Следва

Ясни са номинациите за Аскеер в десет категории

ReView of the week: Изминалата седмица на едно следобедно еспресо

Поредица от скандали, спорове, много ЗА и още повече Против заформиха порочния кръг около казуса АЕЦ Белене...

Events преди 13 години

Аферата АЕЦ Белене

Поредица от скандали, спорове, много ЗА и още повече Против заформиха порочния кръг около казуса АЕЦ Белене и това ще се строи ли атомна електроцентрала или не.

Миналата седмица журналистът Велислава Дърева изказа мнение, че АЕЦ Белене ще се строи, но премиерът ни няма куража да го заяви ясно, поради страховете си, че може да го обвинят в обвързаност с Русия.

Правителството пък реши проблема с многото въпросителни около икономическата ефективност и възможността за печалба от износа на ток като нае британска консултантска фирма да изчисли разходите и евентуалните печалби. Ако анализът на британската банка HSBC за прогнозното потребление на електроенергия през следващите 15 години не покаже необходимост от строежа на АЕЦ „Белене", проектът ще бъде замразен.

Бившият енергиен министър и депутата от Коалиция за България Румен Овчаров също не скри позицията си, която е, че според него управляващите чакат някой друг да им реши проблемите, за които не искат да поемат отговорност.

Всичко обаче в момента е оставане в ръцете на една чужда консултантска фирма, която срещу 2 млн. евро ще направи своите прогнози, а на 1 юни управляващата партия ще каже окончателната си позиция, ако изобщо има такава.

Смущава ни фактът, че взимането на крайно решение по-скоро се отлага, защото кабинет няма ясна преценка какво точно иска за бъдещето на тази централа.

Премиерът си писа 5.50 за управлението


бележник с шестици от сйата Nashetodetstvo

5.50. Не 6.00, а с една половинка по-малко, ‘щото – нали, никой не е безгрешен – хора сме!

Къде обаче сгреши с половин стотна нашият премиер, това не си казва. Може би е заради тримата здравни министри, които смени за година. Или пък заради това, че позволи да го хванат по „бели гащи” и да го запишат на флашка? И все такива дребни неща.

Най-смелият от партията обаче се оказа жена – депутатът Цветелина Янчева си позволи да му сложи добър, вместо стандартното отличен, а премиерът уж на шега веднага разпитал кой стои зад иначе анонимната анкета.

Депутатката си признала, а после заявила: “Шестица се пише, когато оценяваният няма какво повече да даде”. Е, да де, така ще каже пред шефа!

И пак според същата депутатка онова, което куца в кабинета, е комуникацията между министрите. A пък ние от добрите книги по управление знаем, че най-важното, за да работи един екип ефективно и с ясна цел е комуникацията. Ами, то ако „само” тя куцука, тогава да си ги върнем обратно в първи клас?! Така излиза!

Уорлик и коментарите на един посланик




В стандарт за бедни и богати при отсъждането на присъди обвини американския посланик Джеймс Уорлик съдебната ни система и ни рани болезнено като от приятелски меч. Любимецът на всички българи, който добре се старае да бъде „на всяка манджа меродията” и този път не скри коментара си за родната вътрешна политика. Че не му е работа, не му е, ама това за двойния стандарт вече си го знаем. И няма защо да му се сърдим.

То и затова човек, ощетил държавния бюджет с 16 млн., получи условна присъда.

Ще скачат ли цените за Великден, няма ли да скачат? Това е въпросът, който мъчи всеки, дори и министър Найденов



Принципът ден година храни е много популярна мярка сред българския търговец. Искат не искат – ще купуват, празник е, викат някои.

Министър Найденов обаче сериозно се загрижи за този български маниер и веднага заподозря, че някой по веригата се опитва да печели на наш гръб и обяви бойкот на купувачите. Т. е да не се предаваме пред търговеца.

Добре де, само ние ли живеем в илюзия, че аграрният министър е всъщност този, който трябва да ограничи спекулациите с цените или пак сами трябва да си помогнем?

Може би вместо агнешко, да ядем печено пиле на Великден и Гергьовден, а вместо козунак, кекс с лимонада, щото и яйцата ще поскъпнат. Това е една добра идея да бойкотираме лошата търговска практика. А пък министърът ще си хапва агнешко, но партия с приятели, че да му излезе по-евтино.
Така поне ни съветва!
 

More from View Sofia

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 2 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?