Следва

Назаем взехме: “Сбогом, мамо” - пълен самодеен кич. От Божидар Манов за 24 часа

Тази седмица избрахме за теб: 3 книги, които си струва да прочетеш

Във всяка история има думата любов. И някак без да искаме, ни се получиха тази седмица три загалвия, в които или...

Books преди 12 години

Във всяка история има любов. А това чувство е именно движещата сила на изкуството и живота. И някак естествено ни се получи тази седмица селекцията от три загалвия, в които или се пише за любов, или се се случват заради любовта.

Ето какво ти избрахме да прочетеш:

1. „Дневникът на един луд старец от Джуничиро Танидзаки. Сложен роман от едно от съкровищата на японската литература - авторът й, който е роден през 1886 година. Основните теми в творчеството му са две - в едната той изследва границите на еротизма, като ги поставя в контекста на деструктивната сексуална обсебеност и шокиращо поставя читателя до едни други граници – тези на оправданата перверзност и садо-мазохистичното удоволствие.

Токусуке Уцуги е 77-годишен, заможен, импотентен мъж, който е прекарал лек инсулт и страда болезнено от невралгия в ръката, болки в гърба, високо кръвно, възпаление на бъбреците и уголемена простата. Обектът на неговата сексуално-еротична фантазия е всъщност снаха му – Сацуко – млада, красива, бивша танцьорка, която се увлича по западните играчки и приема да задоволи сексуалните пориви на своя „баща“ срещу скъпи дарове. Г-н Уцуги я превръща я в неговата любовна обсебеност и има непреодолим фетиш към краката й, става зависим към присъствието й. Старецът обаче е влюбен, изпитва болките на невъзможната любов, но намира начин да си вземе онова, от което Сацуко иска да го лиши.

„Дневникът на един луд старец“ отправя въпроси отвъд повествованието. Дали човек не започва да живее истински едва когато умира? Дали сексуалната чувственост не достига истински зряла едва когато човек е отвъд пределите на сексуалните си възможности? Дали само в болката човек се усеща истински жив? Дали...? И още въпроси, които всеки може да си зададе в този монолог за човешкото, смелото, преходното и истинското.

Издава "
Colibri"

2. „Машина за любов” от Момчил Николов освен деветте причини, заради, които си струва да я прочетеш, има поне още толкова, които авторът е заслужил и с другите си любопитни четива като например "Hash Oil" (2004), "Горният етаж" (2006), "Кръглата риба" (2008) и дори по-ранните му произведения.

Ето какво казва за последната му книга нейният редактор Мария Донева в девет неща, които "Машина за любов" е:

1. Увлекателна. Чете се на един дъх. Неизбежно между страниците й ще има трохи – ако по време на четенето огладнеете, това няма да ви накара да я оставите настрани. (Вреден навик. Постойте гладни и си дочетете книгата с апетит.)

2. Фантастична. В нея се описват поредица от невероятни събития. Извънземни. Източна митология. Метафизика. Ангели и демони. Машини за любов. (Да, има такива. Работят.)

3. Реалистична. Съдържа педантично точни дати, данни и факти от живота ви такъв, какъвто вече сте започнали да го забравяте. (Не знам от къде авторът знае тези неща за вас. Познава ви.)

4. Романтична. Книга, която причинява мечти. Отглежда ги, създава ги, показва как се прави мечтаенето. В някои моменти е болезнено красиво, в други – възбуждащо. (Абе не знам, на мене ми действа.)

5. Космополитна. Амбициозно замислена и уверено, точно изпълнена. Със замах и с прецизност в детайлите. (Открива сто посоки за пътуване, всичките – към себе си.)

6. Ерудитска. В различни области на природните и хуманитарните науки. (Вече казах, наистина има машини за любов.)

7. Вълнуваща. Изведена до край. Тъжна. Щастлива. Любовна. Отчаяна. Иронична. (Да, едновременно.)

8. Смешна. Особено на онези места, на които ако не се изсмееш, ще трябва да се разревеш. Или да се гръмнеш. (Като в живота.)

9. Любима. (Само я започни. Ще усетиш.)

Издава "Ciela"
A ако ти се слуша всичко това на живо, ела тази вечер в Студио 5 в НДК от 19.00 часа, където Радослав Парушев и Миленита ще говорят за книгата на своя приятел Момчил Николов.

3. „Кутия с форма на сърце” или големите любови на рока. Осем от най-великите любовни истории на рок музиканти са събрани в книгата на Ивайло Александров, Евгений Дайнов и Ани Йорданова.

200 страници изпепеляваща, разрушителна, егоистична или пък напълно отдадена любов, съпътствала живота на големите имена в рок музиката като това на Краля на рока Елвис Пресли и неговата Присила, чиято история завършила в хотела на разбитите сърца.

В книгата ще прочетеш и приказката на строго охранявания от чужди погледи брак на гласа на цяло едно поколение, Боб Дилън и дамата на сърцето му – Сара с тъжните очи. Също ще научиш за театрално-драматичната страст на Джим Морисън и обърканата му муза Памела Карсън, подпалващи нощта на тяхната улица „Любов”.

Сред големите любовни примери е и неразбраната от мнозина връзка на Джон Ленън и Йоко Оно, поканили света при цветята в леглото си, за да му кажат, че всички войни могат да свършат, стига да го пожелаем.

Затворът от чувства, в който се оказват двама титани на музиката – Ерик Клептън и Джордж Харисън – и обекта на тяхната страст Пати Бойд, от чийто заплетен любовен триъгълник се ражда изкуство по-велико от живота, също е част от деветте големи истории. И още - фаталното политане в бездната на Сид Вишъс и Нанси Спиджън, рицарят на пънка в неговата ръждива броня и групито от ада; лудият и все пак безкрайно романтичен брак на Принца на мрака Ози Осбърн и Шарън, които през лични трагедии и публични скандали, мултиплатинени успехи и многохилядни фестивали ни разкриват истинския смисъл на думите „и в добро, и в зло”; обреченият опит на изтерзаните души на гръндж-Исуса Кърт Кобейн и вечно неразбраната Кортни Лав да се избавят взаимно.

Издава "Махалото"

More Books