Случаят ГАЛИАНО и конфликтът под повърхността

Събитията следват както вече ги разказахме: на 25-ти февруари на терасата на парижко заведение английският...

Събитията следват както вече ги разказахме: на 25-ти февруари на терасата на парижко заведение английският дизайнер Галиано отправя антисемитски хули към двойка, вероятно евреи, като според очевидци "леко подръпва за косата " единия от тях, вероятно жената.

Арестуван е, отведен е в изтрезвителното отделение на полицията, а в медиите е разпространено, че има възбудено производство срещу него.

Коментари: 76

1
1000RosesForMao (2011/03/04 / 13:02)
!tanita,та аз още не съм почнал!(Yohohohop!) (по добре прочети по пионерско поръчение "Анти Дюринг"..ама не се безспокой,де :)))..близко е времето,когато това отнова ще БЪДЕ..запази ентусиазма си за тогаз..
T
tanita (2011/03/04 / 11:00)
спри, нслади се на победата си: почти имам вече желание да си вържа две плитки и червена връзка, да изтичам да набера кестени за пионерското поръчение)
T
tanita (2011/03/04 / 10:46)
май наистина не знаеш кога да спреш...я какво слънце има навън!!!:D
F
fashionMyProfession (2011/03/04 / 10:42)
днес енциклопедиста,просветителя би бил прзрян като човек с голямо ЕГО,като нетопъл,изкуствен префъбунен човек,токато спиритуалния (нарцисизъм в много по-голяма степен) е позитивен и човека на ежедневието..пълен обрат...спируталния вкоренен и приет и нужен за ежедневието.а този,който дарява знания,разкрива истини,той е егоист..изкуствен..разбира се..кой иска днес някой да предявява търсене на истини..толкова е досадно..това нещо да има смисъл...по добре празни послания ,лишеи от смисъл,но пък добре енергетизиращи,доховни,дълбоки....безполезни многознайковци днес биха били аристотел,декарт,кант,хегел...а юнг,рахманинов,достойевски -хората на деня...
F
fashionMyProfession (2011/03/04 / 10:34)
това също е ефект от този регрес:да се срамуваме от знанието..и днес ако претендираш някакво знание ,дори най- базисно ти си dismissed като персона..ако искаш да си приет трябва да робуваш на нагласата"аз съм толпло човешко същаство,нищо човешко не ми е чуждо..и аз съм човек.най обикновен човек съм ,но има провайзо-по необикновен начин ми се е случило да съм обикновен човек..така че мелодарамата е пълна-знанието е противно,покажи чувсктва,покажи малко вътрешност..понеже се следва този либерален премис,че вътрешността е истинна,същностна,а знанието е външно,склучайно,неискрено ,passim
T
tanita (2011/03/04 / 10:17)
добре де, признавам: заблудих се, ти не си само многознайко, който иска да изпъкне с цитати и начетеност. Имаш си клауза и моите уважения за това.Не, че съм се съгласила с теб,не, не, не- но признавам правото ти да защитаваш позицията си и имаш аргументи за това...peace:)
F
fashionMyProfession (2011/03/04 / 10:01)
че днес е много понастолгично..тогава имаше космонавтика,днес имаме хиндуистка медицина...пълен регрес и мелодрама на всяккакво нивона форма и на съдържание..аз днес разбирам,че съм жвял тогава добре,и мога именно днес да изживея наново ,онова,което тогава см мразил..някой ден може и да разкажа,но ако го направя сега ще приличам на тези разложените интелектуалци дето си имат по една ЗНАЧКА на ДС на ревера само че с обратен знак "преследвани до гроб от ДС",че дс е единственото хубаво нещо,което им се е случило..единственото,което се е интересувало от тях и те са в неин плен и до днес.въпроса ече всички бяхме така заблудени и заради това имаме днешната пляка
F
fashionMyProfession (2011/03/04 / 09:57)
"с тази болезнена и натрапчива носталгия по нещо твое си, което ти се е случило и ти си се чувствал добре тогава"quoted tanita. au contraire ...въобще и редстава нямаш колко съм бил заблуден тогава от тогава действащото носталгическо съзнание по това "ДА ЖВЕЕМ ДОБРЕ в НАСТОЯЩЕТО"само то има значение..не ни вълнва бъдещето
T
tanita (2011/03/04 / 09:36)
Светло бъдеще? Не ми се търси, да ти кажа честно, омръзнало ми е да го чакам това светло бъдеще, за какво ми е? Бъдеще означава, че никога няма да е сега. Съсредоточена съм в настоящето и смятам тук да си остана- нито назад, нито напред. А се радвам, че ти дори с тази болезнена и натрапчива носталгия по нещо твое си, което ти се е случило и ти си се чувствал добре тогава, правиш нещо сега и караш нещо да се преобразява.Променяш статуквото с носталгия по миналото, за да изградиш това твое светло бъдеще. Не е ли удивително? За това говорих- искам повече хора, които да карат нещата да се случват- дори и ако на мен не ми харесва посоката, какво от това, само нека да не седим на масите и само да дрънкаме, и да мрънкаме и да се оплакваме, а да се борим да огънем действителността в странни форми:)Че математиката и социалистическото строителство обичат правите ъгли, ама е по-интересно, когато градусът не може да се измери)
F
fashionMyProfession (2011/03/04 / 08:15)
