Следва

Яж, дишай и обичай: проста дихателна практика с разкошен резултат

Кариера за завиждане и личен живот за оплакване: животът на Мерилин Монро, родена днес

В първия ден на лятото се ражда най-големият секссимвол на ХХ век, емблематичната блондинка Мерилин Монро. Изглежда, че тя има всичко, за което човек може да мечтае, но животът й не може да се нарече щастлив. Разкошната външност, лоялните фенове и невероятният успех не успяват да й помогнат да заглуши сърдечната болка. Разказваме трудната история на легендарната актриса, към която съдбата се оказва противоречиво благосклонна... 

Celebrities преди 10 месеца

Тежко детство

Мерилин Монро е родена на 1 юни 1926 г. в Лос Анджелис. Истинското име на емблематичната блондинка е Норма Джийн Мортенсън. За родителите на бъдещата звезда нейното раждане не е радостно събитие. Майка й, Гладис Пърл Бейкър, се разделя с баща й преди да роди детето, така че в акта за раждане на дъщеря й е посочено името на втория й съпруг. Докато расте, Монро многократно се опитва да се свърже с родния си баща, но мъжът няма никакво намерение да я допусне в живота си.

Детството на бъдещата звезда е твърде сложно: нито майка й, нито баба й имат желание да я гледат. Мерилин или живее в приюти, или се скита из приемни семейства. Тя прекарва първите седем години от живота си в дома на Алберт и Ида Болендер, които стават временните й настойници. Мама Гладис периодично посещава дъщеря си и превежда пари, за да помага за изддръжката й, докато в един ден не решава да я прибере при себе си - майката на актрисата успява да купи малък апартамент и двете могат да заживеят заедно.

Изглежда така, сякаш от този момент животът на Монро ще е по-спокоен, но скоро Гладис е  диагностицирана с психично разстройство. Диагнозата е шизофрения, лечението е принудително. Мерилин се връща в сиропиталището и сменя няколко семейства, докато не я взима най-добрата приятелка на майка й, която по-късно става неин настойник. Съпругът на жената обаче многократно се опитва да изнасили момичето, поради което бъдещата актриса бяга и се мести да живее при леля си. Разбира се, купищата изпитания не остават без следа - Мерилин започва да заеква силно - отнема й години да преодолее този говорен дефект.


The Blonde Curse: вещите на Мерилин Монро носят нещастие


Мерилин попада в киното

Преди срива майката на Мерилин Монро работи във филмово студио като монтижист.  Бъдещата актриса обаче започна да работи в съвсем различна област. На 17-годишна възраст тя получава работа във фабриката за самолети Padioplane Co. Монро дори не допуска, че именно там ще започне кариерата й на модел. И така, през 1945 г. й е предложено да се появи в поредица от пропагандни плакати. Армейският фотограф Дейвид Коновър не можа да не обърне внимание на красотата на младата жена и я кани да позира за снимките. Мерилин, без никакво колебание, напуска работата в предприятието и започна да снима фотосесии, което й осигурива приличен доход. През същата година тя подписва договор с агенцията за модели Blue Book.

Постепенно външният вид на мис Монро започва да се променя. Тя разбира, че за да се изкачи нагоре по кариерната стълбица, трябва да изглежда различно, в смисъл на още по-добре. Така от момиче с кафява коса и заоблени форми тя се трансформира в ярка блондинка. Между другото, за да избере правилния цвят, фризьорът се налага да боядиса косата на ММ повече от 12  пъти, докато уцели точното платинено. Резултатът определено си заслужава.

Абсурдно е "новата" Мерилин Монро да остане незабелязана. В един хубав ден я вижда Бен Лион, ръководителят на студиото на 20th Century Fox, и на мига й предлага да се пробва в киното. Жадна за слава, Монро приема примамливото предложение - тя буквално мечтае за екрана. Норма Джийн започва да сътредничи на студията и именно в този момент променя името си - в чест на актрисата Мерилин Милър, като решава да добави моминското име на майка си към новото си име, което ще я направи световноизвестна. 

Успехът

В самото начало Мерилин Монро играе епизодични роли, но красавицата прави всичко по силите си да промени това. Блондинката не жали сили - занимава се упорито с танци и уроци по пеене, освен това денонощно гледа филми и се опитва да копира поведението и жестовете на актьорите. Резултатът идва сравнително скоро: през 1947 г. звездата получава първата си голяма роля в мюзикъла "Chorus Girls". Ролята й си остава едничка - 20th Century Fox решава да прекрати сътрудничеството си с госпожица Монро. Но, както се казва, когато освободиш мястото, обикновено някой друг се настанява там - от Мерилин вече силно се интерсуват от конкуренцията - Columbia Pictures. 

