Следва

The daymaker: Жоржи Амаду с „Пастири на нощта”

Наши момчета спечелиха награда за зелена архитектура на световен конкурс

Горди сме, че български момчета спечелиха награда за "зелена архитектура" на световен конкурс във Филипините...

All About Life преди 13 години

Горди сме, че български момчета спечелиха награда за "зелена архитектура" на световен конкурс във Филипините, но още по-горди сме, че единият от тях е нашият международен редактор - Никола Енчев.

Заедно със Стефан Ванков са удостоени с наградата за "зелен архитектурен дизайн" в категорията "Студенти" на световното състезание "Дизайн срещу стихиите 2010" (DAtE) в столицата на Филипините – Манила.

Никола учи архитектура в Welsh School of Architecture, Cardiff University, а Стефан Ванков е студент по в архитектура и урбанизъм в University of Stuttgart. Те са главните проектанти на наградения проект, който е отличен като най-добро екологично решение сред участващите студенти от цял свят.

Задачата на конкурса е изработването на дизайн за жилища за бедните, които да са устойчиви на бедствени ситуации.



Никола Енчев и Стефан Ванков залагат на интегрирането на технологии, които постигат добра цена при строителството и лесна сглобяемост на отделните части.

Дизайнът комбинира два основни материала - бамбук - един от най-разпространените и евтини екологично чисти материали в Азия, и бетон.

Основната характеристика в дизайна на проекта е използването на шестоъгълник като основна геометрична единица.

"Дизайн срещу стихиите" – тайфуни, земетресения, наводнения, е международен конкурс за устойчива на бедствия архитектура.

Той събира архитектурни решения от цял свят, които помагат на бедното население в страните, най-силно засегнати от климатичните промени.

Браво на нашите момчета, пожелаваме им още международни признания!
 
Виж и един от последните материали на Никола Енчев за ViewSofia:

Стол, но не като всеки друг

 

More from View Sofia

More All About Life