а най-вече ,не мога да не съм ти благодарен ,защото ти знаеш вероятно,,как приказвам,че в определени аспекти времето до 1990 беше много по-модерно..и този склучай с уди алън-гибсън е илюстрация,как после е преди ..как настоящето може да е много по-демоде ,passe от самото минало.всъщност ега ще минем малко напред..от една седмица се чудех как да илюстрирам през някаква кино поанта именно тази контраспектива...защото целя да покажа,че в зрелите худож творби на соц.реализма има многократно по-модерни моменти,отколкото в цялото бг кино за последните 20 години.така че ето го прехода от тази тема към следващата..и видя ли..ти искаше анализ,казваше,че те подценявам ,а сега без да искаш стана съавтор в измисляне,което самата ти едва ли би искала да психологически-теоретически-социо-политически да поддържаш в себе си като нагласа..има един дефект на това.. знаете как тези,които нямат и ден живяно в онова време го отричат категорично,а тези,кото сме живяли оставяме не толкова категорични.да..и когато някой като мен говори с някой като теб,вероятно има един резентмънт..КАКЪВ е този голям живот,който ти МИ КАЗВАШ ,че сте живяли,който ние да не можем да живеем..то не е било да като да е бил ГОЛЯМ ЖИВОТА,просто сега нещо много липсва..дори само виж как няма живот извън трите мола в столицата..ако вю софия е Мол ти предтсвяш ли си какво ще бъде...нещо като "светлото бъдеще" обещавано от Платон...(сега исккам да кажеш:къде платон е обещавал светло бъдеще,той дори не ползва категорията "бъдеще" и аз да ти кажа ,че има няколко места в които е ОБЕЩАВАЛ..да не ме накараш после да ги търся...ще ти кажа,че го е обещал,но през устата на апостол павел
F
fashionMyProfession (2011/03/04 / 08:01)
какво аз да видя/..ти виж!:))) защо са правили Пирове(симпозиум е на гръцки) където са се събирали велики умове,не толкова велики и дори наивни..за да се обсъжда..доброто старо време имаше хиляди семинари зимата на Сл.Бряг,лятото на пампорово,в които различните творчески съюзи,гилфии имаха своите симпозиуми..аз съм попадал на великолепен ПРАКТИКУМ -СЕМИНАР по аранжиране на витрини през 1988 в Хасково..от софия знаеха,че в хасково групата е много силна и направиха семинара там..първия ден -задачи,втория всички правеха витрини в местния супермаркет...дори аз дето не бях никакъв ,а само придружавах едно гадже се включих..е,бях форммалист даниел хармовец,,ама дотам.. пичовете от хасково бяха мн добре подготвени..с растерни модули,стендове боядисани специално за витрината.голям фотос на обувка,във виътрината за обувки..осветление..и убиха всички..на третия ден имаше обсъждане..5 часа разсисквания..и после имаше и весела част...ама много весела..майка ми -худ фотограф ,може би тряжбва да оиздадем нейн каталог някой ден,ама нея я мързи.. та тя имашше големи проблеми с моето израстване,както можете да сте сигурни..но тъкмо тези симпозиуми,семинари,обществена работа й помагаха да не се фиксира върху частната си съдба,която за много хора не е била розова..но това е смисъла..в частен план може да си пъеен мрак,но в обществен -слънце..днес това го няма...и виждате-случая галиано показва именно това ,че (разделението) приватното и общественото яко са го закъсали..
T
tanita (2011/03/03 / 20:30)
виждаш ли?Колкото по-малко и по-ясни думи използваш, толкова повече хората ги запомнят...това не е журналистически начин,а умение за говорене и писане, между другото)
F
fashionMyProfession (2011/03/03 / 19:44)
ами да..разбира се.разговора не го правя аз..всички които участваме в него..винагище настоявам на това..дори и едно изречение,може да те наведе на посока,в която не си мислил или пък си избягвал да мислиш..така че съвсем правилно е,да се радваме,че можем да говорим,да разискваме,да ни хриумат гледни точки..това е да има обшество..и вижте,че модата днес е едно поседното убежища,в които все още можем да говорим по този наивен нежурналистически начин
F
fashionMyProfession (2011/03/03 / 18:52)
да...убягва ми..смее се Чаплин във великия дикатор...аз не мога с такъв финес и така гениално художествено да сатиризирам и окарикаритуря Хитлер и онова,което той символизира..знаете нали,че когато чаплин е научил за истинския размер на изтребленията в лагерите е казал,че никога не би направил филма си.
Y
Yeah_right (2011/03/03 / 18:26)
Съвсем изтрещяхте...търсите под вола теле, а под телето - Галиано. Честно казано мога единствено да се съглася с detour, както и с Hilary Alexander.
P
Prelestna (2011/03/03 / 18:19)
Pozdrav za vsichki uchastnici, Beshe mi interesno da vi cheta. Muslia Che Na g-n Sadov mu ubiagva chuvstvoto za humor, no mote bi tova e tarsen efekt, koi e vidial Engels da se usmixva!
T
tanita (2011/03/03 / 18:17)
аз само искам да благодаря на Fashion...,че ме предизвика да поразсъждавам.
Елена (2011/03/03 / 18:00)
Много, много хубаво нещо е подобна дискусия. При респекта ми към автора, коментарите му под черта са дори по интересени от самата статия. Адмирации, а също и за спокойния тон, незлобливостта и търпеливостта.
T
tanita (2011/03/03 / 17:22)
да, много се извинявам!Няма повече, поне аз:)
A
Arizona (2011/03/03 / 17:19)
Страстите от Галиано се преместиха в друга посока, сякаш :)
T
tanita (2011/03/03 / 17:03)
тук е сайт за мода и стил и т.н. Едва ли са те оставили да напиеш философско есе и да бълнуваш измишльотини. Мисля, че идеята е била да покажеш познанията си за някои интересни подробности под формата на статия. А журналистиката се гради на факти. И моля те, имай доблестта да признаеш, че понякога грешиш, недей да обръщаш с хастара нагоре всичко само и само да се измъкнеш. Това вече граничи с лудостта и никак не помага да се обосновеш реално.
