Следва

Деян Донков за любовта, децата, свободата и пряката връзка със Създателя в "Камбаната"

Възмущението около новата"Клеопатра" си има име и то е расизъм

Със сигурност сте усетили бурята от възмущение и подигравки, съпътстваща документалната драма на Netflix Queen Cleopatra. Критиките за историческа неточност и културно присвояване – подправени с предсказуема доза расизъм – родиха абсурдни заглавия в международната преса веднага след излизането на първия трейлър, представящ Клеопатра като чернокожа жена със смесен произход

 

Celebrities преди 10 месеца

Продуциран и разказан от Джейда Пинкет Смит, сериалът от четири части, чиято премиера излезе преди дни, ни показва египетската владетелка, изиграна от британската актриса със смесени корени Адел Джеймс. Нейният избор бе посрещнат с остра реакция почти веднага след обявяването му – с изявления на редица учени, както и статии в гръцката и арабската преса, и всички критици са разгневени от това, което те наричат „очерняне" на египетската история.

Разгорещеният дебат ескалира, когато египетският адвокат Махмуд ал Семари поиска от властите да забранят филма в страната, обвинявайки Netflix в невярно представяне на „египетската идентичност", за да „насърчи афроцентричното мислене". Думите му повтори бивш министър на античността в Египет на име Захи Хауас, който написа статия за Arab News, в която твърди, че кралица Клеопатра е създаден върху „лъжата". В седмиците след публикуването му египетски телевизионен оператор обяви, че ще направи своя собствена версия на документалния филм със светла кожа на главната героиня

Въпреки че опасенията относно историческата вярност може и да са донякъде валидни, особено когато се изобразява толкова нюансирана и политически натоварена история като тази на Клеопатра, дори използването на фразата „афроцентрично мислене" в такъв контекст е вредно. Като за начало, това са отявлени привърженици на превъзходството на бялата раса, които изпълзяват от най-тъмните ъгли на интернет, за да бълват омраза и расови обиди към актьорския състав и създателите на сериала – точно както направиха, когато Дисни обяви Хали Бейли за новото превъплъщение на Малката Русалка, и когато Шонда Раймс се осмели да представи чернокожи в царствени роли в "Бриджъртън" (вижте още: Критиците за римейка на "Малката русалка" с тъмнокожа актриса - не всичко е толкова лошо).


Кадър от Bridgerton

Малко след като трейлърът на „Кралица Клеопатра" излезе, Netflix беше принуден да изключи коментарите поради обема на публикуваните расизми. Джеймс, която получи по-голямата част от словесния тормоз, споделя за заплашителни съобщения, на които е била подложена на собствената си страница в Twitter. „Само за информация, този вид поведение няма да бъде толериран в моя акаунт – ще бъдете блокиран без колебание", туитна тя, споделяйки скрийншоти с расистки атаки, които я наричат ​​"Черна кучка" и „Робинята на Клеопатра". 

Расата на Клеопатра отдавна се счита за неуточнено от страна на учени и историци. Това, което знаем е, че баща й, Птолемей XII, е бил от македоно-гръцки произход, член на семейството, което завладява Египет повече от 200 години преди раждането на Клеопатра през 69 г. пр. н. е. Самоличността на майка й, от друга страна, е неизвестна - въпреки че тя може да е египтянка – точно това е мястото, където нещата стават малко по-сложни. „Клеопатра е управлявала в Египет много преди арабското заселване в Северна Африка", казва д-р Сали Ан Аштън, изследовател и автор на „Клеопатра и Египет", която се появява в документалния филм. „Ако майчината линия на нейното семейство бяха местни жени, те със сигурност щяха да са африканки и това трябва да бъде отразено в съвременните изображения на Клеопатра".

За да бъде ясно, документалната драма всъщност не твърди, че Клеопатра е била тъмнокожа жена без никакво македонско-гръцко наследство, въпреки че медийната буря около нея може да ви накара да приемете другото за вярно. По-скоро нейните създатели, включително ученият Шели Хейли, професор по класика и африканистика в колежа Хамилтън, ни насърчават да си я представим като жена със смесена кръв, а оттук идва и изборът на актриса от две раси. „Нейната етническа принадлежност не е в центъра на вниманието на филма "Кралица Клеопатра", но ние умишлено решихме да я изобразим със смесен етнос, за да отразим теориите за възможното египетско потекло на Клеопатра и мултикултурния характер на древен Египет", се казва в изявление на Netflix.

Не е изненадващо, че предишни образи на Клеопатра, изиграни от бели жени, биват публично приветствани, като например Вивиан Лий, Клодет Колбърт и Елизабет Тейлър изгряват като египетската кралица през 20-ти век. Нито една от тези жени не е македонка, гъркиня или египтянка, което означава, че кастингът им не е бил по-„автентичен" от този на Джеймс и въпреки това никога не е предизвиквал скандал. И въпреки че решението на израелската актриса Гал Гадот да изиграе Клеопатра в предстоящия биографичен филм повдигна също някои въпроси, то не беше посрещнато с такава ярост, както кастингът на Джеймс.


Лиз Тейлър във филма "Клеопатра"

Честно казано, нашата мания да „разгадаем" расата на Клеопатра може да не е хвърлила много светлина върху нейният действителен произход, но ни казва страшно много за текущото състояние на света и начина, по който той функционира. Може би истинският въпрос, който трябва да си зададем, е защо древните учени са отдавали толкова малко значение на расата на Клеопатра, а съвременният свят остава фиксиран върху нея почти две хилядолетия след смъртта й? Когато премахнете академичното позиране, голяма част от реакциите, които наблюдаваме около "Кралица Клеопатра", е просто расизъм, маскиран като героично търсене на фактическа достоверност. 

Ако има нещо, което реакцията към кралицата на Адел Джеймс подчертава, то е, че без значение колко прогресивни можем да си мислим, че сме сега, светът все още не е готов да приеме идеята за цветнокожите хора, които процъфтяват в исторически контекст. Вярвате или не, имало е времена, когато не всичко се е въртяло около европейците и белотата им.

Нигерийският автор и поет Чинуа Ачебе го казва най-добре със своята вековна африканска поговорка: „Докато лъвът не се научи да пише, всяка история ще прославя ловеца." Нима не сме я чели? 

More Celebrities

Внезапно слабичката Кейти Пери и пак ли за онова лекарство става въпрос

Celebrities преди 2 дни

Кейти Пери и силно вталената й фигура, демонстрирана в прозрачна мрежеста рокля на музикалните награди iHeartRadio 2024 възбудиха добре познатия ни шум около "обичайния заподозрян" - Оземпик. 

Pre-Fall 2024 на Dior и всички звездни гости на Мария Грация Кюри

Celebrities преди 1 ден

На 15 април в Ню Йорк беше показана предесенната колекция на френската модна къща Dior. Творческият директор Мария Грация Кюри събра на първия ред куп на шоуто в Бруклинския музей куп звездни посланици на марката.