си да промени това. Блондинката не жали сили - занимава се упорито с танци и уроци по пеене, освен това денонощно гледа филми и се опитва да копира поведението и жестовете на актьорите. Резултатът идва сравнително скоро: през 1947 г. звездата получава първата си голяма роля в мюзикъла "Chorus Girls". Ролята й си остава едничка - 20th Century Fox решава да прекрати сътрудничеството си с госпожица Монро. Но, както се казва, когато освободиш мястото, обикновено някой друг се настанява там - от Мерилин вече силно се интерсуват от конкуренцията - Columbia Pictures. 

През 1950 г. Мерилин играе малка роля във филма "Асфалтовата джунгла". После участва последователно в снимките на "Всичко за Ева", "Сблъсък в нощта", "Любовно гнездо", "Как да се омъжиш за милионер" и други. Но истинската популярност се стоварва на ременете й след излизането на лентата "Джентълмените предпочитат блондинки". Веднага следват нови престижни проекти, включително Only Girls in Jazz, The Seventh Day Itch и много други. Монро се превръща в тоталния секссимвол на епохата - титлата остава с нея до края на живота й. 

Мнозина са свикнали с екранния образ на глупава блондинка, така че не могат да възприемат актрисата в различна роля. Самата Мерилин обаче чака и се стреми към по-сериозни роли, което никак не е изненадващо - Мерилин е умна, с IQ 168. Тя обожава да чете, събира десетки книги и се потапя в тях с удоволствие. Което никак не вълнува режисьорите, нито продуцентите. „Холивуд е място, където ти плащат хиляда долара за целувка и петдесет цента за душата ти“, казва Мерилин.

Личният живот


Джеймс Дохърти и Мерилин Монро

Култовата блондинка има странен и нещастлив личен живот. Първият брак идва, когато Мерилин Монро е едва на 15 - омъжва се за гаджето си от съседната къща Джеймс Дохърти. Официализирането на брака прави възможно момичета да не се връща в приюта за изоставени деца. Съюзът обаче продължава само няколко години. Дохърти не подкрепя амбициите на съпругата си и Монро решава да премахне пречката, като просто го изостави. 

Вторият съпруг на Мерилин е бейзболистът Джо ДиМаджо. Само девет месеца след сватбата двойката се развежда, а причината е прекомерната ревност на съпруга. ДиМаджо трудно понася популярността на красивата си половинка и често не успява да владее емоциите си, до степен, в който започва да посяга на жена си. През 1955 г. Монро легализира отношенията си с драматурга Артър Милър. Заради любимия актрисата приема юдаизма, но и този брак не донася лично щастие. Звездата мечтае да стане майка, но всички опити завършват с извънматочна бременност или спонтанен аборт. Проблемите й са причинени от ендометриоза. 


Мерилин Монро и Артър Милър

След това на Мерилин Монро са приписвани романи с много известни мъже. Един от най-ярките й, според слуховете, е този с президента на САЩ Джон Ф. Кенеди. Двойката се среща тайно, но през 1962 г. никой няма съмнения относно връзката им, след като звездата се появява във вечерта послучай 45-годишнината на политика. Звездата идва на събитието в иконичната "гола" рокля и изпява сластно песента Happy Birthday, Mr. President. 


Историческата "гола" рокля на Мерилин Монро се оказа повредена след като Ким Кардашян я сложи на Met Gala


Здравословните проблеми и мистериозната смърт

Липсата на деца и неуспехите в личния живот разтърсват емоционално ранимата Мерилин. Актрисата започва да злоупотребява с алкохол и незаконни субстанции. Холивудската красавица многократно влиза в болница след предозиране. Освен това приема тежки лекарства.

Логично, на Монро й става все по-трудно в работата. Тя не успява да запомни репликите си, сцените й са снимани по няколко пъти. Мерилин развива и тежка депресия, поради която се озова в психиатрична клиника. Последиците са много тъжни.

В нощта на 4 срещу 5 август 1962 г. Монро е намерена мъртва в спалнята си с телефонна слушалка в ръка. Аутопсията показа, че причината за смъртта е свръхдоза барбитурати. Все още обаче не е известен точният мотив за самоубийството. Теоретиците на конспирацията смятат, че Мерилин е била убита. Според една от версиите семейство Кенеди се е "справило" с филмовата звезда, която искала да разкрие връзката си с президента. Други са сигурни, че блондинката е убита по поръчка на ФБР или ЦРУ. И въпреки че не са открити следи от борба и насилие, мистерията около смъртта на Мерилин Монро все още не е разкрита.

Днес иконичната жена с жолямо Ж щеше да стане на 97 години...

More Celebrities

Роузи Хънтингтън и Джейсън Стейтъм, фамилията и всички членове на Spice Girls на партито за ЧРД 50 на Виктория Бекъм

Celebrities преди 22 часа

На 17 април Вики Бекъм отпразнува юбилея със семейството си, но реши да не се ограничава до това и организира парти в частния клуб Осуалд ​​в Лондон, където покани куп звездни приятели.  

Салма, Франсоа-Анри и Матилд Пино - пайети и нежност на модния Олимп

Celebrities преди 18 часа

Салма Хайек, супер сексапилна, милиардерът и нейн съпруг Франсоа-Анри Пино, и доведената дъщеря, красивата Матилд, присъстваха на гала вечеря в рамките на 60-ото Биенале на съвременното изкуство във Венеция.