F
fashionMyProfession (2011/03/03 / 16:46)
ама ти наистина ли вярваш в това..ще те нарека вярваща..че много по-дълбока е таква подигравка..ако бях казал така през 2006 гибсън изрича буквално думите,които преди това уди алън изрча във филма "както и всичко останало" нямаше да е същото.тогава се загубва голяма част от това,което се е случило.да така е приписвам връзка,именно там ,където тя липсва..но айде дай отговор самата ти,как става така,че уди алън казва това 2003,а 2006 гибсън го изрича дословно..ето това е сложен въпрос,като този,който ти ми задавше. преди това"моден анализ,та моден анализ..анализирай Това!" ..как става..нима гибсън не е гледал филма..гледал го е.. но въпреки това се набива точно там ...ако искаш някога да схванеш хегел ама изоткъсо не на нивото на гимназистка,трябва да си внимателна именно към такива парадокси..такива преобръщания..когато предиката идва на мястото на субекта..
F
fashionMyProfession (2011/03/03 / 16:33)
detour quote "....политически анализи, ако някога е била отражение на подобни неща, то днес не е, модата е повърхностна и комерсиалн"Край на цитата. ______________ detour, днес това не го твърдите само вие..това е доминантна нагласа..но къде е късогледството,подскачането от видимостта отново във видимостта ,а не към тълкуването,анализа .. видяли сте (да предположим,че това се вижда лесно,но това,че се вижда е значи нищо) видяли сте , че модата е повърхностна и комерсиална,че е лишена от социално -политическия си заряд,но не сте видели ,че самата ПОЛИТИКА днес в последните 3 - 4 год е лишена от политическо..че погледнете кой управлява у нас..хора без и молекула политическо съзнание,вписани перфектно в мусолинианската формула:"каква е вашата политическа програма "-а мусолини " моята приграма е да управлявам.да управлявам на всяка цена..ще управлява огромното желание,ексцесивната сантименталност- """""""".Политика без политическото,"секс без участието ,наличието,присъствието другия"(виртуален секс) бирата без алкохол.кафето без кофеин .. че нали тъкмо това приказвам и в SSS и VS -форума и тук...че фешън е в голяма криза именно ,защото има тотална криза на идеите..замаскираха антагонизма зад полит коректни формули и сега се намираме в нещо като вагнерово финале:света изчезва..в някакъв смисъл галиано от това е уплашен...само,че реагира по неправилния начин..вместо да реагира и да се противопостави чрез художествената форма,която надявам се владее и с чийто огромен ресурс разполага..това е жалкото.че няма какво да каже..няма какво повече да каже от този лумпенски мамбълинг
T
tanita (2011/03/03 / 16:06)
да,бе да...точно това си искал да кажеш: "Също така вероятно помните, че Уди Алън не пропусна да се подиграе на Мел Гибсън за тази му постъпка във филма с Кристина Ричи, на излизане от ресторанта той каза на своя по-млад приятел..."ха
F
fashionMyProfession (2011/03/03 / 16:02)
tanita ,мислиш,че не знам,коя година е филма на уди алън...Това е истинското очарования,че думите му от филма са намерили актьор ,който да ги произнесе извън филма..това е много по-дълбока подигравка..нещо като сам да се залепи на шамара му.нещо,което ти дано да разбираш също правиш в случая.да не схванеш ,че в случая си жертва на линерната представа за времето.кое е преди и кое е след..хегел в своята велика книга Философия на историята пише,че (сега ще го цитирам наобратно) че пелопонеската война е избухнала,зашщото тукидит е написал хубава хнига..а всъщност хегел казва ползата от пелопонеската война е в това,че Тукидит написа хубава книга...в това е посоката на това,което ти наричаш "статия"мче падението и позора на галиано се намират в решението да бъде предпочетен пред слиман като творец..че този позор беше предизвестен..че уди алън е предвидил ,позора на гибсън...че винаги ще се намери,кой да изрече и повярва в мерзостта"евреие са започнали всички войни" ..ти ми правеше диосега впечетление на някой,който има поне базисни критически умения..а то какво се оказа...наистина ли смяташ,че има нещо,което да не съмго премислил..аз премислям дори това,което не казвам..хахаха!
T
tanita (2011/03/03 / 15:46)
а, и само една забележка, за да сте наясно колко измишльотини има в тази статия: филмът на Уди Алън с Кристина Ричи е "Anything else" и е от 2003 година, а изцепките на Мел Гибсън с изкаването за евреите и войните от 2006 годин. Как така Алън се подиграва с Гибсън не е ясно. Това е просто натъкмистика, както общо взето всичко казано от въпросния господин
A
Arizona (2011/03/03 / 15:32)
Ние тук конкретно си говорим и обменяме мнения за скандала предизвикан от Галиано. Самата статия по-горе е желанието на някой да блесне с познания по мода, философия и т.н. Написана е по-скоро да блесне, отколкото да бъде коментирана. ... ми се струва трудо да бъде проследена мисълта на автора. Дава някаква информация - ок....но какво иска точно да каже за конкретния случай - мистери
A
Arizona (2011/03/03 / 15:24)
За мен Лагерфелд не е най-подходящият човек да размахва пръст на Галиано. А пък ти си прави каквито на теб ти се прииска анализи на тема расизъм и разделяне на хората в някакви категории. За мен крайния резултат от психологическа гелдна точка е един и същ.
