Следва

Summer Report: Здрави секси тела

Яйца по панагюрски, но може и по Бенедектински

В рецептурника на баба пише - "всичко на око". И точно затова всяко ястие става по-вкусно, по-ароматно и по-любимо...

Food преди 12 години

В рецептурника на баба пише - "всичко на око". И точно затова всяко ястие става по-вкусно, по-ароматно и по-любимо от предходното.

От старата листове, накапани с олио, извадихме точно такъв носталгичен бабин специалитет, леко подобрен с помощта на въображението. Но тъй като нас ни е страх да не сбъркаме, ще разчитаме на точните пропорции:

Яйца по панагюрски

Трябват ти: 7-8 яйца, 200-250 г гъби, 1 с.л. оцет, 1 к. ч. масло, черен пипер, червен пипер

В малко мазнина задушаваш дребно нарязаните гъби в част от мазнината, докато омекнат, след което ги овкусяваш със сол и черен пипер. Нареди ги в подходящи чинии и остави място за яйцата точно в средата на чинията.

После яйцата ги пускаш във вряща подсолена вода едно по едно и ги оставяш да врят, докато белтъкът забули жълтъка. Точно затова някъде ги наричат "забулени" яйца. Когато са готови, ги изваждаш с решетъчна лъжица и ги разпределяш върху гъбите във вдлъбнатините. Залей ги с останалата сгорещена мазнина, смесена с червен пипер на вкус.

Чудесна идея е да сложиш готовите яйца върху канапе от препечен хляб и шунка. Точно като по бенедектински. Дори и да стане любима семейна вечеря, яйцата, казват експертите, са най-чистия природен продукт, така че можеш да ги ядеш колкото ти душа иска.
 

More Food