Следва

Мода от червения килим - Versace в Кан

Trend Report: Английски рози

Има една истинска история, която разказва за едно момиче от Америка. То отива да учи за една година в Лондон, а...

All fashion преди 12 години

Има една истинска история, която разказва за едно момиче от Америка. То отива да учи за една година в Лондон, а в свободното си време работи, като преподава английски на жени от Бангладеш, наскоро заселили се на Острова.

Американката започва курса с темата: какво е типично английско? Подготвила си е примери, за които да разговаря с класа, например червените автобуси на два етажа и черния чай с мляко. Жените от Бангладеш обаче не са съгласни и я поправят – чаят не е английски, той се внася от Бангладеш! Според тях типично английските неща, които никога не са срещали преди, са пицата и кафето в картонени чаши. И така американката и всички ние се научаваме да внимаваме с културните стереотипи.

Не знам дали има нещо „наистина” английско, но за мен лично това са розите. Относително е, разбира се - за хората, израснали в Казанлък, розите са казанлъшки. За мен са английски заради градините на оксфордските колежи и щампите по роклите този сезон.

Като пътуваш с влак, в покрайнините на градовете в Южна Англия виждаш безкрайни редици от тухлени къщи, а във всеки двор има рози с различен цвят. В Оксфорд пълзящи розови храсти растат по стените, които ограждат старите колежи. Бодливите им стебла се катерят по средновековни сгради, чак до покритите с мъх каменни плочи на покривите.



Това е романтичната Англия, като от „Завръщане в Брайдсхед”, като от „Джейн Еър”. Чаят тук става „английски”, когато се поднесе в салон с камина, на тежка дървена маса, със сервиз за хранене от най-фин костен порцелан, а по чашите има изрисувани рози.

Носталгията по стара Англия този сезон е особено силна. Първо, заради Кралската сватба, от която всички се просълзихме и ни се прииска да сме принцеси. И второ, защото в модата старомодното продължава да е актуално.

Розите са не просто на мода, а задължителни в дрехите на англичанките в момента. Едри разцъфнали щампи се появяват върху винтидж рокли и поли до коляното на Topshop, къси панталонки, копринени блузи, бельо, чанти, бански и едни разкошни платнени обувки на висок ток Ted Baker. Карат ни да си мечтаем за следобеден чай в средновековни имения и сватби в готически катедрали. Ех!

Днес за първи път видях слънчеви очила, по чиито рамки имаше принт на рози. Зачудих се кога става прекалено и кога трендът се превръща в кич. Но струва ми се, че засега не още – сега е време за романтика.

Затова някой ден този месец, когато си замечтана и зареяна в облаците, съчетай дреха на рози, например пола, с копринена блуза с жабо. Отиват дантели, кадифе, женствени бижута, панделки в косата. Обувките са на ток, отворени отпред на пръстите, или балетни пантофки.

Гамата е бяло, синьо и черно с цветния принт като основен акцент. Ще ти трябват още: ягоди със сметана, сребърни прибори, вино във високи чаши и един принц.
 

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 5 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.