D
detour (2011/03/03 / 15:23)
Да, съгласен съм със Сузи, дотолкова, доколкото модата стресира творците и. А относно расизма и нацизма, е, дори Коко Шанел е била антисемит и е живяла с генерал от СС, какво от това? Смешно е просто цялото това преследване на основа расизъм, когато всеки е расист малко или много. И защо толкова намесвате Слиман в цялата история, очевидно е, че имате пристрастия към него, чудесно, да, той е добър дизайнер. Е и? Като че ли искате да изкарате цялата история с Галиано във някаква си ваша, измислена посока, която обаче бяга изключително далеч от контекста на скандала. Слиман не е в Диор, нито Галиано, вече. Модата не е място да се заравяме в coulda, shoulda, woulda, а да се гледа напред. Мен не ме интересува какво щеше да е Диор ако Слиман беше сменил Галиано някога преди, мен ме интересува какво ще е Диор когато дойде следващия. И като странична забележка - модата отдавна не е обект на психисоциални или политически анализи, ако някога е била отражение на подобни неща, то днес не е, модата е повърхностна и комерсиална. В този смисъл целият ви анализ е абсолютно лишен от смисъл, защото търсите да изкарате неща, които просто не са там.
F
fashionMyProfession (2011/03/03 / 15:10)
а и расизмите са отношение към някой като "такъв по рождение" никой не се ражда дебел и не е преследван за това..имаме дебели генерали,но нямаме у нас все още цигани генерали..професори,директори на държавни ,частни или смесено управлявани компании училища..защо според вас е така..защото държавате е имала нужда от необразовани хора,които да прати да строят в трудови войски,да чистят бокука и т.н. ако си дебел ,можеш да остлабнеш..и това няма да е повод да бъдеш преследван и да си малцинство,на което мнозинството да налага дали да ставаш зидаромазач ,хамалин ,вместо застраховател , фотограф,фелдшер..санитарка може..но мед .сестра,аааа много искаш..
T
tanita (2011/03/03 / 15:10)
Мисля, че горкото човече едва ли е вложило повече смисъл в казаното от това да изрече" майната ти"...предполагам, че е бил подразнен по някакъв начин. Не че го оправдавам, ама ми се струва, че много хора се възползваха от момента да си направят реклама, да вдигнат шум и да си отмъстят.Той последствията ще си ги понесе. Въпроса е, какво ще промени това, освен да понапълни вестниците за няколко дни.
A
Arizona (2011/03/03 / 15:01)
Когато някой настъпи еверите по мазола си носи последствията :) Галиано хич не го е осъзнавал, щото е бил доста фиркан. Ясно е, че ако беше казал подобни по сила думи, но за други хора, последствията нямаше да бъдат толкова брутални. Това е една от страните на този скандал.
A
Arizona (2011/03/03 / 14:56)
Ех...в днешно време имаме също газови камери. Само, че те си рабоят съвсем легално. Сталин, който се е борил против Хитлер, е избил не по малко народ, само че без газови камери....
T
tanita (2011/03/03 / 14:56)
Интересно, ако беше казал "Обичам Сталин", който е убил повече хора от Хитлер, или "Обичам Сатаната", дали щеше да има този отзвук? Затова много хора недоволстват от евреите и съзират конспирация. Както е с гейовете: общо везето на никого не му пука особено затях, докато не тръгнат да правят паради и да се развяват по розови прашки.
F
fashionMyProfession (2011/03/03 / 14:54)
пак те питам ..защо ти е този анализ на теб...за да изпиташ удоволствие(това струва скъпо,а и безплатно удовлствие няма..нямам предвид пари,а з това,че не става ,без си готов да платиш всяка цена) 2.вярваш,че съм някой ,който знае нещо,но не ти го казва, но на други го казва, в смисъл очакваш да те снабдя с някакво тайно знание..модата е за всички,гледай,анализирай,защо чакаш наготово..3.остава единствено най-баналния интерес,този да видиш ехидно другия какво знае, и да се успокоиш ,че не знае!ок,ако това искаш да знеш:"аз Не знам"...нямам представа.а и някога да бях имал,това не е така айде бъркаш в десния джоб и го вадиш анализа на модата..модния анализ.постарай се малко,покажи,че вкладееш някакви категории..ти са като някакво дете ,което пита "защо портокалите са кръгли"
F
fashionMyProfession (2011/03/03 / 14:44)
това,което Сз Мнк казва ми беше ясно,че ще го каже не само тя ,но и други...заради това и пуснах онова,което психоаналитческия марксизъм имаше да каже спрямо случая с мел гибсън..аналогията е толкова крещяща..естествено,че легерфелд ще е ядосан...той е приятел на слиман.и ако има начин ще срита задника на галиано до гибралтар...а и някога да е имало в последните 100 г холокост спрямо дебелите жени..самия лагерфелд отслабна от 100 до 65 кг за да може да нси дрехите на слиман..в контекста на модата нямакак да се работи с дебели жени...и да бъде лесно...това ще бъде като олимпиадите за хора в колички..толква е нередно..понеже спота отдавна се продаде и продаде своите идеали (на спорта отгръцката античност) и измислиха тези параолимп игри за да се попочистят от смрадта..с което си лепнаха още по голямо петно.няма причина да се сравнява антисеметизма ,който е съвсем трезва идеология,която се разпространява в книги,а не в ампули и в стограмки.. със това ,което лагерфелд е казал,вероятно строго в аспектите на модата и лайфстайла.да не пратил в газовата камера някоя жена,затова,че е дебела..
