Следва

Мода от червения килим - Versace в Кан

Trend Report: Английски рози

Има една истинска история, която разказва за едно момиче от Америка. То отива да учи за една година в Лондон, а...

All fashion преди 12 години

Има една истинска история, която разказва за едно момиче от Америка. То отива да учи за една година в Лондон, а в свободното си време работи, като преподава английски на жени от Бангладеш, наскоро заселили се на Острова.

Американката започва курса с темата: какво е типично английско? Подготвила си е примери, за които да разговаря с класа, например червените автобуси на два етажа и черния чай с мляко. Жените от Бангладеш обаче не са съгласни и я поправят – чаят не е английски, той се внася от Бангладеш! Според тях типично английските неща, които никога не са срещали преди, са пицата и кафето в картонени чаши. И така американката и всички ние се научаваме да внимаваме с културните стереотипи.

Не знам дали има нещо „наистина” английско, но за мен лично това са розите. Относително е, разбира се - за хората, израснали в Казанлък, розите са казанлъшки. За мен са английски заради градините на оксфордските колежи и щампите по роклите този сезон.

Като пътуваш с влак, в покрайнините на градовете в Южна Англия виждаш безкрайни редици от тухлени къщи, а във всеки двор има рози с различен цвят. В Оксфорд пълзящи розови храсти растат по стените, които ограждат старите колежи. Бодливите им стебла се катерят по средновековни сгради, чак до покритите с мъх каменни плочи на покривите.



Това е романтичната Англия, като от „Завръщане в Брайдсхед”, като от „Джейн Еър”. Чаят тук става „английски”, когато се поднесе в салон с камина, на тежка дървена маса, със сервиз за хранене от най-фин костен порцелан, а по чашите има изрисувани рози.

Носталгията по стара Англия този сезон е особено силна. Първо, заради Кралската сватба, от която всички се просълзихме и ни се прииска да сме принцеси. И второ, защото в модата старомодното продължава да е актуално.

Розите са не просто на мода, а задължителни в дрехите на англичанките в момента. Едри разцъфнали щампи се появяват върху винтидж рокли и поли до коляното на Topshop, къси панталонки, копринени блузи, бельо, чанти, бански и едни разкошни платнени обувки на висок ток Ted Baker. Карат ни да си мечтаем за следобеден чай в средновековни имения и сватби в готически катедрали. Ех!

Днес за първи път видях слънчеви очила, по чиито рамки имаше принт на рози. Зачудих се кога става прекалено и кога трендът се превръща в кич. Но струва ми се, че засега не още – сега е време за романтика.

Затова някой ден този месец, когато си замечтана и зареяна в облаците, съчетай дреха на рози, например пола, с копринена блуза с жабо. Отиват дантели, кадифе, женствени бижута, панделки в косата. Обувките са на ток, отворени отпред на пръстите, или балетни пантофки.

Гамата е бяло, синьо и черно с цветния принт като основен акцент. Ще ти трябват още: ягоди със сметана, сребърни прибори, вино във високи чаши и един принц.
 

More All fashion