Следва

Пилешка салата в азиатски стил като еликсир

Love.NET и рисковете от духовно-емоционален "стерилитет". Интервю с психолога Росен Йорданов

Всеки от нас има опит с интернет запознанствата. Или ако не се е случвало на нас, със сигурност е на някого от...

Health преди 12 години

Всеки от нас има опит с интернет запознанствата. Или ако не се е случвало на нас, със сигурност е на някого от приятелите. По повод премиерата на дългоочаквания български филм на Илиян Джевелеков LOVE.net, който се занимава именно с интернетската любов, потърсихме мнението на професионалист за това ще измести ли мрежата влюбването от пръв поглед, можем ли да намерим истински партньор в живота пред екрана на лаптопа и трайни ли се оказват тези връзки.

Разбира се, за да се опитаме да намерим баланса между удоволствието от интелектуалното общуване и риска от срещите с неподходящия, потърсихме криминалния психолог Росен Йорданов, с когото вече сме разговаряли в лично интервю преди време на страниците на ViewSofia.

Росен Йорданов е този, който въведе термина „криминална психология” и за него е истинско предизвикателство това да успееш да повлияеш на някого или пък да преоткриеш човека, когото изследваш.



V. S. Преди дни стартира широко рекламираният нов български филм LOVE.net. Не сме го гледали все още, но по всичко си личи, че говорим за интернетската любов или поне влюбване, флирт, покана за интимност и все в този ред. Очевидно е, че е очертана тенденция хората да сме плътно "в мрежата" и да изместваме фокуса от традиционните форми на общуване, и все пак, не е ли малко гадно екранът на един компютър да ти посредничи за любов?
Р. Й.
Зависи как разбираме любовта. Като преди всичко духовно или като физическо свързване между двама души. При традиционното разбиране за влюбване и любов почти неизменно първо реагираме на физическите характеристики на човека - неговото излъчване, поведение, реакции, които разпалват нашето въображение и емоционалност и стимулират потребността ни от интимност с другия. При интернетските форми на любов по-често се започва с обмен на мисли, идеи и ако щеш "аватари" на самите нас. Ние първо оценяваме интелектуалното сходство и привлекателност и след това се интересуваме от физическото у другия. Това просто е различен модел, който отваря нови "портали" в търсенето на близост между хората. Можеш да експериментираш с различна самоличност, да изследваш себе си в други емоционални и интелектуални релации - като какъв ще ме харесат, като какъв ще се харесам т.е изграждаш си нова личност. По-лесно е, защото в нета са по-ограничени каналите за възприемане. Ти контролираш това, което искаш да видят околните. Лошата страна е, че това в крайна сметка е едно едностранчиво, фрагментарно и донякъде фалшиво общуване, излагащо само отделни части и аспекти от личността. В този смисъл интернетските форми на любов са много по-PR-ски, какъвто е вече и животът ни.

V.S. Ти си психолог с огромен опит, повече полезно ли е свързването на хората в интернет или повече опасно?
Р. Й.
С предходното си разсъждение донякъде отговарям и на този въпрос. Всички знаем какви са опасностите. Най-вече педофилите.

V. S. Човек би могъл да си помисли: „аз съм достатъчно опитен, видял съм какво ли не, няма кой и как да ме заблуди в мрежата”. Само децата и подрастващите ли са подложени на риск при този вид общуване или и за възрастните не се знае ли се?
Р. Й.
Опасностите са и за възрастните - най-вече в бързото разочарование. Когато се срещнеш с личността, а не с аватара, нещата винаги са различни. Всъщност повечето интернет любови не надхвърлят нивото на сексуални връзки.

V. S. На теб или твой близък човек случвало ли ви се е да се увлечете по някого без да сте го виждали реално, само на мрежов принцип?
Р. Й.
Да.

V. S. Хубаво ли завърши или напротив?
Р. Й.
С кратки сексуални срещи.



V. S. По-самотни ли са хората в последните години и не се ли получава Параграф 22: те са самотни, опитват се да общуват чрез компютрите, което пък ги прави още по-самотни. Не е ли прекъснат човеколюбивия момент някъде по веригата в този иначе не лош глобален проект, наречен интернет?
Р. Й.
Трудно е да се каже еднозначно. Светът става все по-свързан, близък и достъпен. Падат бариери и пространства. Иначе, със сигурност самотата вътре в нас нараства в контекста на един глобализиращ се, т.е. отесняващ на практика свят, в който показността става все по-значим фактор в живота. Всеки може да стане известен, всеки може да се опита да бъде като холивудски актьор, но само в нета. Извън него сме самотни и в този смисъл ставаме все по-пристрастени към това виртуално пространство. Седим, блуждаем пред екраните и воайорстваме. Хората стават воайори на собствения си живот.

V. S. Ако дойда при теб като при специалист и ти предоставя онлайн кореспонденцията си с потенциален свой партньор по какви ключови елементи от нет общуването би се ориентирал дали става въпрос за читав човек или за гадняр, да не кажем по-лошо, престъпник, рецидивист?
Р. Й.
Не може с няколко думи. Това е дълга тема!



V. S. И все пак, ако съм го намерила в мрежата и се влюбим, и се обичаме, да се вземем ли? Има ли шанс такава връзка или винаги изречението "запознахме се по интернет" ще внася нотка на несигурност и страх?
Р. Й.
Има и успешни връзки, защо не. Когато си достатъчно честен със себе си и срещнеш подобна честност у другия, нещата могат и да се получат. Не е за подценяване факта, че както в реалния свят, така и във виртуалния има добри и лоши, хора с чисти сърца и хора неискрени и непочтени.

V. S. Ескалацията на онлайн общуването в три психологически термина. Какво можем да очакваме?
Р. Й.
Рационалност, интелект и духовно-емоционален "стерилитет".

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.