A
Arizona (2011/03/03 / 14:40)
към фейшън... понякога ми се струва, че ходиш от 10 кладенеца вода да носиш, за кажеш нещо, което може да се обясни с три думички. колкото по семпло се изразява един човек, толкова по-лесно може да бъде разбран :)
F
fashionMyProfession (2011/03/03 / 14:30)
detour ,искаш да кажеш,че си съгласен с казаното от СзМнк,така ли.. Това е абсолютно bluntly ..нима при актьорите,художниците,музикантите нее така..разбирате ли какво казва тя,по завоалиран начин:същото каквото и аз...днешния ексцесивен натискOPEN YOUR CREATIVE PERSONA, се изражда във ФАШИЗМИ..в New age слепи жестове..аз съм любопите сега да чуя двамина BHL (бернар анри леви ,прословутия неолиберал) и Jean-Claude Milner .ще се появят тези дни някъде..Monde,le figaro,le point..плюс това не виждам причина някой да цитира Сз Мнк,която когато изгониха симан преиса всичко от неговия Myspace профил ,като го представи за получена информация от близки до слиман..това,което беше пуснала бе едно км едно неговата декларация,която той самия публикува..нищо повече..тя дори не си бе направила труда да потърси хората от диор за коментар..сега си звънят всички по телефоните ,слухтят накъде ще тръгнат нешщата..всички чакат епифанията да дойде отнейде ..
A
Arizona (2011/03/03 / 14:30)
Точно това казвам, че между публичните личносто има много расисти, това само по себе си не е престъпление. Обаче Галиано го хванаха...горкия ха ха ха. От своя страна Карл Лагерфелд бил много ядосан на Галиано и бил дълбоко възмутен от поведението му....той който преди време се беше изказал някъде, че дебелите жени били грозни и нямали място в модата. Пак някакъв вид расизъм и то отправен към по-голямата част от човечеството. Няма много жени скелети, които се разхождат по улиците...
T
tanita (2011/03/03 / 14:28)
Фактологията и и начетеността не са разбиране на модата. Анализ на творение пречупено през философията означава да опишеш какво виждаш и да обясниш какви препратки към философията откриваш...от твоя гледна точка. Има много хора, които го правят. Модни критици се казват. Други пък го изразяват по алтернативен начин: Карин Роитфелд например чрез фотосесии. Но това вече е изкуство. А то не може да се постигне, ако нямаш талант. Който не се придобива, колкото и дипломи да имаш.Ясно ми е вече какъв разбирач си. Благодаря. Точка на спора.
F
fashionMyProfession (2011/03/03 / 14:17)
какво значи за теб МОДЕН АНАЛИЗ...кои са тези факти,за модната къща,които са прочетени..нали това казвам..никъде не ги пише тези неща...поне в интернет..напиши slimane galiano antisemitism,failed revolution и виж дали нещо такова ,каквото можеш да прочетеш тук ще се появи. може и да се появи..аз не съм търсил...тоз моден анализ ,на теб за какво ти е? каква работа ще ти свърши..искаш да се ориентираш ,какво е днес?какво предстои..Не мога да се ориентирам..питашме дали мога,да мога..имаше един тип по някакъв начин свързан с allure,Който искаше да му представя долумент за завършено висше образование..този анализ ти,който искаш първо виж дали някой друг го е направил,колко е сложен и дълбок и тогава го искай от мен..ако ти си готова пусни го ще го обсъдим.
D
detour (2011/03/03 / 14:14)
Dior Homme е революционен проект на Слиман, дотолкова, доколкото той е добър дизайнер. Christian Dior Monsieur съществува още от седемдесетте години на ХХ век. И за да се включа в спора - Галиано няма да е нито първия, нито последния расист, просто имаше нещастието да го хванат. Колко пъти всеки от вас е употребявал фразата 'мръсен циганин'? Ако е повече от нула, тогава групово трябва да си запушите устите и да оставите горкия полу-травестит на мира. И малко като странична идея, ето какво пише Сузи Менкес, помислете над него: The pressure from fast fashion and from the instant Internet age to create new things constantly has worn down other famous names. Marc Jacobs, design director of Louis Vuitton, ended a wild streak in rehab. Calvin Klein famously rambled across a sports pitch and admitted to substance abuse. And the late Yves Saint Laurent spent a lifetime fighting his demons. Above all, the suicide of Alexander McQueen, a year almost to the day before Mr. Galliano’s public disgrace, is a specter that hangs over the fashion industry. The death from cardiac arrest of Mr. Galliano’s closest collaborator, Steven Robinson, in 2007 also sent out an early warning signal.
T
tanita (2011/03/03 / 13:43)
Не разбрах-ще има ли коментар на мъжката линия Диор или не? Долуизнесеното е повторение на отдавна известната истина: днес всичко е пари, нищо интересно. Моден анализ?Айде, нека да е на който искаш дизайнер. Само не факти за модната къща, прочетени някъде
F
fashionMyProfession (2011/03/03 / 10:21)
само едно уточнение,за тези,които може да са пропуснали този момент.christian dior е във групата LVMH -от своя страна през 2001 се появи dior homme by hedi slimane Изневиделица Галиано и той реши да праи нещо като от кутюр версия за мъже,която излизаше като Christian Dior... така че dior homme ,дори и днес пази революционния проект на слиман ,въпреки,че там се труди kriss van assche ..та като казвам,че кристиян диор мъже е ужасяващ,имам предвид работата на галиано за christian dior ,а не на ван ач за dior homme
T
tanita (2011/03/03 / 10:13)
с удоволствие бих чела написаното от вас, ако се отнася именно в посоката теоретически аспекти на модата и стила. Независимо дали е manswear и какъвто и да е уеър.ТОВА би било свежо допълнение към коментари от рода: супер, харесва ми и не ми харесва.