През 1950 г. Мерилин играе малка роля във филма "Асфалтовата джунгла". После участва последователно в снимките на "Всичко за Ева", "Сблъсък в нощта", "Любовно гнездо", "Как да се омъжиш за милионер" и други. Но истинската популярност се стоварва на ременете й след излизането на лентата "Джентълмените предпочитат блондинки". Веднага следват нови престижни проекти, включително Only Girls in Jazz, The Seventh Day Itch и много други. Монро се превръща в тоталния секссимвол на епохата - титлата остава с нея до края на живота й. 

Мнозина са свикнали с екранния образ на глупава блондинка, така че не могат да възприемат актрисата в различна роля. Самата Мерилин обаче чака и се стреми към по-сериозни роли, което никак не е изненадващо - Мерилин е умна, с IQ 168. Тя обожава да чете, събира десетки книги и се потапя в тях с удоволствие. Което никак не вълнува режисьорите, нито продуцентите. „Холивуд е място, където ти плащат хиляда долара за целувка и петдесет цента за душата ти“, казва Мерилин.

Личният живот


Джеймс Дохърти и Мерилин Монро

Култовата блондинка има странен и нещастлив личен живот. Първият брак идва, когато Мерилин Монро е едва на 15 - омъжва се за гаджето си от съседната къща Джеймс Дохърти. Официализирането на брака прави възможно момичета да не се връща в приюта за изоставени деца. Съюзът обаче продължава само няколко години. Дохърти не подкрепя амбициите на съпругата си и Монро решава да премахне пречката, като просто го изостави. 

Вторият съпруг на Мерилин е бейзболистът Джо ДиМаджо. Само девет месеца след сватбата двойката се развежда, а причината е прекомерната ревност на съпруга. ДиМаджо трудно понася популярността на красивата си половинка и често не успява да владее емоциите си, до степен, в който започва да посяга на жена си. През 1955 г. Монро легализира отношенията си с драматурга Артър Милър. Заради любимия актрисата приема юдаизма, но и този брак не донася лично щастие. Звездата мечтае да стане майка, но всички опити завършват с извънматочна бременност или спонтанен аборт. Проблемите й са причинени от ендометриоза. 


Мерилин Монро и Артър Милър

След това на Мерилин Монро са приписвани романи с много известни мъже. Един от най-ярките й, според слуховете, е този с президента на САЩ Джон Ф. Кенеди. Двойката се среща тайно, но през 1962 г. никой няма съмнения относно връзката им, след като звездата се появява във вечерта послучай 45-годишнината на политика. Звездата идва на събитието в иконичната "гола" рокля и изпява сластно песента Happy Birthday, Mr. President. 


Историческата "гола" рокля на Мерилин Монро се оказа повредена след като Ким Кардашян я сложи на Met Gala


Здравословните проблеми и мистериозната смърт

Липсата на деца и неуспехите в личния живот разтърсват емоционално ранимата Мерилин. Актрисата започва да злоупотребява с алкохол и незаконни субстанции. Холивудската красавица многократно влиза в болница след предозиране. Освен това приема тежки лекарства.

Логично, на Монро й става все по-трудно в работата. Тя не успява да запомни репликите си, сцените й са снимани по няколко пъти. Мерилин развива и тежка депресия, поради която се озова в психиатрична клиника. Последиците са много тъжни.

В нощта на 4 срещу 5 август 1962 г. Монро е намерена мъртва в спалнята си с телефонна слушалка в ръка. Аутопсията показа, че причината за смъртта е свръхдоза барбитурати. Все още обаче не е известен точният мотив за самоубийството. Теоретиците на конспирацията смятат, че Мерилин е била убита. Според една от версиите семейство Кенеди се е "справило" с филмовата звезда, която искала да разкрие връзката си с президента. Други са сигурни, че блондинката е убита по поръчка на ФБР или ЦРУ. И въпреки че не са открити следи от борба и насилие, мистерията около смъртта на Мерилин Монро все още не е разкрита.

Днес иконичната жена с жолямо Ж щеше да стане на 97 години...

More Celebrities

Внезапно слабичката Кейти Пери и пак ли за онова лекарство става въпрос

Celebrities преди 1 ден

Кейти Пери и силно вталената й фигура, демонстрирана в прозрачна мрежеста рокля на музикалните награди iHeartRadio 2024 възбудиха добре познатия ни шум около "обичайния заподозрян" - Оземпик. 

Pre-Fall 2024 на Dior и всички звездни гости на Мария Грация Кюри

Celebrities преди 1 ден

На 15 април в Ню Йорк беше показана предесенната колекция на френската модна къща Dior. Творческият директор Мария Грация Кюри събра на първия ред куп на шоуто в Бруклинския музей куп звездни посланици на марката.