F
fashionMyProfession (2011/03/03 / 10:08)
аз не казвам да не се чете Ева от дамите.казвам,че в Ева и пдобни списания е вкарана е доминираща днес нагласа на ежедневието,която според мен е вредна.не е здравословна при цялата си природосъобразна заявка.що се отнася до "философския анализ"..не очаквайте много..няма какво толквова да каже философията за един силует..по скоро за причините,които са взели връх щото този силует да е такъв.аз спрях да следя галиано някъде през 1995 .а и момент...дано да не очакваш да коментирам мenswear на Кристиян диор,защото това няма да си го причиня..това не е фешън..още повече,fashion ,поне в моята критикческа нагласа е свързан с мъжкото облекло..там тенденциите са много повече социално обусловени..много повече те са рехлектирании рехлектиращи,докато female аспекта :haute couture е много "в себе си"...но в никакъв случай не казвам по-малко ценен..или по-низш..и в двете равнища на явлението имаме универсализъм ,но при фешън той е много по-динамичен.заради това е интересен и за изучаване..иска ми се да имаше къде да може да разсиква по -задълбочено по тези теоретически аспекти на мода-стил-фешън ,но за наша радост засега вю софия единственото място,което приема опита за такъв разговор..и си давам сметка ,в какво положение ги поставям...
T
tanita (2011/03/03 / 10:02)
от колко човека обаче е въпросът...по-скоро отчаяни опити да се разбере смисълът и:)
M
Mandragora (2011/03/03 / 10:00)
28 коментара тук ?! Ето това е статия пробудила размишления...
T
tanita (2011/03/03 / 09:57)
а, и от това, което казахте долу, разбрах повече, отколкото от цялата ви нафукана статия. Да, когато човек е мъртъв отвътре, той не може да твори и да създава. Следва само нихилизъм.
T
tanita (2011/03/03 / 09:47)
Не, не. Нищо от това, което бих искала да чуя от един философ със страст към модата. Жалко. Дано някой друг да може да се справи по-добре със съчетаването им.
F
fashionMyProfession (2011/03/03 / 09:44)
Ето сега друга гледна точка..замен тя е много съществена..дано и на някой друг да се види такава. КОГАТО Christian Dior ви продават вълна и коприна ушити в обекти въздигнати до нивото на изкуство ,те ви казват ,че зад това стои една необикновена креативност,една духовна персона,един много специален човек...че вие получавате нещо изключително уникално... ЕТО ГО СЕГА НЕМЕЗИСА как ИДВА..като наказание за всеки хюбрис. ПРЕДСТАВЕТЕ СИ ЩАСТЛИВИЯ МОМЕНТ когато dior e засипан с искове ,в които се казва ..по дяволите ,вие ни продавахте вълна и коприна за хиляди евро, настоявайки,че те са въплъщение на нещо изключително специално..ето сега това специалното фалира,ние вие връщаме коприната и вълната,дайте си ни еврата,доларите йените,паундите.то с нищо не е специално. и диор трябва да понесе цялата отговорност..защото ,те знаеха,че Галиано е прсъхнал творчески..това е голяма драма..да ти казват ОТПРИЩИ КРЕАТИВНОСТТА,бъде неповторим ,нъди много специалния човек който си,изрази се изотвътре,но когато човека е разложен,онова,което има да каже са ето точно тези неща,които чухме от галиано. ДНЕС всички обвиняват за бездарието си или масони,или еврейския заговор или планът ран,или държавна сигурност ...това са тези тези най-лесните обяснения,които лумпена кълве с голямо настървление
K
Kris (2011/03/03 / 09:38)
Я да видим сега, става много много интересно...
T
tanita (2011/03/03 / 09:35)
Нямам никаква представа каква е тази Ева и защо постоянно я споменавате. Ако визирате списанието, не съм го отгръщала през живота си. Но за да е на пазара, явно си има своя дял и читатели, които имат право да харесват каквото искат, особено когато става дума за свободното им време.От вас искам най-накрая да чуя как анализирате модно творение през голямото ви философско "познание". Познание умишлено е в кавички. Познанието винаги е относително и винаги съмнително. Хайде, да чуя, опишете ми една дреха на Галиано, като я съотнесете към философията. Без да нападате нито една друга личност ако може.
F
fashionMyProfession (2011/03/03 / 09:23)
искам да те помоля за малко повече дисциплина. и да не се подвеждаш лесно по сантименталната плоскост"недоказани" ...пък селд това и" факти"...има единствено математически факти..всичко друго е хипотеза..така че ,по отношение диор продажбите поискай сметките от Толедано..Но от диор няма никога да признаят,че са изгонили слииман ,зашщото той е настоявал за повече креативно присъствие на улица монтен...ТАКЪВ ДОКУМЕНТ НИКОЙ НЯМА ДА ПОДПИШЕ..и после аз да го развея пред съда на чистите факти.аз съм чувал ,какво казва Слиман по въпроса,вниамвал съм какво казва Herald tribune ,NYT ,new yorker ..както и друго потърпевши при смяната на караула в dior homme .. Но подожди немножко ,и сама ще се убедиш..нали знаеш,как всичко ще започне да се разплита постепенно ..ще разцъфти и тук дълго критата истина...
F
fashionMyProfession (2011/03/03 / 09:11)
разбира се,че има недоказани факти..то цяла война започна САЩ на базата на недоказани факти,нали,танита а и .това е опит да се разгледат по-голям кръг от причини..ако си навикнала на статите на Ева ,от мен такива няма да прочетеш..за мен тя е разбираема..но както се казва на едно място НЕРАЗБРАЛИЯ ВИНАГИ ИМА ПРАВО>. така че ако имаш въпроси задай ги... айде..!
F
fashionMyProfession (2011/03/03 / 09:06)
галиано има своето място в 90-те.създаде великолепни неща.Гибсън има прекрасни филми като актьор..ставаше дума за единствено филма Страстите Христови..Да,враждебен съм..нямам проблем с това да съм враждебен към Хитлер,и метастазите му ..Има нещо,което не схващаш очевидно защото това,което приписваш на мен ,е твой фанатзъм.в полето на теорията и анализа няма предопредлености..всеки допринася..дори със собствения си грешен подход към предмета.а и какво ЗНАЯ АЗ..всеки,който някога е бил в ситуацията ,в която съм аз знае,че колкото повече четеш у хегел и Co толкова повече схващаш ,че си изминал по-малката част от пътя..като в апорията на зенон(предполагам си запозната ,но да не си,това е лесно има уикепедия..не ти се налага да изкарваш документ за чист произход,нали..можеш да го научиш..при това за 2 мин максимум..а и да го знаеш и да не го знаеш,какво губиш...губиш единствено сега в случая,че няма да участваш по тази тема пълноценно в разговора,нотова не пречи да участваш по друга,която не засяга апорията стрела на зенон..така че терена на знанието е безкраен..няма елекрошокови мрежи ..поне в моят научен предемт няма..за други не знам...
T
tanita (2011/03/03 / 08:52)
И второ: статията ви е неразбираема, недовършена откъм смисъл, с много стилови грешки и недоказани факти.
T
tanita (2011/03/03 / 08:45)
Първо мисля, че Вашият начин на говорене не е по-различен или по- малко заядлив от този на Галиано. Думите са различни, но усещането, че отсрещната страна иска да ти каже "Аз съм велик и винаги прав и зная ооооох, тоооолкова повече от теб, а ти си никой, защото си различен от мен" е ясно изразено и при вас, Г-н Садов.Всяка форма на неприемане на различното и опит да се унижи по тази причина е дискриминация. А с лекота да наричаш некадърници имена като Гибсън, Галиано и т.н е просто смешно и много, много дребнаво. Съгласна съм да се критикува конкретната изцепка на личността, но да се използва като повод да зачеркнеш всичко, което е сътворено от тях е глупост. Защото, умнико, ако те бяха некадърници, ние в момента въобще нямаше да ги коментираме толкова дни.Боли го фара Галиано от Вашата сразяваща статия...мисля, че е сътворил достатъчно, за да остави следа в модата, дори и да го изгонят от всички модни къщи, които са всъщност бизнес-корпорации и се страхуват да не загубят печалбите си!
F
fashionMyProfession (2011/03/03 / 01:02)
tanita,stawa[ все по-скучна като събеседник.. искаш да кажеш,че ако не е нашмъркан той няма да мисли,че хитлер е постъпил добре с евреите..мислиш,че тези приказки,са резултат от алкохола (поне за това се твърди в полицията 1,1 м.не знам какво значи) ти въобще май си прочела само края..при мел гибсън беше съшщото.той също се опита да мине с това"алкохола в кръвта" ме направи да хуля евреите..ами целия му филм..ами цялата му нагласа,свързана с религиозния фундаментализъм,който изповядва..значи и тойава е бил пиян..така ли..значи Страстите христови са алколния делир на една отрепка..съгласен съм,така е..този филм спокойно може да бъде изгорен..човечеството нищо няма да загуби ..или да спечели ако го има или ако го няма. ако галиано беше казал както е казал ОБИЧАМ ХИТЛЕР и мразя гейове щеше да бъде отрицание на себе си..нещо като председетателя на партия Атака в самолета на Луфтханза,където участващия в управлението на България и жеш на парламентарната комисия по сигурността и ДАНС ,в самолета в пияно състояние е казвал на немците че те мразят евреите и че са фашисти ..звучи прекрасно,нали.. не е ли странно,че днес много често именнохора,които са гей казват" МРАЗЯ ГЕЙове"..
T
tanita (2011/03/02 / 22:10)
"Тази фашистка експлозия не тръгва днес от барбаризирани лумпени, а вирее много по-добре при т.нар. "просвет(л)ени либерали" , които не четат "Моята борба" или френския "разумен антисемит" Робер Бразия, не носят нацистки кръстове, а четат Достоевски и Далай Лама, менажират офисите през техники на тибетски будизъм, хранят се екологично и природосъобразно, са ЗА гей правата и нямат никакъв проблем с показен феминизъм "а ла Румяна Желева"." - може ли да ми се обясни защо това има връзка с Галиано, който се е нашмъркал и дрънка глупости? Ако беше казал "Обичам Ленин" и мразя гейове, какво по-малко обидно би имало в това? Не разбирам.
F
fashionMyProfession (2011/03/02 / 20:35)
е добре ,това последното е абсурдно..какво екстравагантно ,креативно има да кажеш ще пратя майка ти в газовата камера,зашотрто съм специален човек.а ти си грозна.ами това и расате може да го каже..че и той напоследък прави колекции..ако му дадат 1 милион бюджет не мислете ,че няма да се справи по-зле. просто Толедано не трябваше да разкарва слиман,а галиано.ето тук е моят голям проблем..според арно и толедано слиман е прекалил с егон шиле ,дохърти,брит поп пънк..всъщност ,нека да говорим в тези категории: Punk -freaks ..ако в дефилето на слиман имаше някакъв everlasting dadaism,punk,expressionism , при галиано имахме фрийк панаир..при фрийк нямаме фешън..имаме смърт на фешън.. защо като е толкова креативен не говори по кръчмите за космонавтика,ядрена физика, а тези най-долнопробни и евтини неща-еврейски заговори,газови камери...както някой прди това каза:всички са под някакво опиянение в свободното си време,но от всички тях ,кой сте чули да хули и псува така..той резили модата.. а и сталин..не съм сигурен ,че някой може да намери негова реч,в която той казва:щете пратя в газова камера.Може би не знаете,но в австрия например има закон,който преследва всеки,който отрича или омаловажава холокоста.един английски професор е на 2 г и половина затвор в австрия... освен това на вас не ви ли се струва странно..хомосексулните допреди 20 години бяха в авангарда на борбата срещу рецидивите на фашизма...днес фашизма съблазнява именно по линия на ексцесивната сантименталност...Хайдер,Галиано..
S
sha (2011/03/02 / 20:13)
Статията е доста мъглява и неясна.Очевидно,който я е писал няма достатъчно смелост да каже за какво точно иде реч!Ами да не я беше започвал изобщо!!!
C
cveee (2011/03/02 / 18:14)
Много е просто, но всички коментират спрямо своята гледна точка и от там идва объркването. Няма от какво да го е срам и не съм съгласна, че света "толерира" екстравагантността на Галиано. Напротив - той си е извоювал правото да бъде такъв. Крайните политически и философски възгледи (какъвто е антисемитизма) са типични за такъв тип хора - екстравагантни, екстравертни, креатични, преуспели. Все пак той е дизайнер, а не политик - има право да говори каквото си иска особено на бар след много питиета.
P
Prelestna (2011/03/02 / 18:02)
Ne q namesvam, a ya izpolzwam. Neshto po temata - the xx
T
the xx (2011/03/02 / 17:39)

@Prelestna      да не намесваме и wikipedia, че ще стане много сложно..

P
Prelestna (2011/03/02 / 17:31)
Революцията е исторически период на смяна на политическия режим, последван от преустройство на политическия, социалния и икономическия ред. Тя е спонтанно или организирано вдигане на народните маси, най-често от ниските слоеве на населението, поради масово недоволство от управлението, често монархическо, с цел сваляне на властта и установяване на вид народно управление, например република - Та исках да кажа, че тук става въпрос за частен случай, а не за световна революция. Иначе въпросът ти е риторичен - надявам се!
V
Vintage queen (2011/03/02 / 17:19)
Прелестна, че каква е разликата между пари и революция, че не я знам? Мерси
K
Karamela (2011/03/02 / 17:10)
Аз не мисля, че трябва да се оплитаме в теория на конспирации на Диор. Всъщност Галиано трябва да се срамува от себе си, не да се лекува, щото той не е болен - опиянението от славата и недосегаемостта не е болестно състояние. Трябва да се срамува, защото точно този човек се прави на клоун, за да се различава и да го мислят за талантлив и уникален творец. Т.е човекът, който кара целият свят да е толерантен и търпелив към цялата тази "клоунада", да показва такава ненавист към различните. Позорно е! А иначе който иска, нека го подкрепя, аз не съм между тия:)
P
Prelestna (2011/03/02 / 16:42)
Според мен случаят е съвсем проСТ. Просто на Диор - Галиано отдавна им е омръзнал, цялата тази клоунада я гледаме от доста време. Следва евтина и ефективна сценка. Изучаваме слабите места на "пирата" - алкохол, антсемитски пристрастия и т.н., прибавяме двама псевдо "туристи"(мръсна дума за всички местни) и чакаме да заври. Е, приятен апетит. Тук става въпрос за пари, а не за революция.
A
Arizona (2011/03/02 / 16:41)
Да беше казал нещо за Сталин...и той малко ли хора е избил. Е сигурна съм, че последствията нямаше да бъдат толкова тежки.
A
Arizona (2011/03/02 / 16:33)
И аз не разбрах за какво иде реч в статията, много думи за нищо.
A
Arizona (2011/03/02 / 16:29)
Проблемът е в алкохола, дрогата или там с каквото се е подковал !!!!!!! Защото днес всеки мрази нещо - евреите, черните, циганите, арабите...всеки има някакви омрази заровени дълбоко в себе си. И наистина жалко за Галиано, ако под влиянието на алкохола не бяхо го срешнали някакви досадни хора и не се беше изказал така гнусно и шокиращо (това не го отричам) за евреите, може би нямаше да се стигне точно до там. Или пък да беше избрал руснаците, китайците....вземете една националност...Точно евреите няма да оставят нещата така - изхвърча доста бързо, даже кротката Натали Портман размаха пръст. А Галиано трябва да се лекува и не е единственият минал по този път - Марк Джакобс, Келвин Клайн, Макуин.... всички са били в клиники за лекуване на някакви зависимости.
V
Vanko3 (2011/03/02 / 16:17)
Всичко това е истина, гадостта е в това, че подобни настроения и чувство за безнаказаност идват точно от твърде специалните хора, или тези с мнооогото пари, което е недопустимо. Това е далеч по-страшното, това, което е под повърхността, отколкото този конкретен гаф, който му изяде главата на горкия Галиано.
Y
Yeah_right (2011/03/02 / 16:12)

Ами, не знам. Съвсем против съм всичко, което този човек е направил и изрекал във въпросната нощ и не извинявам поведението му ни най-малко, но все си мисля, че индустрията, която преди 20 години го създаде и после го издигна на пиедестал първо в Givenchy и после 15 години в Dior, трябва някак да го подрепи. Всички редактори и не-знам-си-какви, които сезони наред го наричаха гений в един момент се отдръпват като ужилени, а според мен трябва да му помогнат, макар и тая помощ да е просто в изпращането му в болница. Защото този човек има нужда от лечение. Не казвам, че антисемитизма се лекува, но ако алкохола го подтиква към израз на това, то нека спре да пие. Интересно е кой ще го замести.

B
britta (2011/03/02 / 16:11)
Normalno e 4e statiqta e nerazbiraema, pisana e Юлиан Садов aka Acheronta )
T
tanita (2011/03/02 / 15:49)
Моля, превод на статиятя: какъв е смисълът и? Нещо ми избяга "какво иска да каже автора"

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.